Krachttraining verbetert de kwaliteit van je leven, dat is de kern van dit boek ‘Trainen voor het leven‘, in een notendop. Arie Boomsma deelt in dit boek het trainingsprogramma dat hij gebruikt voor zijn ouders van tachtig.

Heel eerlijk gezegd ben ik nog niet in de leeftijdscategorie beland waarvoor dit boek geschreven is. Van de titel is niet meteen op te maken voor welke leeftijd het is. Zie je het boek en lees je de achterkant dan weet je wel meteen of dit bij je past. Niet dat ik totaal niets heb aan de oefeningen en inspirerende woorden die in dit boek voorbij komen. Ze zijn voor mij alleen toekomstmuziek en ik kan natuurlijk de oefeningen delen met mijn eigen ouders. Maar ook als voorbereiding op een fijne comfortabele oude dag kan dit een mooie opstap zijn.

De oefeningen

Opstaan van de bank, schoenen strikken, kleinkinderen optillen. Allemaal dagelijkse dingen waar je eigenlijk op jongere leeftijd niet bij nadenkt. Maar die je als je ouder wordt als een training kunt zien. Krachttraining om je leven te kunnen blijven leven zoals jij dat wilt. Wat wil jij nog kunnen en wat is er allemaal te trainen voor je? Arie Boomsma deelt oefeningen die hij gebruikt als hij zijn ouders traint. Beide hebben andere behoeften met betrekking tot sporten en hij geeft hen dan ook aangepaste oefeningen.

Deze oefeningen komen uitvoerig aan bod in het boek. Je kan uit die oefeningen pikken waar jij behoefte aan hebt. Ook zijn de oefeningen op verschillende niveaus toe te doen, dus er is echt voor ieder wat wils. Welke bewegingen heb jij nodig om goed te functioneren en een fijne oude dag te genieten. Naar de sportschool is niet nodig, je kan gebruiken wat je rondom je heen hebt thuis. Hij geeft veel handige tips en manieren om thuis aan de slag te gaan.

Inspireren

Naast de diverse oefeningen staan er ook een boel inspirerende teksten in het boek die een leuke afwisseling in het lezen geven. Quotes en inspirerende teksten van bekende acteurs, zangers en zangeressen, bekende en minder bekende inspirators komen aan bod. De verschillende hoofdstukken beginnen allemaal met een soort “Waarom is dit gedeelte belangrijk om te trainen?” verhaaltje. Waaruit je al kan proeven wat voor oefeningen er verder in verwerkt worden en waar je iets aan kan hebben. Je hoeft het boek dus niet van voor naar achter te lezen, maar je kan de hoofdstukken kiezen die voor jou op dat moment belangrijk zijn.

Meer dan alleen oefeningen

Naast de verschillende oefeningen die je kan proberen zijn er ook een paar goede hoofdstukken over onder andere positiviteit, ademhalen, voeding en blijven leren. Soms zijn het de kleine dingen die je weer even laten denken over wat je al doet en hoe je dingen doet. Je wordt geprikkeld na te denken over wat je belangrijk vind. Of je verbeteringen kan aanbrengen in wat je allemaal al doet. Fijne informatie over de voordelen van goed slapen, ritme en goede voeding. Het is een heel compleet boek. Misschien kom je er wel achter dat je al heel erg goed bezig bent.

Boekinformatie

Trainen voor het leven
Arie Boomsma
Uitgeverij: Prometheus
EAN 9789044648119

Lees ook:

Doe jij thuis oefeningen?

* Voor het schrijven van deze review heb ik een boek ontvangen *

Geverifieerd door ExactMetrics