Het thema “de opwarming van de aarde” is groot nieuws. Zodra je ook maar door een krant, boek, tijdschrift bladert zal je er wel een artikel over vinden. Zodra je de tv aanzet, op internet aan het zoeken bent of het nieuws volgt zal er ongetwijfeld wel weer iets over te horen of lezen zijn. Ofschoon ik mij kan indenken dat we op deze manier wat ‘milieu-moe’ worden, is het naar mijn mening toch heel goed dat het bij iedereen begint binnen te dringen. Immers de opwarming van de aarde is een feit en we zullen er met zijn allen iets tegen moeten doen om het voor onze kinderen, kleinkinderen en het kroost wat daarna komt nog leefbaar te houden. Ofschoon het natuurlijk heel makkelijk wijzen is naar de politiek en bedrijven kun je er als consument ook wat mee doen. Bedrijven produceren immers op vraag van de klant. En zolang de klant betaald is de fabriek blij. Daarom deel ik vandaag vijf tips voor een duurzame woonkamer. Een betere wereld begint bij jezelf!

Tip 1 – Meubels

duurzame woonkamerBij interieur denken we gelijk aan meubels. Meubels van massief hout zijn niet-giftig en makkelijk te repareren. Bovendien gaan deze meubels heel lang mee (kijk maar eens naar die massieve grote kast van oma). Bescherm het hout met een olie, vernis of was op waterbasis of van natuurlijke stoffen om de kast mooi te houden. Voor je massief houten meubels aanschaft speur je het beste eens de tweedehands zaken af om zo goedkoop te slagen.
OTTO biedt zelfs meubels met FSC®-gecertificeerd gerecycled hout aan. Dan ben je natuurlijk helemaal goed bezig!

Tip 2 – Vloer

Ga je een vloer leggen, bezuinig er niet op! Een goede vloer gaat tientallen jaren mee en is de basis van je interieur. Kortom zodra het eenmaal ligt moet het mooi en goed zijn.
Marmoleum gaat lang mee en wordt CO2 neutraal geproduceerd en gemaakt uit natuurlijke materialen: lijnolie, houtmeel, jute en hars. Het is daarom een duurzame keuze in alle opzichten.
Ben je, ondanks de vele kleuren, geen fan van marmoleum dan kun je massieve houten planken overwegen. Ook deze planken zijn wellicht ergens tweedehands op te halen en in je huis te leggen. Merk je dat de planken veel geleden hebben? Dan schuur je de planken op en behandel je ze met een beschermlaag. Zo kunnen ze er weer een hele tijd tegenaan.
Uitgekeken op de vloer? Begin niet gelijk met slopen maar leg er eens een duurzaam vloerkleed in. De vloer zal gelijk een heel ander uiterlijk krijgen.

Tip 3 – Licht

duurzame woonkamerIn de donkere tijden is een beetje licht wel zo welkom. Zeker als het nog ver voorbij bedtijd is. Kies daarom voor LED lampen. Deze zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Tegenwoordig zijn er zelfs slimme lampen, waarbij je kunt instellen dat ze op een bepaalde tijd langzaam aan of uit gaan. Ideaal als je natuurlijk wakker wilt worden of wanneer je naar bed wilt gaan. Wij werken er nu al een tijdje mee en het is echt fantastisch!

Tip 4 – Schoonmaken

Eenmaal je huis mooi ingericht wil je het ook opgeruimd en schoon houden. Kies voor middeltjes zonder agressieve bestanddelen (chloor, bleek, desinfecteermiddelen, enz.). Ramen kun je bijvoorbeeld heel goed schoon krijgen met een citroen of een ui in het water. Ook zijn er merken, zoals Marcel’s Green Soap, die het goed doen dankzij gerecycled plastic en natuurlijke ingrediënten. Deze producten zijn dus hartstikke geschikt voor o.a. een vegan leefstijl.

Tip 5 – Warmte

Mocht je in de hittegolf overwegen om je huis te verkoelen, leg je dak dan vol met zonnepanelen en zeg ja tegen windmolens. Op deze manier kun je je huis duurzamer koelen w.b.t. energie.
Lees meer over kosten verduurzamen huis

Heb jij nog duurzame woonkamer tips?

Geverifieerd door ExactMetrics