huis verduurzamen kosten zonnepanelen
Thuisleven.com > Woning > Verduurzamen > Kosten verduurzamen huis: Wat kost woning verduurzamen?

Kosten verduurzamen huis: Wat kost woning verduurzamen?

Alle investeringen die je doet in je huis kosten geld. Als je dit slim doet, dan wordt de woning meer waard. Dan betaalt deze investering zich op termijn weer terug. Niet alleen de waarde van je huis stijgt, ook zijn er manieren om je maandelijks terugkerende kosten te drukken. Helemaal de kosten huis verduurzamen en isoleren. Wat is de hoogte van die kosten en hoe kun je hier op besparen? Ik heb het voor je uitgezocht.

Kosten verduurzamen huis

De kosten om je huis te verduurzamen bestaan uit een aantal onderdelen. Grosso modo zijn deze te verdelen in het eerder genoemde isoleren van de woning en de maatregelen betreffende de energievoorziening. Dit zijn de twee grote hoofdzaken die onderling nog verder uit te splitsen zijn. Zoals de verschillende soorten en keuzes met het daarbij behorende kostenplaatje natuurlijk. Op tal van deze maatregelen, vooral de energiebesparende, is mogelijk een subsidie of andere tegemoetkoming van toepassing. Daarover later meer.

Woning isoleren

Een geïsoleerd huis verliest in de winter minder warmte en blijft in de zomer langer koel. Dit heeft als gevolg dat de verwarming en/of de airconditioning minder hoog gezet hoeft te worden. Dat alleen al scheelt aanzienlijk is de maandelijkse energierekening. Dit staat nog los van de toename van de luchtkwaliteit in huis.
De woning bestaat uit een aantal onderdelen die te isoleren zijn. Een warmte-check licht al snel het pijnpunt van jouw huis uit. Het onderdeel waar je het meeste rendement uit zult behalen. Als je helemaal op veilig wilt spelen, dan zijn er de volgende mogelijkheden.

Muur- en gevelisolatie

Wanneer je een vrijstaand huis of een hoekwoning bewoont dan is het muuroppervlak waar je warmte door kunt verliezen het grootst. Groter dan wanneer je een middenwoning bezit. Woon je in een huis van na 1920 dan kan je kiezen voor spouwmuurisolatie. Tussen de buiten- en de binnenmuur zit een spouwmuur. De spouw is een lege tussenruimte die wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor bespaar je veel energie. Mocht je enkelsteens muren hebben, dan kan je isoleren tegen de buitenkant van de muur, de gevelisolatie. Of je kunt binnenshuis voorzetwanden plaatsen aan de binnenkant van de buitenmuren. Dat zal over het algemeen meer effect hebben aan de noord- of oostzijde van je huis gezien de weersomstandigheden.

Vloer- en bodemisolatie

Naast muren heeft je huis ook een vloer. Direct onder je vloer kun je isolatieplaten aanbrengen of je vloer vervangen door een geïsoleerde vloer.
Onder je vloer zit de de fundering van je huis. Om daar goed bij te kunnen komen is er een kruipruimte. Deze ondiepe ruimte is op te vullen met isolatiemateriaal zodat de koude niet zo makkelijk op kan trekken vanuit de grond. Nog een stap verder is de bodemisolatie. Dan wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd.

Dakisolatie

Verduurzamen woning dakisolatie

Warmte stijgt, dat is algemeen bekend. Je kunt veel voordeel uit dakisolatie halen. Het soort isolatie hangt sterk af van de vorm van je dak. Dakisolatie scheelt je tussen de € 370 (schuin dak, onverwarmde zolder) en € 700 (schuin dak, verwarmde zolder) op de energierekening ieder jaar. Isoleer je de zoldervloer, omdat je de zolder niet of nauwelijks gebruikt dan bespaar je daar op jaarbasis zo’n € 400 mee (prijspeil 2020, bron Milieu Centraal). Om maar even een voorbeeld van beoogde opbrengsten die de kosten verduurzamen woning, de investering, terug verdienen. En dat ieder jaar opnieuw!

Energievoorziening verduurzamen

Naast het isoleren van de woning, kun je ook overgaan tot het verduurzamen van de energie- en warmtevoorziening van je woning. Het aanbrengen van zonnepanelen is veruit het bekendst, maar er zijn andere energiebesparende mogelijkheden. Op een aantal van deze installaties zijn tegemoetkomingsregelingen van toepassing, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Zonnepanelen

Voorafgaand aan het aanschaffen van zonnepanelen moet worden bekeken of je dak hier wel geschikt voor is. Op het wereld wijde web vind je tal van checks die je eenvoudig in kunt vullen. Mocht je dak (helaas) niet geschikt zijn, dan kun je wellicht deelnemen aan regionale zonneweides of andere lokale initiatieven.
Voor een vergoeding van deze kosten verduurzamen woning zijn een aantal regelingen van toepassing. Het voert te ver om deze hier op te sommen. De regels wijzigen regelmatig, lopen af of worden vervangen. Lees meer over je huis verduurzamen kosten, subsidie en meer in een verkort stappenplan bij Vereniging Eigen Huis.

Warmtepomp

In 2030 moeten een groot aantal woningen van het aardgas af. Dat is afgesproken in het Klimaatakkoord. Een alternatieve manier om je huis te verwarmen is de warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of grondwater en zet dit om in energie om je huis te verwarmen. De verschillende types zijn: een all-electric bodemwarmtepomp, een all-electric luchtwarmtepomp, de ventilatiewarmtepomp en de hybride warmtepomp. Welke geschikt is voor jouw situatie hangt sterk af van je (bestaande) huis en mate van isolatie.

De elektrische ketel

De elektrische ketel stookt zoals de naam al doet vermoeden op elektriciteit in plaats van gas. Deze ketel is alleen duurzaam wanneer deze in combinatie met eigen zonnepanelen gebruikt wordt. En dan ook pas wanneer je de eigen opgewekte energie in de zomermaanden in de wintermaanden in kan zetten, want deze ketel verbruikt veel stroom.

Infraroodverwarming

Verwarmen met infrarood is vooral geschikt voor ruimtes waar geen radiator is. Of voor een extra aangename beleving als een soort bijverwarming. Je kent de rode muren wel uit de subtropische zwembaden. De panelen verwarmen met elektriciteit een plaats, het stralingsgebied en niet de lucht. Ideaal als je stilzit tijdens het werken aan huis, dan hoeft je de verwarming niet hoger te zetten. Ze vormen een ideale combinatie met de zonnepanelen, aangezien je de elektriciteit dan zelf opwekt.

De zonneboiler

De zonneboiler is een aanvulling op de cv-ketel of warmtepomp en verwarmt alleen het bad-, douche- en kraanwater. Uitermate geschikt voor mensen, gezinnen die veel warm water gebruiken.

De pelletkachel

kosten verduurzamen woning

De pelletkachel is een beter alternatief dan de alom bekende houtkachel. Voor een volledige verbranding moet de pelletkachel wel juist geïnstalleerd worden. Anders gaan deze gemaakte kosten verduurzamen woning verloren aan de uitstoot van fijnstof.

Hoe betaal je de kosten huis verduurzamen?

Over kosten van en investering in duurzaamheid gesproken. Heb je het geld om je woning te verduurzamen niet direct voorhanden, dan kun je overwegen om hier een lening voor af te sluiten. Ga je geld lenen? Dan is het altijd raadzaam om deze persoonlijke lening eerst onderling met elkaar te vergelijken. Niemand wil toch onnodig veel rente betalen.

Hoe heb jij de kosten verduurzamen woning gedrukt?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

  • Gebruik maken van subsidies en je schijnt nu ook een hypotheek te kunnen nemen (met lagere rente) voor het verduurzamen van je woning.

  • De eerste afspraak voor informatie over zonnepanelen staat. We zijn heel benieuwd. telkens kleine stapjes, maar elke stap is er weer een. Vloer isolatie staat ook hoog op het lijstje. En vorig jaar zijn de kozijnen boven vernieuwd met hr++ glas.

  • Is er al gekeken naar de gevolgen van het afschaffen van de saldering? Wij hebben nog zonnepanelen laten plaatsen vlak voor dat dit in het nieuws kwam, bewust overcapaciteit genomen om in de winter de warmtepomp te laten draaien, Nu het salderen in zijn huidige vorm afneemt tot 0 waren wij erg benieuwd naar informatie hier over en dan met name de kosten.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics