kosten verduurzamen woning
Thuisleven.com > Woning > Warmtebronnen > Over het klimaatvriendelijke gebruik van een pelletkachel

Over het klimaatvriendelijke gebruik van een pelletkachel

Een pelletkachel is een milieuvriendelijke manier om de ruimte of je hele huis te verwarmen. Maar wat is het nu eigenlijk?

Een pelletkachel

Zoals de naam al doet vermoeden stook je in een pelletkachel de pellets op. En dan niet zoals ik het al heel plastisch voor mij zag. Nee, die pellets zijn niet vierkant maar geperst in houtkorrels. Die houtkorrels zitten weer in grote zakken. Er is zelfs een keurmerk die garandeert dat de verbranding optimaal verloopt.
Je kunt deze kachel in je woonkamer plaatsen. Ook kan je er voor kiezen om deze pelletkachel-c.v. aan te sluiten op je radiatoren en zo je hele huis te verwarmen. Voor je warm-water dien je wel een andere voorziening te treffen.
Een pelletkachel is schoon en vergt weinig onderhoud. Je hebt wel een rookkanaal nodig en genoeg ruimte om de brandstof op te slaan.

pelletkachel

Wat is er nu zo klimaatvriendelijk aan?

De verbranding van de houtkorrels is zuiniger en schoner in vergelijking met een open haard of houtkachel. Deze houtkorrels zijn gemaakt van zaagsel van houtbedrijven en snoeihout. Het is te zien als een restafvalproduct en worden in Nederland geproduceerd. Je bespaart op je gaskosten, maar je maakt wel kosten aan het gebruik van de houtkorrels. Er ligt een besparing in het groot inslaan van deze brandstof.
Door het juist installeren van pelletkachels van Dielle en een rookkanaal dat boven de nok van het dak uitsteekt, wordt de last van fijnstof beperkt voor de omgeving. Mocht de pelletkachel de hele dag branden en je hele huis verwarmen is er wel een uitstoot van fijnstof waar rekening mee gehouden moet worden.

Subsidieregeling

De verbranding van de pellets bedraagt 85%, terwijl een open haard maar 10% van zijn energie benut. Omdat een pelletkachel zo duurzaam is, heeft de overheid een subsidie- en leenregeling in het leven geroepen. Indien je aan de gestelde voorwaarden voldoet kan je een teruggaaf van 500 tot 1.400 euro bedingen op de aanschaf van een nieuwe pelletkachel. Het loont zeker de moeite je daar eerst in te verdiepen, alvorens tot de aanschaf over te gaan.

Lees ook:

Hoe verwarm jij je huis?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

  • Interessant. We hebben het er weleens over om een palletkachel te doen, handig de linkjes. We gaan het nog eens berekenen.

    Spouwmuur isolatie (ook met subsidie) hadden we met 3 jaar terug verdiend. Dit duurt iets langer waarschijnlijk.

    Groetjes Anita

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics