Een pelletkachel is een milieuvriendelijke manier om een ruimte of zelfs je hele huis te verwarmen. Maar wat houdt het precies in en waarom kiezen steeds meer mensen voor deze vorm van verwarming?

Een pelletkachel

Zoals de naam al doet vermoeden, verbrand je in een pelletkachel kleine houtkorrels: zogeheten pellets. In tegenstelling tot wat ik me er vroeger bij voorstelde – vierkante blokjes – zijn het cilindervormige korrels, samengeperst van resthout. Deze pellets zitten meestal in grote zakken en hebben vaak een keurmerk dat garandeert dat ze schoon en efficiënt verbranden.

Je kunt een pelletkachel gewoon in je woonkamer plaatsen, maar er zijn ook systemen waarbij de pelletkachel op de centrale verwarming wordt aangesloten. Zo verwarm je niet alleen één ruimte, maar je hele huis. Let wel: voor warm water heb je dan nog een extra voorziening nodig. Verder heb je een rookkanaal nodig en voldoende opslagruimte voor de pellets.

De pelletkachels van Dielle staan bekend om hun innovatieve verbrandingstechniek en hoge rendement.

Wat is er nu zo klimaatvriendelijk aan?

De verbranding van pellets is schoner en efficiënter dan die van een open haard of traditionele houtkachel. De houtkorrels worden gemaakt van zaagsel en snoeihout – reststromen uit de houtindustrie die anders wellicht verspild zouden worden. Omdat de pellets in Nederland geproduceerd worden, is de ecologische voetafdruk ook relatief laag.

Je bespaart bovendien op je gasverbruik, al blijven er natuurlijk kosten verbonden aan de aanschaf van pellets. Door groot in te kopen kun je flink besparen. Belangrijk is ook dat de installatie correct gebeurt: een goed afgesteld systeem en een rookkanaal dat boven de nok van het dak uitkomt, zorgen ervoor dat de uitstoot van fijnstof tot een minimum beperkt blijft. Bij intensief gebruik moet je daar overigens wel rekening mee houden.

Wil je weten wat je maandelijks overhoudt door te besparen op gasverbruik? Bekijk dan ook de actuele rentestanden en hoe deze invloed hebben op je woonlasten.

Subsidieregeling

Een open haard benut gemiddeld slechts 10% van de opgewekte energie, terwijl een pelletkachel dat met 85% een stuk efficiënter doet. Vanwege die duurzaamheid heeft de overheid diverse subsidiemogelijkheden in het leven geroepen. Bij aanschaf van een pelletkachel kun je – mits je voldoet aan de voorwaarden – een subsidiebedrag tussen de 500 en 1.400 euro terugvragen. Zeker de moeite waard om je vooraf even goed in te verdiepen.

Heb jij al eens overwogen om over te stappen op een pelletkachel? Waarom wel of juist niet?