Dakbedekking heeft grote invloed op het uitzicht van je huis. Daarom is het verstandig om je goed te verdiepen in de soorten dakbedekkingen die er zijn. Het dak is voor buiten dus moet het ook goed tegen het weer in Nederland kunnen. De volgende dakbedekking soorten komen aan bod: dakpannen, leien, riet, EPDM, roofing en groendak.

Dakpannen

Dakpannen zijn het meest bekend als het gaat om dakbedekkingen. De dakpannen zijn er in allerlei soorten, maten en verschillende designs. Bij dakpannen wordt er onderscheid gemaakt in keramische en betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen zijn dan wel goedkoper, maar gaan ook minder lang mee in tegenstelling tot keramische dakpannen. Deze dakpannen gaan soms wel 20 jaar langer mee dan betonnen dakpannen.

Leien

Leien is de oudste vorm van dakbedekkingen. Deze vorm van dakbedekking wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld kerken en kastelen. Leien is dan ook de eerste vorm van waterdichte daken. In leien wordt onderscheid gemaakt in kunststof leien en natuurlijke leien. Hierin zijn kunststof leien ook een stuk goedkoper, maar gaan ook een minder lang mee dan de natuurlijke leien.

Riet

Als je voorkeur ligt bij een dakbedekking met een lange levensduur dan is een rieten dak een goede optie. Een groot voordeel van een rieten dak is dat het de juiste temperatuur vasthoudt. Dit betekent warm in de winter en koel in de zomer. Bij rieten daken wordt ook onderscheid gemaakt tussen een open en gesloten constructie. Een open constructie is dat je het rieten dak van de binnenkant nog kan zien en bij een gesloten constructie ligt er nog een daklaag voor.

EPDM

Heb je al eens gehoord van EPDM? Dit wordt vaak gebruikt bij platte daken. EPDM is een beetje elastisch dus zal ook niet zo snel scheuren bij het inkrimpen of uitzetten van de warmte. Ook heeft het niet veel onderhoud nodig. Daarnaast kunnen kleine beschadigingen makkelijk gerepareerd worden. Ook EPDM heeft een lange levensduur.

Roofing

Roofing staat ook wel bekend als bitumen. Mocht je EPDM te duur vinden dan is roofing een goed alternatief. Echter is het lastiger om roofing te plaatsen en kan het ook een stuk sneller beschadigd raken. Dit is vaak doorslaggevende factor waardoor mensen toch voor EPDM kiezen in plaats van roofing.

Groendak

Een groendak wordt nog zeer weinig gebruikt, dus als je een originele manier van dakbedekking wil, is dit zeker een goede optie. Groendak kan zowel op een plat dak als een hellend dak. Op groendak zitten verschillende soorten planten en kruiden. Dit zorgt ook weer voor goede isolatie.

Tot slot

Als je een dakbedekking gaat uitkiezen, moet je goed kijken naar wat op lange termijn het beste is en wat het beste bij jouw huis en lifestyle past.

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics