Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Zwangerschap & Baby > Wasbare luiers, is het wat voor ons?

Wasbare luiers, is het wat voor ons?

Wasbare luiers. Ik weet dat ze bestaan, maar ik heb ze eigenlijk nog nooit in huis gehad. Onze oudste twee kinderen hebben altijd wegwerpluiers gedragen. In die tijd, acht jaar geleden, had ik nog niet zo nagedacht over het feit dat wegwerpluiers niet goed zijn voor het milieu. Inmiddels zijn we wat milieubewuster geworden. En afgelopen winter kregen we ons derde kindje. Ik begon over wasbaar na te denken. Zou het misschien toch beter zijn om wasbare luiers te gaan gebruiken? Het is beter voor het milieu, beter voor de portemonnee, beter voor het babyhuidje en de grijze container zit niet zo snel vol. Eigenlijk genoeg redenen om af te stappen van wegwerp en voor wasbaar te gaan. Ik opperde het bij mijn man. Maar die was heel duidelijk ‘echt niet! Geen wasbare luiers!‘ Toen ik hem vroeg waarom niet, was zijn antwoord ‘dat is veel te veel gedoe en gesmeer‘. En eerlijk gezegd, die gedachte had ik zelf ook. Wasbare luiers klinkt zo ingewikkeld. Maar is dat het ook? Toch kon ik het idee van wasbare luiers niet loslaten. Dankzij Duurzameluiers.nl heb ik nu wasbare luiers in huis. Is het wat of is het helemaal niets? Je leest het vandaag.

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers, die je na gebruik kunt wassen om daarna weer opnieuw te gebruiken. Bij Duurzameluiers.nl kun je kiezen uit een alles-in-een luier of de tweedelige luier. Bij de alles-in-een luier is de luier al kant-en-klaar. Deze luier heeft geen binnenbroekje, wel heb je er inlegvellen voor nodig. De luier is dus één geheel dat na gebruik direct de was in kan. De luier is er in één maat, zodat je deze kunt gebruiken van geboorte tot je kind zindelijk is. De tweedelige luier bestaat uit een buitenbroekje en een binnenbroekje. Hierin heb je twee soorten luiers, een luier voor kindjes tot 10 kg en een luier voor kinderen die zwaarder zijn dan 10 kg. Ook voor deze luier heb je inlegvellen nodig. Het inlegvel is een biologisch afbreekbaar papiertje wat de meeste ontlasting opvangt. Wasbare luiers hebben overigens ook hele leuke kleurtjes en printjes.

De ontvangst

En toen was daar ineens het pakketje van Duurzameluiers.nl met een tweedelige wasbare luier van WeeCare. Leuk ingepakt met een hand geschreven kaartje erbij. De inhoud zag er goed uit. Wel vond ik het lastig om als leek te ontdekken wat precies wat is, en hoe je de luier ‘startklaar’ kon maken. Ik had echt even de tijd nodig om de site door te lezen en om erachter te komen hoe het precies werkt. Hierdoor kon ik niet meteen starten met het testen. Ik had het prettig gevonden als er een begeleidend briefje bij zat, zodat ik het zelf niet hoefde uit te pluizen. Gelukkig kun je op de site informatie vinden, dat heb ik uitgeprint en zo ben ik gaan kijken. Ook ben ik, via een berichtje, door Duurzameluiers.nl gerustgesteld dat ik de luier toch goed had klaargemaakt.

Het binnenbroekje en de inlegvellen

De insert, het binnenbroekje, klik je met drukknopen vast aan het buitenbroekje. En dan hoef je er alleen nog maar een inlegvel in te doen. Het inlegvel is een biologisch afbreekbaar papiertje wat de meeste ontlasting opvangt. Bij het verschonen gooi je dit papiertje weg, en het binnenbroekje gaat bij de was. Daarna klik je een schoon binnenbroekje vast aan de buitenluier en je legt er weer een schoon inlegvel op. En zo begin je weer met een nieuwe ronde. Ik wist niet dat het zo makkelijk was! Dat had mijn moeder vroeger moeten hebben. Zoveel makkelijker dan die hydrofiele luiers van toen. Zowel de luier als de inserts gaan gewoon met de 60 graden was mee. Ik stop ze niet in de droger, maar laat ze drogen aan de waslijn. En dat gaat goed. Voor het eerste gebruik heb ik alles wel uitgewassen. Over het wassen van de luiers kon ik geen duidelijke informatie vinden op de site. Maar volgens het labeltje is wassen op 60 graden goed. Dus dat houd ik maar aan.

overstappen naar wasbare luiers

Onze ervaring met wasbare luiers

We zijn nu ongeveer drie weken aan het testen en mijn ervaring tot nu toe is goed. Wel moet ik erbij vermelden dat ik geen 24u per dag aan het testen ben. Ik heb nu één luier met twee binnenbroekjes. Dat betekent dat ik na twee keer verschonen al geen schone wasbare luier meer heb. En aangezien ik alleen was als er genoeg was is, duurt het vaak minimaal 1 a 2 dagen voor ik weer verder kan met de wasbare luier. Ook heeft onze dochter tot nu alleen nog maar plasluiers gehad in de wasbare luier. Ik weet nog niet hoe het werkt met een poepluier.

Blijven we bij wegwerp of stappen we over naar wasbaar?

Wasbare luiers zijn echt een heel goed alternatief voor wegwerp. Daarvan ben ik overtuigd. Wasbare luiers leek mij een gedoe, maar dat is het allesbehalve. Ook daarvan ben ik nu overtuigd. Maar of ik nu voor 100% ga overstappen op wasbaar, dat weet ik nog niet. En dat komt doordat ik niet weet hoe het is om dag en nacht wasbare luiers te gebruiken. Ook hebben we nog niet te maken gehad met een poepluier. Maar dat zullen we vast binnenkort gaan ontdekken. Wij gaan in ieder geval door met deze wasbare luier. Het voelt goed! Niet alleen het gebruik en gemak, maar ook het feit dat je je steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Lees ook:

En op Blogpapa:

Hoe denk jij over wasbare luiers? Wat is jouw ervaring?

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen*

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

21 reacties

 • Wasbare luiers waren er niet echt bekend of populair toen mijn meiden baby’s waren. Maar ik denk dat ik ze nu wel zou proberen te gebruiken of in ieder geval een combi maken met wegwerp.

 • Aanvankelijk dacht ik echt: wat is dat nu weer… Maar ik denk wel dat het een goed idee is! Ik heb nog geen kinderen, dus voor mij is het nu nog niet zo relevant, maar voor later hou ik dit wel in mijn hoofd!

 • Fijn dat je je ervaring hier deelt. Ik heb hier een tijdje over na zitten denken met een kleintje op komst. Graag zou ik een alternatief hebben dat beter is voor het milieu, maar goed als je zoveel luiers moet gaan wassen.. Is het dan nog wel milieubewust? De beschrijving van hoe de luiers werken klinkt wel een stuk beter dan dat ik zelf had bedacht. Jammer dat je nog niet ervaren hebt hoe het is met een poep luier. Dus misschien valt het mee, of tegen? Laat je dit nog even weten in een update? Wie weet trek je mij dan ook wel over de streep 😉

 • Ik ben voorstander van wasbaar, nog niet in het minst omdat het beter voor de huid is. Als verpleegkundige hebben wij ook een patiënt gehad die overal uitslag had, constant… Uiteindelijk is hij wasbare gaan gebruiken (voor volwassen bestaat dat ook ja!)
  Wat was dat een opluchting voor die man, seg! Mijn nicht is er om net dezelfde reden mee begonnen bij haar zoontje

  En verder is het uiteraard veel ecologischer, maar ook financieel ook veel voordeliger. Dat laatste lijkt voor sommigen moeilijk te bevatten, maar het is een groot financieel verschil, zeker als je ze dan nog eens tweedehans gebruikt….

 • Ik heb nog nooit wasbare luiers gebruikt bij onze kinderen, het leek me niet zo hygiënisch 🙂 Maar ieder zijn mening natuurlijk

 • Interessant om te lezen! Zelf zou ik het niet gaan gebruiken denk ik. 🙂 Ik ben ook heel benieuwd of je mening na een poepluier nog zal veranderen haha! Dat lijkt me toch heel anders dan een plasje.

 • Ik moet zeggen dat ik het een heel mooi en duurzaam alternatief vind op de normale ‘weggooi luiers’. En het design vind ik ook erg mooi!

 • Niet. Wassen op 60 gr kost ook geld en je hebt toch weggooi doekjes nodig en velen luiers om de ‘schade’ op te vangen. Ik vraag mij daarom af hoe ‘groen’ het nu wel is of juist niet. Ik hou het bij de zachte luiers van het bekende merk. Geen roodheid en irritatie. Ook dat moet je kunnen mee testen;)

 • Ik heb nooit wasbare luiers gebruikt, er ook niet over nagedacht moet ik zeggen. Als iemand me er op had gewezen, wie weet dan wel. Al was ik ook weinig moet ik zeggen en had aan waarschijnlijk ook voor half half gekozen.

 • Ze zien er altijd zo schattig uit! Zelf heb ik geen kinderen maar ik zie de luiers wel vaak voorbij komen van mamabloggers en iets wat beter is voor het milieu én wat er leuk uit ziet kan ik alleen maar toejuichen.

 • Ik heb nooit wasbare luiers gebruikt, maar toen mijn kids klein waren had je ook nog niet zulke moderne wasbare luiers, anders had ik het best uit willen proberen.

 • Het klinkt goed voor het milieu, maar het zorgt ook voor meer wasgoed en dus meer water.

  • die gedachte had ik ook, maar er is veel onderzoek naar gedaan. Als je gebruik van water, wasmiddel en energiekosten meerekent ben je nog goedkoper uit dan wanneer je wegwerp gebruikt. Daarbij wordt er voor de productie van wegwerpluiers veel water en grondstoffen verbruikt. Alles bij elkaar ben je met wasbaar toch goedkoper uit en ben je beter voor het milieu bezig dan wanneer je wegwerp gebruikt.

 • Het klinkt inderdaad erg goed en beter voor het milieu . Je bent alleen wel drukker met wassen dan, haha.

  • Dat wassen gaat hier in huis wel door, een paar dingen meer of minder maakt mij niet uit. En als je op die manier het afval kunt minderen is dat voor ons zeker een pluspunt. Ik weet alleen nog niet hoe het is met wassen als je volledig wasbare luiers gebruikt.

 • Ik gebruikte zelfs luiers die ik zelf vouwde, drie jaar lang. Mijn kinderen werden er niet sneller zindelijk van, en daardoor ben ik overgestapt op luiers van de Aldi. Maar kant en klare luierbroekjes ogen wel erg leuk vind ik altijd.

  • o wauw, daar zou ik dan weer een beetje te lui voor zijn. Wat dat betreft zijn kant en klare luiers voor mij veel beter. Het moet mij wel makkelijk gemaakt worden 😉 En inderdaad, er zijn zulke leuke printjes. Jammer dat er dan weer een broekje over heen gaat. Maar wanneer het wat warme is oogt het wel weer gezelliger als ze alleen in de luier liggen.

 • Deeltijd wasbaar is ook goed te doen. Wegwerp bij de opvang en op papadag, wasbaar bijna altijd de rest van de tijd. Vaak wegwerp op vakantie. Met een goede tweedelige wasbare luier hou je de poepexplosies (poonamis) van een kleintje beter binnen dan met wegwerp. Mindere rompertjes/broekjes/tshirts wassen. Maar het is wel een ding om een ‘goede’ poepluier te behandelen…

  • Ik denk inderdaad dat deeltijd wasbaar hier meer een optie zal zijn dan volledig. Aangezien papa nog niet de wasbare gebruikt. Welke wasbare luiers gebruiken jullie?

  • Hoi Anna,

   Ik vind het altijd leuk om te zien hoe jullie met jullie L. omgaan als het gaat om de luiers (en natuurlijk ook met de rest).
   Wordt tijd dat we weer eens afspreken ook.

   Groetjes Miranda

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics