Wasbare luiers. Ik weet dat ze bestaan, maar ik heb ze eigenlijk nog nooit in huis gehad. Onze oudste twee kinderen hebben altijd wegwerpluiers gedragen. In die tijd, acht jaar geleden, had ik nog niet zo nagedacht over het feit dat wegwerpluiers niet goed zijn voor het milieu. Inmiddels zijn we wat milieubewuster geworden. En afgelopen winter kregen we ons derde kindje. Ik begon over wasbaar na te denken. Zou het misschien toch beter zijn om wasbare luiers te gaan gebruiken? Het is beter voor het milieu, beter voor de portemonnee, beter voor het babyhuidje en de grijze container zit niet zo snel vol. Eigenlijk genoeg redenen om af te stappen van wegwerp en voor wasbaar te gaan. Ik opperde het bij mijn man. Maar die was heel duidelijk ‘echt niet! Geen wasbare luiers!‘ Toen ik hem vroeg waarom niet, was zijn antwoord ‘dat is veel te veel gedoe en gesmeer‘. En eerlijk gezegd, die gedachte had ik zelf ook. Wasbare luiers klinkt zo ingewikkeld. Maar is dat het ook? Toch kon ik het idee van wasbare luiers niet loslaten. Dankzij Duurzameluiers.nl heb ik nu wasbare luiers in huis. Is het wat of is het helemaal niets? Je leest het vandaag.

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers, die je na gebruik kunt wassen om daarna weer opnieuw te gebruiken. Bij Duurzameluiers.nl kun je kiezen uit een alles-in-een luier of de tweedelige luier. Bij de alles-in-een luier is de luier al kant-en-klaar. Deze luier heeft geen binnenbroekje, wel heb je er inlegvellen voor nodig. De luier is dus één geheel dat na gebruik direct de was in kan. De luier is er in één maat, zodat je deze kunt gebruiken van geboorte tot je kind zindelijk is. De tweedelige luier bestaat uit een buitenbroekje en een binnenbroekje. Hierin heb je twee soorten luiers, een luier voor kindjes tot 10 kg en een luier voor kinderen die zwaarder zijn dan 10 kg. Ook voor deze luier heb je inlegvellen nodig. Het inlegvel is een biologisch afbreekbaar papiertje wat de meeste ontlasting opvangt. Wasbare luiers hebben overigens ook hele leuke kleurtjes en printjes.

De ontvangst

En toen was daar ineens het pakketje van Duurzameluiers.nl met een tweedelige wasbare luier van WeeCare. Leuk ingepakt met een hand geschreven kaartje erbij. De inhoud zag er goed uit. Wel vond ik het lastig om als leek te ontdekken wat precies wat is, en hoe je de luier ‘startklaar’ kon maken. Ik had echt even de tijd nodig om de site door te lezen en om erachter te komen hoe het precies werkt. Hierdoor kon ik niet meteen starten met het testen. Ik had het prettig gevonden als er een begeleidend briefje bij zat, zodat ik het zelf niet hoefde uit te pluizen. Gelukkig kun je op de site informatie vinden, dat heb ik uitgeprint en zo ben ik gaan kijken. Ook ben ik, via een berichtje, door Duurzameluiers.nl gerustgesteld dat ik de luier toch goed had klaargemaakt.

Het binnenbroekje en de inlegvellen

De insert, het binnenbroekje, klik je met drukknopen vast aan het buitenbroekje. En dan hoef je er alleen nog maar een inlegvel in te doen. Het inlegvel is een biologisch afbreekbaar papiertje wat de meeste ontlasting opvangt. Bij het verschonen gooi je dit papiertje weg, en het binnenbroekje gaat bij de was. Daarna klik je een schoon binnenbroekje vast aan de buitenluier en je legt er weer een schoon inlegvel op. En zo begin je weer met een nieuwe ronde. Ik wist niet dat het zo makkelijk was! Dat had mijn moeder vroeger moeten hebben. Zoveel makkelijker dan die hydrofiele luiers van toen. Zowel de luier als de inserts gaan gewoon met de 60 graden was mee. Ik stop ze niet in de droger, maar laat ze drogen aan de waslijn. En dat gaat goed. Voor het eerste gebruik heb ik alles wel uitgewassen. Over het wassen van de luiers kon ik geen duidelijke informatie vinden op de site. Maar volgens het labeltje is wassen op 60 graden goed. Dus dat houd ik maar aan.

overstappen naar wasbare luiers

Onze ervaring met wasbare luiers

We zijn nu ongeveer drie weken aan het testen en mijn ervaring tot nu toe is goed. Wel moet ik erbij vermelden dat ik geen 24u per dag aan het testen ben. Ik heb nu één luier met twee binnenbroekjes. Dat betekent dat ik na twee keer verschonen al geen schone wasbare luier meer heb. En aangezien ik alleen was als er genoeg was is, duurt het vaak minimaal 1 a 2 dagen voor ik weer verder kan met de wasbare luier. Ook heeft onze dochter tot nu alleen nog maar plasluiers gehad in de wasbare luier. Ik weet nog niet hoe het werkt met een poepluier.

Blijven we bij wegwerp of stappen we over naar wasbaar?

Wasbare luiers zijn echt een heel goed alternatief voor wegwerp. Daarvan ben ik overtuigd. Wasbare luiers leek mij een gedoe, maar dat is het allesbehalve. Ook daarvan ben ik nu overtuigd. Maar of ik nu voor 100% ga overstappen op wasbaar, dat weet ik nog niet. En dat komt doordat ik niet weet hoe het is om dag en nacht wasbare luiers te gebruiken. Ook hebben we nog niet te maken gehad met een poepluier. Maar dat zullen we vast binnenkort gaan ontdekken. Wij gaan in ieder geval door met deze wasbare luier. Het voelt goed! Niet alleen het gebruik en gemak, maar ook het feit dat je je steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Lees ook:

En op Blogpapa:

Hoe denk jij over wasbare luiers? Wat is jouw ervaring?

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics