Wat een hoofdpijndossier dat zorgverzekering vergelijken. Ik heb het jarenlang voor mij uitgeschoven. Ik kon en wilde mij er niet toe zetten. Daarmee heb ik mijzelf en ons gezin tekort gedaan. Oftewel jarenlang teveel betaald voor een lagere dekking. Voor het komende jaar wil ik eens een einde maken aan mijn struisvogelpolitiek. Maar waar moet ik op letten?

De basisverzekering

Hallelujah, de basisverzekering is voor alle Nederlanders hetzelfde. Dit is door de Nederlandse staat bepaald en geldt voor alle zorgverzekeraars. Toch is ook hier een keuze in te maken. Kies je voor een natura of restitutiepolis? Het grote verschil tussen deze polissen is de vrije keuze voor je zorgverlener. Wil ik overal terecht kunnen en deze zorgkosten helemaal vergoed krijgen, dan is er de restitutiepolis. Bij de naturapolis worden alle zorgkosten van de gecontracteerde zorgverleners vergoed. De gemaakte kosten bij andere zorgverleners worden voor 75% vergoed. Dit is een overweging waard, zeker met meerdere ziekenhuizen en dus volop keuze in onze regio.

De keuze voor een zorgverzekeraar

Op dit moment ben ik niet tevreden over het tijdstip van de afschrijving van onze ziektekostenpremie. Ik zou dit liever zelf willen bepalen en ontdekte dat de zorgverzekering van FBTO deze optie aanbiedt. Je kan zelf vijf momenten kiezen waarop je wil dat de maandelijkse premie wordt afgeschreven.

Nu de fase van de zwangerschap en de zorg voor kleine kinderen voorbij zijn. Stevenen we met drie kinderen af op een strippenkaart van de orthodontist. Een ander voordeel van FBTO is dat de elf verschillende, aanvullende modules van FBTO aan en uit te zetten zijn bij het afsluiten van de zorgverzekering. Nu groeit de zorgverzekering met ons gezin mee, maar niet in de maandelijkse premie. Met een extra zorg voor de orthodontist betalen we misschien wat meer premie per maand, maar sta je niet voor onvoorziene uitgaves.

Een vrijwillig eigen risico

Het verplichte eigen risico bedraagt 385 euro in 2019. Hiernaast bestaat er de mogelijkheid om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Ik loop liever vrijwillig helemáál geen risico. Maar het moet gezegd worden, je kan hier wel tot 22 euro per maand mee besparen op je zorgpremie. Voor dat geld slaap ik liever ’s nachts zonder draaien en zorgen. Wist je dat je dit vrijwillig eigen risico in termijnen zou kunnen betalen. Op deze manier verspreid je je risico. En zo is er tenslotte voor ieder wat wils als het de zorgverzekering aangaat. Dat gaat eigenlijk best eenvoudig. Nu alleen nog even een goed moment in de maand prikken voor deze terugkerende kostenpost.

Lees ook:

Heb jij je zorgverzekering al vergeleken?

Geverifieerd door ExactMetrics