Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Financiën > Tips om je financiën beter op orde te krijgen

Tips om je financiën beter op orde te krijgen

Als student had ik mijn financiën pas goed op orde. Ik verdeelde mijn studiefinanciering en loon van bijbaantjes over verschillende potjes. Zo kon ik in één oogopslag zien of ik nog wel kleding kon kopen. Of op zondagavond een maandmenu bij de Chinees kon bestellen. Ik heb aan het einde van mijn geld nog nooit een stukje maand overgehouden. Een bekende quote van Loesje. Dat is tegenwoordig wel eens anders, dus het wordt tijd voor actie.

Inzicht in mijn financiën

Door de maand heen worden verschillende bedragen van mijn rekening op- of afgeschreven. Denk hierbij o.a. aan mijn telefoonabonnement en de premie van de zorgverzekering van FBTO. Deze mutaties variëren in tijdsbestek van eens per vier weken, per maand of per kwartaal. Dit heeft als resultaat dat ik bij een onverwachte rekening geen idee heb of mijn saldo wel toereikend is. Daar wil ik graag verandering in aanbrengen, zonder dat ik steeds mijn saldo moet checken.

Hoe krijg ik nu mijn financiën beter op orde?

Het lijkt mij handig om op de eerste van de maand mijn salaris te ontvangen. Gelukkig ben ik eigen baas en is dat met één druk op de knop geregeld. Vervolgens zou ik graag vlot daarna alle verplichte kosten, abonnementen en premies af te laten schrijven. Van het saldo dat rest kan ik leuke dingen doen of iets opzij leggen voor onverwachte kosten. Wat er dan nog aan het einde van de maand overblijft stort ik automatisch door naar mijn spaarrekening. In een gesprek met een vriendin blijkt al snel dat je bij FBTO het tijdstip van de afschrijving zorgverzekering zelf kan kiezen. Ik kies een datum van afschrijving waarbij ik zeker weet dat er voldoende geld op de rekening staat. Zo heb ik de twee grootste klappers al gemaakt.

Hoe werkt het in de praktijk?

Dit systeem helpt mij goed en relaxed de maand door. En achteraf bezien was het ook snel op poten gezet. Het kostte maar een paar telefoontjes.
Bij het NIBUD heb ik overigens nog een goede tip gelezen om roodstand tegen te gaan. Wist je dat je je bank kunt vragen om je te waarschuwen wanneer je saldo onder een bepaalde grens komt? Dan ontvang je desgevraagd een e-mail of SMS. Dat scheelt je ook weer in de rentekosten van het rood staan. En dat verhoogt weer de kans op daadwerkelijk iedere maand iets te kunnen sparen.

Lees ook:

Hoe houd jij je financiën overzichtelijk?

Bron afbeelding Pixabay

* Dit artikel is binnen een samenwerking tot stand gekomen*

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

 • Ik houd mijn uitgaven en inkomsten bij in Excel, zodat ik overzichtelijk heb waar mijn geld heen gaat.
  Ook heb ik meerdere online spaarpotjes, wat het extra leuk en uitdagend maakt om te sparen. En ik geef mezelf aan het begin van het jaar altijd realistische spaardoelen.
  Zo houd ik het interessant voor mezelf.
  Alles wat ik per jaar kan betalen, betaal ik per jaar. Ik maak gebruik van kortingscodes, en cashbacks en het is een heuse sport geworden.

 • We hebben al 10jaar een overzicht in excel met inkomsten en uitgaven, ook heeft mijn man (hij is handig met dit soort dingen) een verwachtte uitgaven sheet gemaakt, dit wordt per maand ingevuld, wat we niet uitgeven sparen we. Nice tip trouwens over het berichtje van roodstaan. Wist ik nog niet

 • Klopt helemaal. Gelukkig worden de meeste kosten begin van de maand afgeschreven, zodat ik precies weet wat ik over hou om “vrij” te besteden. Ik heb een aparte spaarrekening. Ik stort meteen een “ klein” , maar wel een vast bedrag op die rekening. Ik hoef dan vaak niet op mijn vakantiegeld te wachten om vakanties (deels) vooruit te boeken.

 • Klopt helemaal. Gelukkig worden de meeste kosten begin van de maand afgeschreven, zodat ik precies weet wat ik over hou om “vrij” te besteden. Ik heb een aparte spaarrekening. Ik stort meteen een “ klein” , maar wel een vast bedrag op die rekening. Ik hoef dan vaak niet op mijn vakantiegeld te wachten om vakanties (deels) vooruit te boeken.

 • Mooi geschreven artikel. Het is inderdaad heel belangrijk om te kijken wat je inkomsten en vaste lasten zijn. Daarnaast probeer ik altijd een klein stukje apart te zetten en te sparen.
  De verleidingen in winkels en supermarkten zijn altijd groot.
  Voor mezelf zet ik op een rijtje wat ik naast de vaste lasten overhoud voor boodschappen e.d. Ik kijk wat ik ermee kan doen, en niet wat ik wil. Misschien ook een tip voor andere mensen, kijk niet wat je allemaal NIET kan kopen maar wees creatief. Kijk wat je hebt en wat je ermee kan doen. Het maakt mij een tevreden mens.

 • Ik heb een standaard overzicht in Excel gemaakt voor elke maand.

  Kolom vaste uitgaven en inkomsten.

  En kolom voor boodschappen (voeding) en kolom voor overige dingen.

  Ik controleer alles 1 of 2x per maand, net wanneer ik zin heb en vul in wat we uitgeven (kassabonnen en controle via bank-app).

  Totaal overzicht maak ik 1x per 2 jaar ofzo. Toevallig vd week 2017 aangepast naar 2019.

  Soms is het leuk om te kijken wat je uitgeeft aan kleding of energiekosten per jaar bijvoorbeeld. En dan met Nibud vergelijken voor zelfde huishouden.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics