Voor het winterse weer uit heb ik met de hogedrukreiniger de voortuin schoon gespoten. De bestrating en de borders waren wat groen uitgeslagen. Het was wel even een klus, maar ik zag het zienderogen opknappen. Steentje voor steentje zag ik de steenkleur terugkomen in de voortuin. Toen de natgespoten stenen opgedroogd waren door het winterse zonnetje, viel mij iets anders op. Het slijk was wat opgespat op de gevel. De hoogste tijd voor een gevelreiniging, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Soorten gevelreiniging en kosten

Gevelreiniging is een overkoepelende term die doelt op het schoonmaken van de buitenmuur. Hoe deze te reinigen is, is sterk afhankelijk van het soort gevelbekleding. Is er sprake van gevelbeplating zoals je wel ziet bij bedrijfspanden? Of wil je de gemetselde gevel schoon laten maken? Ook wat je er aan schoon wilt maken speelt een rol. Is er sprake van vandalisme in de vorm van graffiti? Of wil je simpelweg van die groene aanslag af? Zelf kom je een heel eind met de hogedrukspuit, maar een professioneel bedrijf komt overal goed bij. Die kunnen ook overgaan op zandstralen, stoomreiniging of met de hulp van chemische middelen. Bij PROVA reiniging lees ik al meer over de kosten van gevelreiniging. Deze worden op basis van vierkante meters (M2) begroot. Een snelle rekensom leert of dit binnen je budget valt.

Voegwerkherstel

Als je gevel dan gereinigd is, dan wil je wellicht gelijk overgaan tot het herstellen en/of beschermen van je buitenmuur. Dat biedt vele voordelen en verdient zichzelf in de loop der jaren terug. Het voegwerk heeft in de loop der jaren flink wat te verduren gehad van de weersomstandigheden, klimplanten en/of ongedierte. Door het voegwerk accuraat te herstellen voorkom je meer schade op langere termijn. Ook heeft het een positieve invloed op de (isolatie)waarde en het aangezicht van je woning.

Aansluitend impregneren

Als je buitenmuur dan weer helemaal schoon en hersteld is, dan kan het impregneren de kers op de taart zijn. Door het impregneren van je gevel wordt de buitenmuur vochtafstotend. Door het aanbrengen van dit beschermende laagje krijgen mossen en algen geen vat op de muur. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je voorlopig niet meer tot gevelreiniging over hoeft te gaan. Het heeft ook een meerwaarde in de isolatie van je huis. Dat betaalt zich uiteindelijk terug in je maandelijks terugkerende energierekening en geeft je een pre bij de mogelijke verkoop van je woning. Jouw woning steekt na de gevelreiniging echt af in het rijtje huizen in positieve zin welteverstaan!

Lees ook:

Houd jij ook zo van lekker schoon?

Bron afbeelding: Prova Reiniging

Geverifieerd door ExactMetrics