Thuisleven.com
Besparen door isolatie van je huis
Thuisleven.com > Woning > Energie > Wat goede isolatie scheelt per jaar in energiekosten

Wat goede isolatie scheelt per jaar in energiekosten

Het is november en langs diverse wegen wordt weer gerept over overstappen naar een andere maatschappij. Overstappen met als doel om kosten te besparen. Het loont veel meer de moeite om energiekosten te besparen bij de bron. Een goede isolatie bijvoorbeeld scheelt je enorm in de energiekosten. En dat maand op maand en jaar op jaar weer!

Overstappen

Overstappen van zorgverzekeraar, overstappen van energielevering en telefoon- of internetprovider. Hartstikke leuk natuurlijk, maar die besparing is maar van korte duur en krijg je alleen als nieuwe klant. Bepaalde maatschappijen bieden nu al een blijven-loont bonus. Een korting op je abonnement wanneer je juist niet overstapt en dus tevreden klant blijft. Daar is ook iets voor te zeggen.

Besparen op de energiekosten

De maandelijks terugkerende energienota is een kostenpost die opgebouwd is uit drie kernzaken:

  • (leverings)kosten van stroom en/of gas;
  • netbeheerkosten;
  • overheidsheffingen.

In één oogopslag is al te zien dat een reductie van deze kosten bijna alleen maar mogelijk is op de leveringskosten. Deze bestaan uit de daadwerkelijk afgenomen energie en het zogenaamde vastrecht. De kosten voor energie zijn afhankelijk van de wereldmarkt. Dit onderdeel bedraagt zo’n 40% van de totale maandelijkse rekening. Op de andere punten heb je weinig tot geen invloed.

Hoe kun je besparen op energiekosten?

Met initiatieven als warme-truien dag wordt getracht om consumenten er op te wijzen om de kachel een graadje lager te draaien. Mocht je de ruimte hebben, droog dan je was buiten. Dit in plaats van een droger te hoeven gebruiken. En het aanschaffen van energie-zuinige apparaten als de cv- ketel behoren ook tot de besparende mogelijkheden.
Maar er zit nog een stap voor. En stap waar niet iedereen gelijk aan denkt: isoleren. Door het aanbrengen van isolatie in je woning, blijft je huis langer warm en minder vochtig. Dit scheelt je enorm in de hoogte van de energierekening. Naast andere bijkomende voordelen wat je gezondheid betreft. Van slechte naar goede isolatie kan wel € 1.900 per jaar schelen aan energiekosten volgens Milieu Centraal.

Isolatie van je woning met mdf platen

Eerder schreven we al eens over radiatorfolie, vloer- en spouwmuurisolatie. Maar wist je dat je met mdf platen zelf ook een heel eind kunt komen. Die lichtbruine platen waar je de houtvezels van kunt zien. Zo hebben wij de vliering rondom betimmerd met mdf platen. Op de vloer liggen in de winter de stoelkussens, die hebben we nu toch niet nodig. Zodat de slaapkamer op zolder lekker ingepakt is tegen de weersinvloeden onder het schuine dak. Zo komen we al een heel eind richting het verlagen van het verbruik van energie. Dit is niet alleen beter voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu.

Lees ook:

Wat doe jij om te besparen op de maandelijkse kosten?

Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics