Thuisleven.com > Huishouden > Isolatie van een jaren ’30 huis- radiatorfolie, vloer- en spouwmuurisolatie

Isolatie van een jaren ’30 huis- radiatorfolie, vloer- en spouwmuurisolatie

De Oostenwind van de afgelopen voorjaar hebben we goed gevoeld in onze huis- en slaapkamer. Onze tussenwoning had een energielabel F. De oud-bewoners hadden naar eigen zeggen alles geïsoleerd. Dat werd onderstreept door een isolatieadviseur van Feenstra. De aanschaf en installatie van onze nieuwe c.v. ketel is zo goed bevallen, dat we de isolatie ook graag aan hen over willen laten. In afwachting van deze afspraak gingen we alvast zelf aan de gang met radiatorfolie en dakisolatiemateriaal.

DIY- Radiatorfolie

Al sinds ik mijzelf kan heugen heeft er radiatorfolie achter de kachel op mijn slaapkamertjes gezeten. Die dikke zilveren folie zat op de muur geplakt, onder de vensterbank en hield de warmte binnen. Althans daar gingen we van uit. Wat schetst mijn verbazing? De radiatorfolie kan ook op de radiator zelf geplakt te worden. En dan kan je dus gewoon de muur wel schilderen.
Je knipt de radiatorfolie (bouwmarkt) op maat, iets kleiner dan de radiator, dan blijft het zilveren folie uit het zicht. Dan bevestig je de folie eenvoudig met dubbelzijdig aluminiumtape op de radiator. Na afloop kan je met een stanleymes de nog uitstekende folie wegsnijden.

Spouwmuurisolatie

De isolatie-adviseur van Feenstra is keurig op tijd en neemt uitgebreid de tijd om ons voor te lichten. Aan de voegen te zien hebben de oud-bewoners inderdaad al eens spouwmuurisolatie aan laten brengen. Hij boort een gaatje en het gruis dwarrelt eruit. Het isolatiemateriaal is al vergaan en we balen. Gelukkig hebben ze er een oplossing voor: UF schuim bevat een soort glas dat door het oude isolatiemateriaal heen snijdt en zo ook overal terecht komt tussen de muren. Ander materiaal had kunnen blijven hangen op de vergane resten.

Vloerisolatie

Even zoeken naar het luik en dan opent de kruipruimte zich voor ons. Om geen optrekkende koude vanuit de kruipruimte te hebben liggen er grijze isolatieballetjes in. De isolatie is mooi verdeeld en raakt nergens de vloerbalken. Anders heb je kans op een rottende vloer.  De vloer is afdoende geïsoleerd. Het enige advies dat de verkoper nog heeft is het aanbrengen van vloerverwarming. Vlot na het adviesgesprek ontvangen we de offerte waar we akkoord op geven.

De isolatiewerkzaamheden

De werkzaamheden worden door Feenstra al sinds 2016 uitbesteed aan Takkenkamp. De planner belt mij voor het maken van een afspraak. De spouwmuurisolatie kan al op korte termijn uitgevoerd worden, dat is prettig want het koudefront was nog niet helemaal het land uit. De medewerker zal om 07.30 uur op de stoep staan. Hij meldt zich met een bedrijfswagen met aanhanger en boort eerst voor- en achter wat gaten in de voegen. Gelukkig hebben we tevoren de buren verwittigd. Hij loopt zo min mogelijk door ons huis heen en gebruikt het achterom. Daarna begint het vullen met het UF schuim en het dichten van de boorgaten in de voegen. Vervolgens ruimt de werkman alles achter zichzelf op en vertrekt voor het middaguur naar een volgende klus. De factuur ontvangen we later per post. Nu zitten we er warmpjes bij!

Is jouw huis geïsoleerd?

Linda Meester

Eigenaar/ vennoot van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Moeder van 3 dochters en echtgenoot van een zelfstandig ondernemer.

1 reactie