Selecteer een pagina

De woning die we hebben gekocht is voorzien van vele soorten sloten en klemmen. Op de ramen, op de deuren, op de poort en allemaal verschillend. Sommige kunnen regelrecht het Museum van Hang- en Sluitwerk in, dus we lieten een veiligheidsspecialist een check doen. Deze veiligheidsspecialist vonden we via de site van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en kenden we eigenlijk al jarenlang uit onze woonplaats. Securiteit heeft het bedrijf overgenomen en is werkzaam in Midden- en Noord Nederland.

Woonhuisbeveiliging

De veiligheidsadviseur is samen met ons het huis doorgelopen en heeft ons op een aantal gevoelige punten gewezen. Zo bleek ons toiletraam op de begane grond groot genoeg als entree voor een volwassen persoon. Volgens de laatste normen waren er niet één maar zelfs twee tralies buiten nodig om ook de kleine inbrekers buiten te laten. De houten schuurdeur bleek wat aangetast en het slot was bijna dolgedraaid.
Een aantal oplossingen van de bewoners bleken een schijnveiligheid te bieden. Zo zou een enkele trap afdoende kunnen zijn om de klem van de voordeur af te trappen. Of bleken de scharnieren juist het gevoelige punt.

Het huis veilig verlaten

Niet alleen het ongewenste betreden van ons huis is bekeken. Ook het makkelijk verlaten van je huis bij nood, bleek een issue. Daar we voor de voordeur eerst een sleutel moeten zoeken, deze dan in het slot te moeten steken en er dan pas uit te kunnen rennen bij brand. Dat bleek eenvoudig op te lossen en zo werd het zelfs voor onze kinderen makkelijk gemaakt.
Daags later ontvingen we een offerte waar we direct akkoord op gaven. De nieuwe schuurdeur moest besteld worden en er werden twee werkdagen ingepland, waarin alle werkzaamheden uitgevoerd zouden worden.

Meerpuntssloten

Eén cilinder zorgt ervoor dat er meerdere schoten, drie in ons geval, in je deurpost haken. Het meerpuntsslot is eenvoudig te bedienen met een draaiknop en/of sleutel. Het geeft mij een zeer veilig gevoel dat we ons huis snel kunnen verlaten. Ook ben ik blij dat we maar één sleutel nodig hebben voor het betreden van de deuren van ons woonhuis.

De werkzaamheden

De monteur staat al fris en fruitig op de stoep als de meisjes net naar school gebracht zijn. Even afhankelijk van het weer staan vandaag de voor- en achterdeur op de planning. Het blijkt nogal een klus om in een bestaande deur een meerpuntsslot te monteren. Al het oude hang- en sluitwerk dient verwijderd te worden, de ijzerboer zou er jaloers van worden. Daarna wordt het houtwerk (met de hand) uitgehold om het meerpuntsslot in onze boerendeur te laten passen. Alle gaten van het oude sluitwerk worden gedicht en er komen nieuwe rvs scharnieren aan de deur. Na alle werkzaamheden maakt de monteur zijn werkplek schoon, het is al in tijden niet zo schoon geweest in huis. Zelfs zijn looppad door het huis wordt nagelopen met zijn professionele stofzuiger. De volgende dag staat de schuurdeur, de raamsloten en het traliewerk op het programma.

Eerlijk is eerlijk, het is niet goedkoop, maar mede door het gebruik van gecertificeerde sloten lijkt dit geen duurkoop te worden. Zo kunnen wij met een gerust hart een dagje weg of zelfs op vakantie, een onbetaalbaar gevoel.

Lees ook:

Heb jij na je verhuizing de sloten laten vervangen?

Nb. dit artikel is niet gesponsord

Geverifieerd door ExactMetrics