Selecteer een pagina

Je moet er maar op komen. Wij zetten al jarenlang onze waterkoker in als tijds- en energiebesparing. Een moderne waterkoker is geen overbodige luxe in een gezin met jonge, opgroeiende kinderen. Maar hoe dan?

Het leven zonder waterkoker

Toen er eenvoudigweg nog geen waterkokers bestonden, moest je eerst een pannetje of keteltje met water opzetten. Daarna kon het grote opgieten aanvangen met een enorm hete pan in de handen. Kokend water gieten in de thermoskan met daarop een koffiefilter of in de theepot met thee-ei. Eitjes liet je voorzichtig met een lepel in het stomende pannetje dompelen en de aardappelen kookten al met het water mee. Het wachten op het bereiken van het kookpunt kostte wat tijd. Ondertussen kon je natuurlijk de tafel dekken, de groente snijden of de aardappelen schillen. Hier kwam verandering in met de ontwikkeling van de waterkoker.

De moderne waterkoker

De waterkoker is een losstaand elektrisch apparaat. Het bestaat uit een kan met snoer en heeft soms een opzetplaat met geïntegreerd snoer. Tegenwoordig is het een onmisbaar apparaat en staat het vaak in het zicht op het aanrecht. Precies hierom is er qua styling ook wel het een en ander veranderd. Ze lijken soms wel op de ouderwetse waterketel, maar dan met een snoer en inhoudsmaat. Bij het waterkoker kopen let je niet alleen op het uiterlijk, maar ook op het energieverbruik en inhoud. De waterkokers zijn uitgerust met een droogkookbeveiliging, dat het apparaat tijdig uitschakelt als er geen water in zit.

Besparing in tijd en energie

De waterkokers van tegenwoordig gebruiken een stuk minder energie dan de eerste exemplaren. Het koken op gas gaat er langzamerhand uit maar tot die tijd koken we eerst het kookwater met de waterkoker. Dit kokende water gieten we bij de groente, pasta of aardappelen. Zo verbruiken we een stuk minder gas én het scheelt enorm in tijd.
Het koude zwemwater mengen we wat met een extra hete plons uit de waterkoker. Met de waterkoker krijgen we het water van de schildpadden na het reinigen van de bak ook beter op temperatuur. Natuurlijk zonder de schildpadden erin. Ook het steriliseren, uitkoken van babyflessen gaat stukken sneller door reeds kokend water in een pan erbij te gieten. En niet te vergeten het klaarmaken van een kant-en-klaar soepje, noedels of chocomel lukt in luttele seconden.

Lees ook:

Waar gebruik jij de waterkoker nog meer voor?

Bron afbeelding: Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics