Als er iets is waar ik een hekel aan heb, zijn het oppervlaktes en objecten die je niet goed kunt reinigen. Nou is daar bij een beeldje nog wel iets van te zeggen. Maar op plekken waar hygiëne toch wel voorop staat, denk aan een badkamer, toilet en keuken, vind ik dat toch wel een ander dingetje. Ik denk dat ik hierin ook niet de enige ben. In deze blog neem ik je mee in de wereld van badkamertegels. Welke zijn makkelijk schoon te maken en zijn mooi voor het oog?

Keramische tegels

Eén van de meest gebruikte materialen in de badkamer zijn toch wel keramische tegels. Dit is niet voor niks. Ze zijn namelijk makkelijk schoon te maken, hartstikke waterdicht en verkrijgbaar in tal van kleuren en formaten. Toch zit er ook wel wat kwaliteitsverschil in de tegels. Let daarom voor aanschaf van de tegels op de volgende punten:

  • Slipweerstand
    Voor de muurtegels maakt dat allemaal niet zoveel uit. Maar voor de vloertegels is het natuurlijk fijn om niet bij het minste of geringste uit te glijden. De slipweerstand met schoeisel wordt aangegeven door de letter R, gevolgd door een cijfer tussen 9 en 13. Hoe hoger de R-waarde, hoe minder kans op slippen. Voor blootsvoets lopen is er de NEN-EN 13451-1 normering. Deze wordt uitgedrukt in A, B of C. Keramische tegels die aangeduid zijn met B of C volstaan ruimschoots om te gebruiken als badkamervloer.
  • Tegelkwaliteit 1e of 2e keus
    Eerste keus tegels hebben een minimale afwijking op gebied van afmetingen en kleuren. De kwaliteit van tweede keus hangt sterk af van de producent of het type. Zo kan je weinig tot veel hinder ondervinden bij het plaatsen van de tegels. Af en toe worden tegels ook aangeduid met derde keus of commerciële keuze.

Wist je dat er ook afneembare badkamertegels van badkamerdepot zijn?

Prijs van de tegels

Persoonlijk vind ik het formaat van een tegel een heel persoonlijk dingetje. De een vind het prachtig om grote tegels te nemen en dan een band te maken met kleine tegeltjes of juist een mozaïek streep door de hele badkamer heen. De ander kiest juist voor grote tegels waardoor er meer rust naar voren komt.

Afhankelijk van je keus hangt hier ook een prijskaartje aan vast. Zo heb je bij mozaïek tegels veel te voegen, dat kost tijd en tijd is geld. Als je grote tegels kiest en je muur is niet helemaal recht dan zul je deze eerst goed aan moeten pakken alvorens de tegels recht “geplakt” kunnen worden.

Welke kleur badkamertegels heb jij in de badkamer?

Geverifieerd door ExactMetrics