Je hebt het gewoon gedaan, een jacuzzi kopen en in de tuin plaatsen. Jij hebt het goed voor elkaar. Wat zal jij veel vrienden en familie op bezoek krijgen! Alleen dat schoonmaken, daar moet iets op verzonnen worden. Hoe onderhoud je een jacuzzi die regelmatig gebruikt wordt en ook nog eens in de buitenlucht staat? Ik deel 6 praktische tips met je.

Dek de jacuzzi af

Meestal wordt de jacuzzi samen met een hoes, cover of deksel verkocht. Er zijn ook losse, universele hoezen verkrijgbaar. Het is belangrijk om het water af te dekken. Zo kunnen er geen blaadjes in je bubbelwater vallen en hebben beestjes ook minder makkelijk toegang. Op deze manier blijft je water langer schoon. Door de (isolerende) hoes verbruik je ook minder energie tijdens het verwarmen en op temperatuur houden van je buitenspa.

Waterkwaliteit

Het is belangrijk om het water in optimale conditie te houden. Belangrijk hierbij is de pH-waarde van het water. Dat is te meten met eenvoudige strips of een pH-meter. De ideale pH-waarde ligt tussen de 7,4 en 7,6.
Je ontkomt er niet aan om het water regelmatig te verversen. Dit zou bij regelmatig gebruik van de jacuzzi iedere 3 a 4 maanden moeten gebeuren. Dit water is overigens her te gebruiken mits er geen chloor of chemische reinigingsmiddelen gebruikt zijn.

Gebruik geen zeep of olie in de jacuzzi!

Shampoo, douchegel, bruisballen, olie en zeep zijn een no go in de jacuzzi. De olie- en zeepresten vervuilen de jets (spuitmonden) en leidingen. Ook zorgt het voor een rand van aanslag ter hoogte van het waterpeil. Het wordt ook aangeraden om je lichaam eerst af te spoelen, voordat je in de jacuzzi stapt. Dit scheelt aanzienlijk in de aanslag van zonnebrand e.d..

Kalkaanslag

Naast de eerder genoemde zeepresten, hebben bepaalde onderdelen van de jacuzzi te maken met kalkaanslag. Dat is bijna inherent aan het gebruik van water. De leidingen en spuitmonden zijn eenvoudig vrij van kalk te maken door het gebruik van soda of speciale kalkreiniger. Doe dit op regelmatige basis en vlak voordat het water vervangen zal worden.

Het schoonmaken van de jacuzzi

De buitenkant van de jacuzzi is af te nemen met een vochtige doek of af te spoelen met een gieter gevuld met regenwater. Let erop dat het tuinzand, de aarde geen krassen veroorzaakt tijdens het poetsen. Gebruik voor de binnenzijde een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Er zijn speciale jacuzzi reinigers met en zonder chloor verkrijgbaar.
De filters van de jacuzzi behoeven speciale aandacht. Ook hiervoor bestaat een specifiek filterreinigingsmiddel en ook wat handige hulpjes.

Handige producten

Naast de eerder genoemde reinigingsproducten is het gebruik van een schepnetje onontbeerlijk. Ideaal om de gevallen blaadjes, takjes en haren uit het water te vissen. Om te voorkomen dat je de filters steeds moet vervangen zijn er ook filter kammen en filter flossers verkrijgbaar. Hiermee pluk of spoel je handmatig de filters schoon.

Lees ook:

Heb jij een Sunspa showroom in de buurt?

Bron afbeelding: Sunspa.

Geverifieerd door ExactMetrics