We sluiten ons kinder-verjaardag-seizoen af met de klapper: de oudste die 10 jaar wordt. Ze wil graag naar de Aquadisco en ik heb er eerlijk gezegd mijn twijfels over. Nu ik dit verslag schrijf, zijn al mijn twijfels en die van de ouders van haar gasten inmiddels weggenomen. Ik gun haar zusjes ook een Aquadisco als ze tien jaar oud worden.

De Aquadisco en het Aquadisco menu in Sportcentrum de Zandzee te Bussum

Naast een regulier zwemfeestje organiseert Sportcentrum de Zandzee wekelijks op vrijdagavond een Aquadisco voor kinderen met een A-diploma. Een paar keer per jaar wordt hier een speciaal thema aangehangen als ‘Halloween’ of ‘Western‘ om de discogangers t/m 14 jaar nog beter te vermaken. Deze ‘Specials’ zijn drukbezocht door maximaal 350 kinderen en reserveren is gewenst.
Voorafgaand aan de Aquadisco bestaat er de mogelijkheid om in het horecagedeelte een Aquadisco menu te nuttigen, patat met een drankje en snack naar keuze. Dat vonden wij wel zo leuk en zo konden haar gasten rustig het cadeautje overhandigen. Onze dochter is niet dol op Halloween en in oktober jarig dus ze koos voor het gewone Disco feestje van 19.00-21.30 uur.

Mijn twijfels bij de Aquadisco

Mijn twijfels hebben alles te maken gehad met het tijdsstip én de andere gasten van de Aquadisco. Ik heb er alle vertrouwen in gehad dat de meisjes het naar de zin zouden hebben, maar half tien is best laat. Dat waren de ouders van de genodigden met mij eens, dus we kozen er voorafgaand al voor ze tot 20.30/ 21.00 uur deel te laten nemen.
Die andere gasten baarden mij ook zorgen. De zwembaden in Nederland hebben afgelopen zomer het nieuws opgesierd met verhalen over groepjes jongens die meisjes lastig vallen. Ik was blij te vernemen dat er een leeftijdsgrens van 14 jaar aan de Aquadisco gesteld is en was vastbesloten als een havik over de meisjes te waken.

De badmeesters

Eenmaal ter plaatse bleken mijn angsten ongegrond. Alle jongeren werden bij binnenkomst in de Aquadisco direct teruggestuurd naar de douche. Hiermee gaven de badmeesters gelijk een signaal van gezag af. Diezelfde badmeesters (en -juf) stelden zich zeer toegankelijk en benaderbaar op. Regelmatig moest een kind geholpen worden met zijn armband met kluissleutel of wilde een lekker plaatje aanvragen. Ze bivakkeerden op alle drukke kruispunten bij de duikplank, de wild-water-baan en het bubbelbad. Ook bleek de gemiddelde leeftijd van de feestgangers veel lager uit te vallen dan verwacht. Kinderen voor Kinderen ‘Gruwelijk eng’ is maar liefst driemaal aangevraagd én gedraaid. Groepjes meisjes renden dan naar de dansvloer van matten om het bijbehorende dansje te showen. Ik heb veel kinderen van 7 jaar gezien, terwijl er maar weinig ouders in het horeca gedeelte achterbleven…

Aquadisco in Sportcentrum de Zandzee

Verslag van het tienerfeestje/ Aquadisco

De reis

De Aquadisco werd niet in onze woonplaats georganiseerd en bij gebrek aan een rijbewijs besloten we met de trein te gaan. Dit is een ware aanrader, want nu werd de reis al bij het feestje betrokken. De meisjes checken allemaal in met een Railrunner kaartje en na aankomst bij het treinstation lopen we een stukje naar Sportcentrum de Zandzee. Onze feesttafel staat al klaar en we mogen op een lijstje onze snack en drankje aankruisen. Even inleveren bij de bar en alles wijst zich vanzelf. Er hangt een ontspannen sfeer en er zijn nog twee partijtjes.

Het diner

Er wordt lekker gegeten, gekletst en de cadeautjes worden uitgepakt. Langzamerhand neemt het aantal bezoekers en de spanning toe. We zien dat er in het zwembad voorbereidingen worden getroffen. De discolampen gaan aan en met wat matten wordt een dansvloer gecreëerd. Dan mogen alle jarigen op hun stoel gaan staan en zingen we hen allemaal toe. Om klokslag 19.00 uur mogen de discogangers het zwembad in.

De Aquadisco

De muziek gaat aan en ze rennen het water in. Er wordt sowieso veel gerend, alsof ze bang zijn dat ze iets missen. Ze dansen, spelen, zwemmen en dollen met elkaar. Wat een heerlijke sfeer. In het horecagedeelte gaat de muziek uit, maar gelukkig kunnen we het nog goed horen door de glazen heen. Ik zit de hele tijd mee te wiebelen aan het tafeltje. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het donkerder buiten en ook in het bad.

Aquadisco in Sportcentrum de Zandzee

De discolampen zorgen voor veel sfeer. De meisjes kan ik niet constant volgen, maar dat is ook niet nodig, want ze gaan de eigen weg. Soms met zijn allen, soms opgesplitst, is er genoeg te doen. Van de glijbaan, de duikplank, met de speeltoestellen, in de waterbaan of springend in het ondiepe water. Ze gunnen zichzelf de tijd niet om wat te drinken of snacken.

Na afloop

Rond half negen arriveert de eerste ouder en ook zij is positief verrast. Na overleg met de overige ouders mogen de meisjes tot 21.00 uur blijven. Ze juichen er van en genieten tot het laatste moment. Ze zijn vlot aangekleed en toch wel een beetje moe, maar voldaan en daar ging het om.

Lees ook:

Gaat jouw kind wel eens naar de Aquadisco?

Geverifieerd door ExactMetrics