Voor velen is het ontvangen van de sleutel van je nieuwe woning een heel speciaal gevoel. Nieuwe woning, nieuwe omgeving, nieuwe uitdagingen. Voor mij betekende de sleutel van onze nieuwe woning vooral nieuw deurbeslag. De sleutel zag er namelijk uit alsof deze een jaar of 5 eerder in een sloot gevallen was en slechts recent per ongeluk weer was gevonden. Bij binnenkomst bleek deze inschatting ook te gelden voor al het hang en sluitwerk. Gelukkig zijn Deurkrukken tegenwoordig niet alleen gemakkelijke te vervangen, maar ook nog eens te krijgen in alle soorten, maten, vormen en kleuren.

De juiste deurkruk kan het verschil maken

In een eerdere blog over het schilderen van binnendeuren liet ik al eens een foto zien van de binnendeuren van onze woning. De deuren op de bovenverdieping waren over de jaren geel uitgeslagen, bekrast, gedeukt en zelfs beplakt met spiegeltegels en stikkers. Maar omdat de deuren zelf van hoogwaardige kwaliteit zijn, was dit niets wat niet verholpen kon worden met schuren, plamuren en schilderen. Waar helaas niets aan gedaan kon worden waren de aangetaste massief messing deurkrukken met langschild die nog met sleufkopschroeven in de deur vastgeschroefd waren. Wellicht mooi in het interieur van de vorige eigenaar, maar zeker niet in de onze. Dus hebben we ze allemaal vervangen voor mooie “RVS eye-catchers”. En in combinatie met een strakke verfbeurt, maakt dat een enorm verschil.

Deurbeslag; voor ieder wat wils

Om de kosten van onze verbouwing onder controle te houden, maar ook omdat de binnendeuren van hoge kwaliteit waren, besloten we om ze niet te vervangen, maar te herstellen. Dit betekende beschadigingen dichtplamuren, de gehele deur vlakschuren en daarna met een hoogwaardige verf weer strak schilderen. Wat ik echter niet meer gerepareerd kreeg, waren de relatief groten en lelijke gaten die in de deur geboord waren bij het installeren van de bovengenoemde lelijke messing klinken. Gelukkig is het assortiment bij Weijntjes.nl enorm. Zo vonden we gemakkelijk een RVS deurkrukset met langschild wat onze deuren dat eenvoudige maar moderne gevoel geeft wat goed bij ons interieur plas.

Gemakkelijk te installeren

deurbeslag
De deur met oude deurkruk en nog niet geverfd

Ondanks het feit dat bij onze binnendeuren het deurbeslag bijna 40 jaar geleden gemonteerd was, was het vervangen toch een relatief eenvoudige klus. Moderne deurkrukken worden vaak bevestigd met een zogenoemde patentbout en bijbehorende patenthuls. Deze houden de schilden aan beide zijden van de deur bij elkaar. Voor de montage heb je vaak alleen maar een houtboor, een schroevendraaier en imbussleuteltje nodig. Die laatste wordt vaak meegeleverd bij de deurkrukset. Montage gaan eenvouding in de volgende paar stappen.

  1. Haal de nieuwe deurkrukset uit elkaar. Via het imbussleuteltje kun je een van de twee klinken losmaken van de klinkas.
  2. Steek de deurkruk samen met schild aan een zijde in het loopslot
  3. Hang het schild recht en teken de gaten af.
  4. Boor nu een gaatje in de deur op de markering. Ik adviseer om tot de helft van de deur te boren en dan stap 2, 3 en 4 te herhalen aan de andere kant van de deur. Dit omdat als je meteen de gehele deur doorboort, je het risico loopt dat de deur spaandert bij het uittreden van de boor.
  5. Fixeer de schilden met de bijgeleverde patentbouten en -hulzen.
  6. Omdat wij een model zonder zichtbare bevestigingspunten gekozen hebben, hebben wij de afwerkplaten over de schilden gemonteerd
  7. Fixeer nu de deurkrukken met de imbussleutel

Een wereld van verschil

Vergeleken met het schilderwerk, was de montage van het deurbeslag een peulenschil. En ondanks het feit dat een klink maar een klein deel van het oppervlak van een deur uitmaakt, maakt de keuze toch een wereld van verschil. Op zo’n grote strak witte deur valt een RVS deurklink namelijk behoorlijk op. En ook vanuit het oogpunt van kosten, ben je voordelig uit. Immers het inhangen van een nieuwe deur is vaak duurder dan de deur zelf!

Wij zijn tevreden met het resultaat!

Welk deurbeslag past het beste bij jullie?

Geverifieerd door ExactMetrics