Net voor de eerste COVID-19 intelligent lock-down, mocht ik de sleutels van onze nieuwe woning in ontvangst nemen. Een prachtige vrijstaande woning uit 1985 met uitzicht over de eerste heuvels van het Limburgs landschap. En, voor onze 4 opgroeiende tieners, zeeën van ruimte. Wel moest er eerst 10 jaar achterstallig onderhoud ingehaald worden voordat deze woning onze droomwoning zou worden. Dus na het nodig sloop- en constructiewerk, stortte ik me aan het begin van de tweede golf op het schilderwerk. Een echte lock-down activiteit. En dankzij het professionele advies van De Verfzaak is schilderen ook geen ingewikkelde klus.
Is schilderen niet iets voor een professional?
Vooral de lelijke toiletdeur met de rode sierlijst, moet er bij ons aan geloven. Het liefst had ik een deur zonder sierlijst, maar dat komt later wel. Eerst de huidige deur presentabel maken. Sinds ik aan de schilderklus begonnen ben, vragen veel vrienden mij of dit niet eerder iets is voor een professional. Namelijk, bijna iedereen van mijn leeftijd (42) heeft wel eens een kwast opgepakt om een kastje, een deur of een muur te schilderen. Er wordt dan vaak bij de lokale bouwmarkt een potje verf gekocht, een (vaak goedkope) kwast en vervolgens wordt er lustig oplost geverfd. Met wisselend succes. En ondanks het feit dat een professionele schilder absoluut zijn geld waard is, vind ik dat toch iedereen kan schilderen. Als je maar voldoet aan 4 voorwaarden:
- Goed materieel
- Goede verf
- Goede voorbereiding
- Geduld, heel veel geduld.
Goed materieel
Mooi schilderwerk begint bij de aanschaf van goede materialen. Veel mensen zijn geneigd om voor een klein klusje een goedkope kwast te kopen. Immers een kwast is een kwast, toch? De experts bij De Verfzaak zullen je snel kunnen vertellen dat niets minder waar is. Een kwast van hoge kwaliteit schildert niet alleen veel beter, maar gaat ook veel langer mee dan je denkt. Wat weer goed is voor het milieu. De kwasten de ik voor de huidige klus gebruik, kocht ik 17 jaar geleden toen ik mijn eerste woning van een laagje verf voorzag.  Ze zijn nog steeds net zo soepel en in dezelfde vorm als toen ik ze kocht. Mits je ze na iedere klus goed schoonmaakt en netjes opbergt. Dus overweeg je te gaan schilderen, laat je dan gerust even informeren naar welke materialen je nodig hebt, en investeer in kwaliteit. Op de lange duur betaalt zich dat terug.
Goede verf
Een andere fout die veel beginnende schilders maken, is te denken dat de ene pot verf hetzelfde is als de andere. Ook dit is geheel niet waar. Als chemisch ingenieur heb ik meer verstand van fabrieken bouwen dan van verf. Maar ik begrijp genoeg om te weten dat er heel wat wetenschap in een potje verf kan zitten. Bij een kwaliteit verfmerk vertaalt zich al die kennis en kunde in een superieure afwerking, hoge slijtvastheid en vaak ook gemakkelijke verwerkbaarheid. Dit helpt zowel de professionele- alsook amateurschilder. De trap van mijn vorige woning schilderde ik met Sigma S2U Nova satin en werd door ons zessen intensief gebruikt. Pas na 12 jaar begon ik te denken aan overschilderen. Een schoolkameraad schilderde zijn trap met het huismerk van de lokale bouwmarkt. Met als resultaat dat hij na 3 jaar gebruikt te zijn door een gezin van 3 het hout door de laklaag begon te zien. Een merkbaar kwaliteitsverschil. Voor het schilderwerk buiten koos ik Sikkens Rubbol Satura. Zelfs in de slijtage gevoelige kleur antraciet hielden bleven de kozijnen ca.7 jaar beschermd tegen alle weersomstandigheden. Kortom, doe jezelf een plezier en bespaar niet op de kwaliteit van je verf. Voor de huidige klus koos ik opnieuw voor Sigma S2U Nova Satin.
Goede voorbereiding & geduld, veel geduld.
Als je de juiste materialen en verfsoort hebt, komt de rest eigenlijk alleen maar aan op goede voorbereiding en geduld. Naast materiaal keuze is lelijk schilderwerk namelijk vaak het resultaat van slechte voorbereiding. Afplakken, schuren, plamuren en ontvetten zijn hierbij de belangrijkste stappen. Plak alles wat je niet wilt verven goed af met schilderstape. Plamuur gaatjes en oneffenheden dicht en weg. Ik gebruik hiervoor een snelplamuur die geschikt is voor plamuren van oud schilderwerk (minimaal 6 maanden oud). Maar voor blank hout zijn andere plamuur soorten beter geschikt. Maak je geen zorgen als je geen ster bent in plamuren, het schuren is namelijk de belangrijkste stap. Hiermee haal je namelijk alle oneffenheden weg. Bij deze stap komt dan ook het geduld kijken. Ofschoon de eerste lik verf alle oneffenheden mooi lijkt op te vullen, komen deze bij het uitharden van de verf net zo hard weer tevoorschijn. Een mooi glad geschuurd oppervlak geeft dan ook het mooiste schilderresultaat. En dat vergt geduld. Veel geduld. En vergeet als laatste niet het te schilderen oppervlak goed te ontvetten voordat je begint met schilderen. Vet op de lak leidt tot lelijke kringen die vaak niet meer weg te werken zijn.
Ready? Set! Paint!
Je ziet het, iedereen kan schilderen! Onze 35 jaar oude toiletdeur ziet er weer uit als nieuw. Ook deurkozijnen zijn weer onbeschadigd en sprankelend wit. Een mooi resultaat vind je niet? Nou, misschien toch nog wat tips om jullie op weg te helpen:
- Doop de kwast niet dieper dan 1 cm in de verf. Dit voorkomt druppen en druipers in de lak.
- Strijk de verf voldoende uit maar niet teveel. Bij een te dikke laag krijg je al snel druipers in de lak. Bij een te dunne laag, banen. Beetje oefening baart kunst.
- Pas op voor druipers. Druipers in je lak zijn echt foeilelijk. Deze voorkom je door goed uit te strijken, maar ook door een beetje extra te letten op hoekjes en kiertjes.
- Schuur tussen verflagen het te verven oppervlak heel licht op. Dit verhoogt de hechting van de volgende laag. Een sponsje met een heel fijnkorrelig schuuroppervlak is hiervoor ideaal.
- Naar behoefte, schilder een tweede of zelfs derde keer. In mijn ervaring is er niet zoiets als “in een keer dekkend”. (Schilderen eist geduld, heel veel geduld, weet je nog?)
- Maak na iedere schilderklus je kwasten goed schoon. Voor langdurige opslag, doe een druppeltje afwasmiddel in de schoongemaakte kwast en wikkel deze in een plastic zakje. Zo blijft hij in vorm en soepel wanneer je hem weer nodig hebt.
- Verwijder kort na het schilderen de schilderstape. Laat deze niet zitten totdat de verf uitgehard is! Je loopt dan namelijk het risico dat je de laklaag met de tape eraf trekt. Dit betekend inderdaad dat je na iedere laag opnieuw moet afplakken. (Had ik al gezegd dat schilderen geduld vereist?)
Mijn schilderproject wordt dan de zolder want daar krijgen we binnenkort (maart) een nieuw dakkapel op.
Het is de slaapkamer van onze middelste zoon van 13 zodat hij straks ook huiswerk kan maken op zijn kamer.
Hier staan de beneden buiten kozijnen en deuren op de plannen. Inderdaad zolang je goede voorbereiding treft en de juiste producten gaat het vaak prima. Boven hopen we kunststof te plaatsen eind volgend jaar.
Dat klopt wel dat je met veel geduld en voorbereiding te werk moet gaan, want vaak lijkt het resultaat spectaculair anders en mooi na de verfklus, na een poosje ga je toch opeens de oneffenheden en de druipers zien…
Deze heb ik ook maar even gepint. Bij ons moet de trap nog geschilderd worden, ziet er niet uit nu. Weet nu welk merk verf duurzaam is. En dan hopen dat mijn schilderkunsten (ahum, gebrek aan) voor een mooi eindresultaat zorgen..
De zolderverdieping is eindelijk aan de beurt.
We werken van boven naar beneden, we wonen er 10 jaar en alles kan wel weer een schilderbeurt gebruiken. Goede verf en goede kwasten doen zoveel! Daar kun je beter niet op bezuinigen.
Handige tip van dat drupje afwasmiddel, die kende ik nog niet.
De zolder is heel netjes geworden. Nu de bovenverdieping en de gang naar beneden. Later staan de woonkamer en keuken op de planning.
Wij gaan binnenkort beginnen schilderen aan de kinderkamer voor baby nr. 2. Het zal mint en beige worden, lekker neutraal en zacht van kleur.