In de Boerderijwinkel van Hoeve Ravenstein hebben wij rechtstreeks van het land biologische snijbiet, paarse uien en fruit gekocht. Naast koffiebonen en aardbeienjam vonden we ook ingevroren Hollandse biefstuk (natuurvlees) in deze winkel. Daarmee thuisgekomen doet zich de vraag aan “En wat nu?” Op internet vind ik op meerdere sites het recept van Kroatische snijbiet met als ingrediënten: snijbiet, 6 middelgrote aardappelen, 6 uien en 6 tenen knoflook (666). Ik pas dit naar eigen inzicht aan.

Snijbiet schotel

Ik pak een grote pan en brengt veel water aan de kook. Ondertussen was ik de snijbiet en snijdt het loof in repen. Ook gebruik ik de helft van de stelen, omdat punt 1 dochterlief deze lekker vind en ten tweede wij liever zo min mogelijk voedsel weg willen gooien. De geschilde aardappels snijd ik in zes stukken. Ze komen onderin de grote pan met gekookt water. Aan de stelen vast is de snijbiet handig toe te voegen, dat slinkt snel en het geheel mag 10 minuten koken.

Dan neem ik drie paarse uien die snijd ik in halve ringen en bak ik in een flinke scheut olijfolie in wederom een grote pan. Ik pers er twee tenen knoflook bij, omdat dochterlief nog even moet wennen aan deze smaak. De uien mogen trouwens niet aanbakken, ze worden glazig van de olie. Na tien minuten giet ik de aardappelen met snijbiet af en mag het nog 5 minuten met het uien-knoflook mengsel meebakken. Vandaar de grote pan en dan serveren met een stuk rundvlees of Hollandse biefstuk!

Moestuinweetje!

Opgegroeid met een moestuin aan huis is een leuk weetje over de snijbiet dat als je het hebt afgesneden, dit weer aangroeit. En goed om te weten dat de snijbiet bij koken enorm slinkt. De knoflook komt overigens uit de moestuin van mijn ouders. Op de aardappelen na komen dus alle ingrediënten uit ‘eigen’ tuin. Van dit gerecht is het fijn dat je meestal alles, op de snijbiet na, in huis hebt en dat je maar twee pannen nodig hebt en dus energie bespaard.

Lees ook:

Welke schotel is jouw favoriet?

Geverifieerd door ExactMetrics