Wist jij dat de strijkbout uit was en bijna niet meer te verkrijgen is? Ik ook niet, tot ik dus voor een nieuwe ging kijken en me omver liet blazen door de nieuwe technologieën.
Mijn “oude” strijkijzer gekocht in 2001 was wel aan vervanging toe. Niet dat strijken mijn hobby is, in tegendeel, maar er waren wel wat blouses die hoog nodig weer eens onder handen genomen dienden te worden. Aangezien we toch in de winkel waren voor een Philips wake Up Light kon ik het niet laten even bij de strijkijzers te gaan kijken.
Maar wat schetste mijn verbazing, er waren er maar een stuk of vijf verschillende van in de winkel te vinden. Heel veel verschilden die niet van mijn oude vertrouwde, ik kan strijken wat ik wil maar de vouw verdwijnt niet, machinetje. “Nee”, vertelde de verkoper die bij het desbetreffende gedeelte van de winkel hoorde. “Die worden bijna niet meer verkocht!” Mijn man was er bij komen staan en hoorde mee het verhaal aan.

Stoomgenerator

Sinds Philips met de Stoomgenerator is gekomen die je niet meer steeds op een temperatuur voor je des betreffende stof hoeft in te stellen is de strijkijzer wat uit de gratie gevallen. Het verschil zit hem in de losse watertank. Dus geen zwaar strijkijzer met klotsend water. Daarnaast is de druk veel hoger, gemiddeld 5,5 bar en werk je met stoomstoten tot ongeveer 500 gr. Bijvullen tijdens het strijken met je gewone strijkijzer gaat niet en met de stoomgenerator wel. Maar vaak is de tank zo groot dat je gemakkelijk twee uur kan strijken op een volle tank.

Het eerste dat ik deed was natuurlijk even het prijskaartje vergelijken. Wilde ik een nieuwe machine zoals ik die kende dan kwam ik op ongeveer 60€ uit. Maar voor 30€ meer had ik een hele mooie middenklasse stoomgenerator die me veel tijd en werk zou schelen. Vooral het niet hoeven instellen van de temperatuur en het kunnen bijvullen van de tank zonder te hoeven wachten tot je ijzer is afgekoeld sprak me aan. Mijn man was gelukkig ook om, het gaat tenslotte om zijn blouses. Traditionele rolverdeling hier in huis haha. Na goed te hebben rond gekeken wat er allemaal verkrijgbaar was, heb ik de Perfect Care Compact gekozen. Waarom? Deze heeft een reservoir van 1,3 L, een 280 gr stoomstoot is niet te zwaar voor me en was goed geprijsd. Ook heeft hij een auto stop functie, voor het geval ik eens vergeet hem uit te schakelen.

Dit zegt Philips

Krachtige stoom voor de ultieme verwijdering van kreuken
Met krachtige en continue stoom kunt u zelfs de dikste stoffen met gemak strijken. Zie hoe hardnekkige kreuken ineens verdwijnen met een extra stoomstoot precies daar waar u het nodig heeft. Deze extra stoom is perfect voor verticaal stomen om al uw kleren en ook gordijnen te verfrissen.
OptimalTEMP-technologie, geen temperatuurinstellingen vereist
Strijk alles van spijkerbroeken tot zijde zonder een andere temperatuur in te stellen. Dankzij OptimalTEMP zijn er geen knop of instellingen nodig. U hoeft uw kleding dus niet langer vooraf te sorteren of te wachten tot het strijkijzer is opgewarmd en weer is afgekoeld. U bent klaar voor elke stof, overal en altijd

Ik heb hem van de week uitgebreid getest en ik was in een middag klaar met 12 blouses en nog wat kinderkleding, een paar van mijn eigen kleding stukken en een dekbedovertrek met kussens. Zoals je op de foto kan zien was die behoorlijk gekreukt en was toe aan een flinke strijkbeurt. Ook fijn, hij is super snel op temperatuur en geeft je dan een seintje.  De Compact Essential heeft zijn belofte aan mij waargemaakt. Nee, ik ben nog steeds geen fan van strijken maar met een muziekje op en een machine die doet wat hij beloofd ben ik wel kreukvrij.

Benieuwd naar het nieuwe strijken? Kijk dan eens op deze site.  Daar kan je alle stoomgeneratoren vinden die ze op het moment te koop hebben.

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics