Thuisleven.com
parasol voor de hete zomer
Thuisleven.com > Buiten > Tuinieren > Met een parasol kom jij de hete zomer wel door

Met een parasol kom jij de hete zomer wel door

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat. Dat houdt in dat we relatief milde winters en zomers hebben. Ook de neerslag gedurende het hele jaar valt op zich mee. Dit klimaat hebben we te danken aan de invloed van de Noordzee.
De misvatting van vele Nederlanders dat we een zeer nat klimaat hebben is dus vooral een misvatting op basis van gevoel en niet op cijfers. Want als je naar de cijfers kijkt zie je dat er gedurende het jaar door slechts 7% van de tijd in Nederland neerslag valt (regen, sneeuw, ijzel of hagel (referentie)). Als je dat zou vergelijken per dag dan zou je 1 uur en 40 minuten per dag neerslag hebben. Ook leuk om te weten is dat er op jaarbasis zo’n 800 tot 900 millimeter aan neerslag valt.

En dat is ook wel zo’n beetje het kenmerk van Nederland, zeker de afgelopen jaren. Het ene jaar is het een extreem hete en droge zomer, terwijl het andere jaar je in je handen mag klappen als je 2 weken in totaal van het zonnetje hebt mogen genieten.
We hoeven ons echter geen zorgen te maken om een nieuw record te zetten als het aankomt op neerslag. Op 8 maart 2013 is er een neerslagrecord neergezet dat nooit meer verbroken kan worden. Alle 24 uren van het etmaal heeft het op die dag namelijk geregend. Enkel de hoeveelheid aan regen zou nog verbroken kunnen worden. Maar laten we daar maar niet op hopen…

Veranderend klimaat

Intussen horen we steeds meer en vaker over het veranderende klimaat. Terecht het klimaat is namelijk op zo’n snel tempo aan het veranderen dat het Ć¼berhaupt de vraag is of alle dieren en planten deze grote verandering wel aan kunnen. Niet alleen zullen sommige diertjes gebruikelijk voor Nederland het veranderend klimaat niet overleven, ook zullen nieuwe uitheemse soorten zich vaker vestigen. Je kunt hierbij denken aan deĀ eikenprocessierups, de kleine heremietkreeft en bepaalde tekensoorten), de tijgermug en verschillende planten (zoals de Ambrosia, ook wel hooikoortsplant genoemd). Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit de nodige consequenties met zich mee brengt…

Ofschoon een hoop mensen nog altijd twijfelen aan deze verandering, merken de meeste van ons wel dat de zomers heter worden, de regenbuien zwaarder en de winters zachter. Vooral de zwaardere regenbuien vallen op, omdat ons rioleringssysteem niet uitgelegd is voor deze hoeveelheden water. Met overstromingen en waterschade ten gevolg.

CO2-voetafdruk

CO2 voetafdruk

Omdat wij al vele eeuwen “strijden tegen de zee” denken wij Nederlanders vaak dat wij de schade wel onder controle kunnen brengen met hogere dijken, bredere rivieren, grotere rioleringen, etc. Echter de harde realiteit is dat een stijgende zeespiegel ook leidt tot een stijgend grondwater niveau. En als je achterland vol (zout) grondwater loopt, en de rivieren het water niet meer kunnen afvoeren naar zee, heb je aan hogere dijken ook niets mee.Ā Het is dan ook belangrijk dat iedereen (zelfs de mensen die er geen hinder van ondervinden) zijn eigen CO2-voetafdruk zo laag mogelijk houdt.

5 tips om je CO2-voetafdruk laag te houden

  1. Kies voor een energiezuinig huis.Ā 
    Investeer in isolatie waar mogelijk (dak, vloeren en muren). Dit reduceert je gasverbruik. Investeer in zonnepanelen. Hierdoor daalt je stroomrekening. Vervang enkelglas voor HR++ glas of schaf een hybride-warmtepomp aan.
    Dit zijn allemaal investeringen die geld kosten, maar in de meeste gevallen in enkele jaren weer terugverdiend zijn via een lage energierekening!
  2. Eet bewust(er)
    Bij het maken van voedsel komt veel CO2 vrij. Ook bij het transport naar supermarkten. Dus voedselverspilling is een enorme duurzaamheids misser. Het voorkomen van voedselverspilling is dan ook een gemakkelijke manier van kostenbesparing alsook milieubescherming. En daarnaast is het eten van vlees en vis helaas ook niet zo goed als het aankomt op CO2 uitstoot(Link vegetarisch vs. vlees). Wil je toch graag een stukje vlees kies er dan voor om iets meer uit te geven voor lokale productie en geen import.
    Dat geldt ook voor groenten en fruit. Helaas wordt er vaak gedaan alsof alleen plantaardig eten goed is voor de CO2 uitstoot. Maar aardbeien in de winter over laten vliegen vanuit Griekenland omdat het zo lekker is, is natuurlijk ook een flinke misser.
    Kortom probeer lokale seizoensgebonden producten te eten en drinken.
  3. Werk kort bij huis
    Niet alle beroepen laten het toe om dichtbij huis te werken maar het is wel een feit dat als we massaal op de fiets zouden stappen richting ons werk er heel veel file en uitlaatgassen verdwijnen. En daarnaast is dat stukje fietsen of wandelen nog niet eens zo slecht voor de conditie… Win-win situatie dus.
  4. Hergebruik
    Onder sommigen van ons heerst er nog steeds een taboe op tweedehands producten.Ā Echter niet alles hoeft perse nieuw te zijn! Verkoop daarom de dingen die je niet gebruikt en speur eens een rommelmarkt of verkoopsite af met tweedehands producten. Grote kans dat je vind wat je nodig hebt, zonder dat hiervoor een nieuw product geproduceerd hoeft te worden.
  5. Toch nieuw? Kies dan voor ecologische producten
    En dat er dan dingen zijn, zoals bijvoorbeeld een matras, je liever niet tweedehands gebruikt, toch? Kijk in deze gevallen naar een ecologisch vriendelijke variant. En is die er niet, kijk dan in ieder geval naar een product dat gemakkelijk gerecycled kan worden na gebruik. Zo help je bij het weggooien toch het milieu een beetje.

Vergroen je tuin!

fruitboom
Een boom in je tuin kan ook eentje zijn waar je je eigen profijt uit haalt zoals een fruitboom

Niet genoemd in het lijstje hierboven is de tuin. Toch kan je tuin, hoe klein ook, een belangrijk bijdragen leveren aan het milieu. En zelfs aan een koelere woning in de zomer! Een mooie grote boom in de tuin, neemt misschien wel ruimte in beslag, maar deze biedt een goede leefomgeving voor veel insecten en vogels en biedt schaduw in de zomer. Een grote boom kan lokaal zelfs het koelende vermogen hebben van tot wel 20 aircos! Daarnaast slaan ze CO2 op tijdens hun groei. Helaas komt die CO2 wel weer vrij komt zodra een boom wegrot of wordt verbrand. Dus het stoken van een gezellig kampvuur is iets waar we nog eens over na moeten denken. Ook de gedachte dat we met een boom planten het vliegtripje hebben gecompenseerd gaat dus niet meer op.

Buiten dat om is een groene tuin een mooie plek voor allerlei soorten dieren. Hoe meer stenen er in de tuin liggen des te minder plek er is voor dieren. Ook houden stenen de warmte van de zon overdag ’s nachts lang vast, waardoor je tuin en huis minder afkoelen. Dus tegels eruit, gras en planten erin!

En dan is er nog het aspect van bloemen. Een rozenstruik, hortensia of andere plant kunnen prachtige bloemen afgeven die niet alleen mooi zijn in de tuin maar je ook eens af kunt knippen voor een mooi bosje op tafel in de woonkamer. Scheelt je weer een bosje bloemen te kopen. Dat voel je in de beurs Ć©n komt niet uit een kas waar juist CO2 opgewekt wordt zodat de bloemen sneller gaan groeien en is er geen vervoer aan te pas gekomen.

Maar hoe kom je nou die hete zomer door?

parasol

De hittegolven zijn ondanks alle inspanningen niet van de Ć©Ć©n op andere dag weg. De grote vraag is dan ook of deze Ć¼berhaupt nog weg gaan. Moeten we dan allemaal maar een airco nemen voor de relatief kortdurende hittegolven tijdens de hete zomer hier in Nederland? Het antwoord is nee!
Door je huis goed te isoleren houd je niet alleen de warmte in de winter beter binnen maar ook in de zomer beter buiten. Isoleren is dus een grote winst voor elk seizoen in het jaar. Een zonwering op een warm raam is een andere manier om warmte buiten te houden. Immers de omzetting van zonnestralen aan het oppervlak van een object (je vloer, muren, meubels, etc.) in warmte is in de zomer het grote probleem. Algemeen geldt, hoe donkerder het object, hoe meer zonlicht in warmte wordt omgezet.

In deze context zal zelfs een (lichte) parasol voor een raam al een positief effect hebben.Ā Parasols blokkeren namelijk de zonnestralen en geeft je de vrijheid om toch naar binnen en buiten te gaan. Bovendien kun je onder een parasol heerlijk zitten op alle dagen dat het buiten wel aangezien is om in je tuin te vertoeven. DeĀ solero palestro parasol is hier een mooi voorbeeld van op de foto.

Hoe kom jij de hete zomer door?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiƫn, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

  • Ik ben nog op zoek naar een nieuwe parasol, dat is echt een must om lekker in de tuin te zitten maar ook de zon niet naar binnen te laten schijnen inderdaad. En als het echt heet is doe ik alles zoveel mogelijk dicht en ’s avonds pas de ramen open.

  • Bij echt enorme hitte lekker binnen blijven! Anders schaduw plekjes opzoeken in de tuin en veel drinken! Mij hoor je niet zo snel klagen!

  • Wij genieten het hele jaar van de zon in onze afgesloten (schuiframen) tuinkamer.
    Voor buiten heb ik nog een grote parasol en die zetten we in de zomer, als de zon erg fel schijnt , boven het opzetzwembad.
    Zo komen wij de zomer wel door.

  • Een parasol is voor mij echt een “must” met mijn tuintje op het zuiden, niet alleen voor mezelf maar zeker Ć³Ć³k om de planten te beschermen op het heetst van de dag, want lang niet alle planten verdragen de hete zonnestralen! En omdat je dan stukken minder hoeft te gieten scheelt het sloten water!

  • Prachtige parasols….
    Maar voor die prijzen moet ik nog even doorsparen…..
    Ik heb een ruim balkon op het zuiden en heb een flinke parasol nodig met slinger en ben al maanden lang naar de perfecte op zoek…..
    Want dit houdt dan niet alleen het hoofd koel maar ook het huis….
    Interessant artikel….

    Een fijne dag

  • Wij hebben geen tuin op het zuiden, dat scheelt in de zomer zoveel! In de voortuin kunnen we dan lekker in de zon zitten, maar in de woonkamer wordt het niet heel erg heet als we alles goed dichthouden.

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics