Een jaar na het laatste afscheid binnen onze familie, is er een boom geplant ter nagedachtenis aan de overledene. Dat vind ik een mooie manier om samen te gedenken. Het zet mij aan het denken over gedenktekens en ik besluit om mij er eens in te verdiepen. Ook het aanbod van gedenktekens is volop in ontwikkeling. Ik zet graag de laatste inzichten op een rijtje.

Manieren om te gedenken

Als kind heb ik mijzelf wel eens verwonderd over de vele begraafplaatsen. In mijn beleving zou er een keer een moment komen dat er meer graven, dan huizen zouden zijn. Dit omdat het enige dat zeker in het leven is de dood betreft. Gelukkig bestaan er ook familiegraven, daar passen meer mensen in. Later kom ik erachter dat graven ook geruimd worden naar verloop van tijd. Wat zou er dan met de grafsteen gebeuren, vraag ik mijzelf af?
Nog weer later komt het cremeren in opkomst met de overblijfselen in een urn of ergens uit te strooien. Het houdt mij wel bezig al ben ik geen bezoeker van begraafplaatsen. Ik kom er alleen tijdens het laatste afscheid. Het gedenken van overledenen zit in mijn hoofd of zo je wilt in mijn hart.

Ontwikkelingen in gedenktekens

Zoveel mensen, zoveel wensen. Het aanbod van gedenktekens als grafstenen, grafmonumenten en urnen is uitgebreid. Het is bijna naadloos aan te passen aan de manier van leven van de overledene. Grote liefhebbers van de natuur, laten zich begraven op een natuurbegraafplaats. Dit als vanzelfsprekend met een bijpassend gedenkteken.
Aan de dierbaren van de overleden wordt ook gedacht. Mochten deze de nagedachtenis aan de overledene graag zo dichtbij mogelijk bij zich dragen, dan is er een uitgebreid assortiment van assieraden en asdiamanten.
In mijn zoektocht kom ik twee opvallende ontwikkelingen in gedenktekens tegen, die ik graag nader wil uitlichten.

Gedenkteken asdiamant

Duurzame grafstenen

Als kind hield het mij al bezig? Wat gebeurt er met de grafstenen van geruimde graven. Deze kunnen worden hergebruikt. Deze zogenaamde Circle stone grafstenen zijn gebruikte grafstenen die een tweede leven krijgen. Je kan een Circle stone grafmonument aanschaffen bij Den Hollandsche Gedenktekens. Dat vind ik een mooie gedachte die bij bepaalde mensen zeker in de smaak zal vallen.
Wat naast recyclen ook heel duurzaam is, zijn de bio-based grafstenen. Dat zijn grafstenen gemaakt van bio-composiet, dat voor meer dan 80% bestaat uit natuurlijke grondstoffen als vlas en riet.

Biobased grafmonument duurzaam

Interactieve grafmonumenten

Helemaal van deze tijd is interactiviteit. Zelfs op het gebied van gedenktekens zijn er interactieve grafmonumenten verkrijgbaar. Hoe kan je dit voor je zien vraag je jezelf af? In feite wordt het gedenken meer als een beleving vormgegeven. Een hoop mensen kunnen hier baat bij hebben in de verwerking van het verlies. Lievelingsmuziek, video’s en foto’s zijn af te spelen op de digitale grafsteen. Op het monument is ook ruimte voor het levensmotto van de overledene als tekst op te nemen. Een hele persoonlijke manier van gedenken. Lees meer over Dag opa Henk, van Monica Maas.

Wat vind jij van de nieuwste ontwikkelingen in gedenktekens?

Geverifieerd door ExactMetrics