Zoals u eerder al heeft kunnen lezen in deel 1 en deel 2 over de Nerflanders-serie ben ik fan van deze prentenboeken. Vanwege het ontzettend leuke en grappige verhaal, maar ook vanwege de diepe achterliggende boodschap die het verhaal heeft en waar jong en oud van kan leren. De Nerflanders serie bestaat uit 6 prentenboeken en in deze blog nummer 4, 5 en 6.

De beste Max Lucado

Nerfdorp krijgt hoog bezoek; mejuffrouw Top van Houten, een grote beroemdheid vindt ze zelf. Maar in Nerfdorp snappen ze dat nog niet zo goed. Waarom is zij dan zo beroemd? En waarom komt ze naar Nerfdorp? Top van Houten komt in Nerfdorp leden zoeken voor haar Fantastische Nerflanders Club. En de leden van deze club mochten alleen bestaan uit Nerflanders die, net als zij, uit het allerbeste hout gesneden waren. Uit Magnolia-hout! Top van Houten was een zelfingenomen dame met een ketting om haar nek met een hanger in de letter M. Deze M werd steeds weer zorgvuldig opgepoetst. Eenmaal aangekomen in Nerfdorp bekeek ze iedereen. Naar Wout keek ze het kortst en naar Lucia het langst. Lucia was namelijk uit hetzelfde hout gesneden en mocht dan ook bij de club van Top horen. En elk van hen kreeg ook een prachtige ketting met de letter M.
En vanaf die dag begonnen de Nerflanders op elkaar te letten en ontstonden er families van hetzelfde soort hout. De één keek op de ander neer en iedereen keek neer op … Wout. Want Wout was gewoon een Wilgen Nerflander. Een paar dagen later vertrekt Top weer uit Nerfdorp.
Wij denken soms dat het je afkomst is die je bijzonder maakt, maar God denkt anders.
Hij maakt ons precies zoals we zijn – zoals Hij het bedoeld heeft. Het verhaal heeft een duidelijke boodschap over anders zijn, discriminatie en jezelf accepteren zoals je bent.

Titel: De beste
Auteur: Max Lucado
Illustrator: Sergio Martinez
Uitgeverij: Ark Boeken
Pagina’s: 32
ISBN: 9789033829857

Had ik maar een groene neus

Op een dag stond er bij Trendy Trend een lange rij voor de deur. Iedereen wilde bij hem zijn neus groen laten verven. En waarom? Omdat iedereen het doet. En elke Nerflander met een groene neus liep met zijn neus in de wind zodat iedereen goed hun neus zou kunnen zien. Maar met je neus in de wind lopen was wel gevaarlijk, je kon zomaar overal tegen op botsen. En Wout met zijn vrienden, beïnvloedt door anderen, gingen op een dag ook naar Trendy Trend om zijn neus groen te laten verven. Dan deden net als alle andere Nerflanders mee met de trend en keken neer om Nerflanders die hun neus nog niet groen hadden laten verven.
En dan ziet Wout opeens iemand met een rode neus en nog één, en nog één. De rij bij Trendy Trend werd weer steeds langer en langer. Groene neuzen zijn uit en rode neuzen zijn in. Het duurde niet lang of de rode neuzen zijn uit en de blauwe zijn in. En zo veranderde de trend van tijd tot tijd. Totdat Wout het zat is. Hij zou wel willen dat zijn neus weer gewoon was en hij ging naar Eli om hulp. Hij wilde gewoon weer zichzelf zijn en weer gewoon lopen. Eli wilde wel helpen, maar dat zou wel pijn doen en tijd kosten … En Eli pakte een schuurpapier…. Maar Wout vond dat het zeker waard, hij was zichzelf weer!
Ook weer een prachtig verhaal dat vertelt  dat juist iedereen uniek is en dat er iemand is die je altijd wil helpen om jezelf te zijn.

Titel: Had ik maar een groene neus
Auteur: Max Lucado
Illustrator: Sergio Martinez
Uitgeverij: Ark Boeken
Pagina’s: 32
ISBN: 9789033829628

Speciaal voor jou

Op een ochtend heeft elke Nerflander een cadeautje in zijn brievenbus. Wout heeft een hamer gekregen, Lucia een kwast met een palet en verf. Stan heeft naaispullen gekregen en Kas een gitaar. En zo had iedereen in het dorp wel zijn cadeau. Ze hadden alleen geen idee van wie ze deze geschenken hadden gekregen en ook niet waarom ze dit hadden gekregen.
Op een dag kwam er in het dorp een gezin aangelopen. Vader en moeder stonden naast de wagen en de drie kinderen zaten er bovenop. Ze hadden het koud en waren verdrietig. Het wiel van de wagen was kapot gegaan en daardoor kantelde de wagen en was hun kleren en eten in het water terechtgekomen. Ze waren moe en vies en hadden honger.
De Nerflanders wilden allemaal wel helpen en proberen het wiel van de wagen te repareren, maar helaas … De dikke bakker had thuis nog wel kleren en de vrouw van de burgemeester probeerde wel wat lekkers te koken. De Nerflanders begonnen ruzie te maken en zo werd het gezin nog niet geholpen. De Nerflanders gingen naar Eli om te vragen hoe ze konden helpen. Maar Eli had al geholpen vertelde hij, hij had er voor gezorgd dat elke Nerflander een geschenk had gekregen. Gebruik deze dan ook, was de tip van Eli. Zo gezegd, zo gedaan. Iedereen deed waar hij goed in was, en gebruikte zijn geschenk. En zo werd het gezin geholpen!
Een prachtig verhaal over het gebruik van gaven en talenten die iedereen ontvangen heeft. Je kunt er iets goeds mee te doen voor de ander!

Titel: Speciaal voor jou
Auteur: Max Lucado
Illustrator: David Wenzel
Uitgeverij: Ark Boeken
Pagina’s: 31
ISBN: 9789033830013

Lees ook:

Van welke serie zijn jullie fan?

Geverifieerd door ExactMetrics