Een bezoekje aan Valkenburg maakt het nu nog leuker! Zowel voor jong en oud ligt net buiten de rand van het centrum Mergelrijk. In Mergelrijk wordt onder andere duidelijk hoe Mergel is ontstaan, waarvoor het wordt gebruikt en hoe men (vroeger) werkt(e) met Mergel.

Mergelrijk

Bij de ingang van Mergelrijk worden wij enthousiast verwelkomd. Een korte inleiding over de grotten en wat er allemaal te zien en te gebeuren is volgt. Hierna mogen wij (mijn partner, de vier kinderen en ik) Mergelrijk op eigen gelegenheid bezoeken. Rondleidingen worden er vrijwel nooit gegeven aangezien Mergelrijk een duidelijke, verlichte, route heeft waar verdwalen onmogelijk is. Daarbij heeft iedereen een persoonlijke smaak en zo kan er stil worden gestaan bij datgene wat men interessant vind. Uiteraard zijn er werknemers van Mergelrijk welke met liefde en plezier de vragen beantwoorden van bezoekers.

Mergel

Voordat we op eigen gelegenheid binnen treden krijgen we te horen dat we beter niet aan de wanden kunnen zitten. Mergel is namelijk vrij zacht, hierdoor is het beschadigen van de muren groter. Dan komt de oudste met de vraag wat mergel is. De meneer legt duidelijk (voor zowel jong als oud) uit dat vroeger (in het tijdperk Krijt) ons land uit een grote oceaan bestond. Hierin leefden dieren zoals de Mosasaurus. Maar ook schelpdieren. Deze dieren overleden, de skeletten en schelpen belanden op de bodem van de zee. In de loop van de tijd kwamen er meer en meer skeletten en schelpen bij.
Daarna kwam de oudste dochter met de vraag waarom er nu geen water meer is.
Ook deze goede vraag werd beantwoord.
Na het tijdperk Krijt ontstonden er koelere tijdperken, hierdoor zakte het zeeniveau weer en kwam het gebied vrij te liggen van water. Aarde, stenen en andere bodembedekkers kwamen over het Mergel heen te liggen waardoor dit laatste aangedrukt werd tot een stevige bodem. Zo is er Mergel door heel Nederland en België te vinden. Maar in zuid-Limburg en het aangrenzende België is het Mergel aan het oppervlakte te vinden.

Op pad in Mergelrijk

Mergelrijk

Nadat de twee vragen beantwoord zijn gaan we dan echt op pad in Mergelrijk. Gelijk zien we al de hal waarin veel verlichte nissen zichtbaar zijn. In elke nis is iets te zien.
De bordjes duiden de weg en zo kom je bij elke nis uit. Bij elke nis hangt een bord met informatie. Ook erg leuk, achter de schermen wordt er druk gewerkt aan tablets die bij bepaalde nissen komen te staan voor nog meer informatie en beelden. De kinderen zijn niet allemaal even geduldig om de borden te lezen. Maar door de speurtocht die ze gekregen hebben bij de kassa, alvorens we Mergelrijk betreden, kunnen ze zich uitstekend vermaken. Tegen de tijd dat ze ook hier een beetje op uitgekeken zijn komt er een nis waarbij de kinderen kunnen graven naar fossielen. Emmertjes en schepjes liggen gereed om vrij te kunnen spelen. Een bankje staat er naast zodat ouders hun kroost in de gaten kan houden.

Kleding

De kleren worden sneller vies dan in een gewone zandbak, maar daar tegenover staat weer dat het ontzettend makkelijk van de kleren af te kloppen is. Na een tijdje zijn de kinderen uiteraard nog niet uitgespeeld maar vinden wij tijd om verder te gaan. Nog een aantal nissen lopen we af en bekijken alles wat we tegenkomen. Bij een enkele nis blijven we langer staan. En dan komen we terecht in een heus atelier waar we zelf aan de slag mogen gaan als echte mergelbewerkers. Van al het gereedschap pakken we er een en daarna nemen we elk een blokje mergel.

Voorzichtig schetsen we met het potlood een idee op het mergel uit en daarna gaan we vijlen, bikken, vegen en nog wat vijlen om tot slot het resultaat te bewonderen. De jongste aanschouwde het geheel, zag de troep en besloot om de tafels te blijven vegen terwijl vaderlief haar blokje mergel afmaakte. Elke bezoeker krijg de mogelijkheid om 1 blokje mergel gratis te bewerken. Plastic tasjes liggen klaar om daarna het bewerkte blokje mergel mee naar huis te nemen. TIP: Door een beetje haarlak over het kunstwerk te sprayen blijft het kunstwerk langer mooi. Nadat we onze kunstwerken hebben ingepakt vullen we de vrije giftenbox met wat geld en volgen we onze route. Vervolgens komen we bij een grotcinema uit. Onze jongste dochter heeft de knop om de film te beginnen al gevonden en daarna bekijken we de prachtige film van de bekende zandtovenaar.

Mergelrijk

De Zandtovenaar is aan het einde van de gang en via de andere kant van de gang, met weer andere nissen. We vervolgen onze route naar de uitgang. Hier worden we nog verrast met een groot beeld van de Nachtwacht. Waar we toch wel een hele tijd vol verbazing naar blijven kijken. Ongelooflijk hoeveel details er zichtbaar zijn. De kinderen vinden vooral de nis erlangs erg leuk met alle katers, poezen en kittens. en zo blijft er voor jong en oud van alles zichtbaar.

Onze mening over Mergelrijk

Al met al is Mergelrijk een absolute aanrader voor jong en oud! De kinderen vonden de zandtovenaar, het mergel bewerken, het spelen in de mergel en het eerste filmpje over hoe mergel ontstaat ontzettend bijzonder. Mijn partner raakte niet uitgesproken over de nachtwacht en de soort fotolijsten. Mijn eigen top drie was op de eerste plek het filmpje van de zandtovenaar, het had zeker langer mogen duren. Op de tweede plek de nachtwacht, op de gedeelde derde plek het mergel-bewerken en het spelen in de mergel.

Mergelrijk

Mergelrijk is niet alleen een aanrader voor een bezoekje. Ook een kinderfeestje behoort tot de mogelijkheden. Maar ook voor andere feesten bent u van harte welkom. Zelfs een huwelijk gaan ze niet uit de weg. Sterker nog! Mergelrijk heeft een unieke trouwlocatie waar ook daadwerkelijk het JA-woord gegeven kan worden. Hiermee is de feestgrot na het gemeentehuis veruit de meest gekozen plek om te trouwen in Valkenburg.

Informatie

MergelRijk B.V.
Daalhemerweg 31a
6301 BJ VALKENBURG

T: +31(0)43-6013186
E: info@mergelrijk.nl
W: Mergelrijk.nl
F: facebook.com/mergelrijk

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics