De mandala is het symbool van een oud, religieus ritueel. Met gekleurd zand maakt men een symbolische kaart van de wereld. Vervolgens vernietigt men het patroon ceremonieel en geeft men het zand terug aan de rivier, als een zichzelf herhalende cyclus van het leven, dood en wedergeboorte. In het spel ‘Mandala’ van 999 Games gaan de spelers aan de slag en creëren hierbij hun eigen mandala aan de hand van zandkaarten.

Spelregels

De spelers proberen met de zandkaarten 2 mandala’s te maken. Ze leggen de kaarten in het midden om nieuwe kaarten te nemen, of aan hun eigen kant om meer controle te krijgen over de mandala. Als de 6 kleuren in de mandala aanwezig zijn, is de mandala klaar en nemen de spelers om beurten kaarten van het midden en voegen ze deze aan hun verzameling toe. De spelers die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint.

Zodra het spel begint mag de startspeler een van de volgende drie acties uitvoeren:

1 – breid de berg uit & trek

De kaarten op de berg komen na het afmaken van een mandala in de rivieren en/of kelken van de spelers terecht. De kaarten in de kelk leveren aan het einde van het spel punten op. De speler die deze actie kiest, voert het volgende in de aangegeven volgorde uit:

 1. Hij legt precies 1 handkaart open op een van de 2 bergen. Hij houdt daarbij rekening met de kleurenregel in de mandala. Leg de kaarten zo op de berg dat ze allemaal zichtbaar zijn.
 2. Hij trekt 1 tot 3 kaarten van de aftrekstapel en neemt ze in de hand. Hij mag maximaal 8 handkaarten hebben.
  Let op: de spelers mogen nooit meer dan 8 handkaarten hebben. Ze mogen geen 3 kaarten trekken en dan kaarten afleggen tot ze er 8 hebben.
 3. De speler controleert op de mandala klaar is: een mandala is klaar als de 6 kleuren in de mandala aanwezig zijn. Vernietig de mandala; mogelijk betekend dit het einde van het spel.

2 – breid het eigen veld uit & trek niet

Het totale aantal kaarten in een veld bepaalt welke speler als eerste kaarten van de berg mag nemen als de mandala klaar is. De speler met de meeste kaarten in zijn veld mag als eerste kaarten nemen. De speler die deze actie kiest, voert het volgende in de aangegeven volgorde uit:

 1. Hij legt 1 of meer handkaarten in dezelfde kleur open op een van zijn velden. Hij houdt daarbij rekening met de kleurenregel in die mandala. Leg de kaarten zo in het veld dat ze allemaal zichtbaar zijn. Er moet altijd minstens 1 kaart in de hand blijven.
 2. De speler trekt in deze beurt geen nieuwe kaarten!
  Let op: een speler mag aan het einde van zijn beurt niet met lege handen achterblijven. Als voor deze actie al zijn handkaarten dezelfde kleur hebben, mag hij ze niet allemaal op zijn veld leggen in stap 1 van deze actie.
 3. De speler controleert of de mandela klaar is: een mandala is klaar als de 6 kleuren in de mandala aanwezig zijn. Vernietig de mandala; mogelijk is dit het einde van het spel.

3 – leg af & trek

Als een speler in zijn beurt geen kaarten kan of wil leggen, kan hij handkaarten afleggen en evenveel nieuwe kaarten van de trekstapel trekken. De speler die deze actie kiest, voert het volgende in de aangegeven volgorde uit:

 1. Hij legt 1 of meer handkaarten in dezelfde kleur open op de aflegstapel.
 2. Hij trekt evenveel kaarten van de aftrekstapel en neemt ze in de hand.
 3. Einde van de beurt: de speler legt in deze beurt geen kaarten op de bergen of de eigen velden.
Mandala van 999 Games

Rechtsonderaan en linksbovenaan de kelk. Daarnaast de rivier. De 2 rondjes in het midden zijn de berg.

Kleurenregel

Dekleurenregel houdt in dat een speler geen kaart op de berg mag leggen in een kleur die al voorkomt in de velden. Een speler mag ook geen kaart leggen in zijn veld in een kleur die al voorkomt op de berg of in het veld van de andere speler. De speler mag op de berg of in zijn veld wel een kaart leggen in een kleur die al in dat gebied aanwezig is.

Einde van het spel

Het spel eindigt nadat de laatste kaart van de trekstapel is getrokken of nadat een speler een zesde kleur in zijn rivier kan leggen.

 • De laatste kaart is vna de trekstapel getrokken
  Als de laatste kaart van de trekstapel is getrokken, schudden de spelers de aflegstapel en gebruiken die nog even als trekstapel. Het spel gaat door tot de volgende mandala klaar is. Het spel eindigt direct nadat die mandala is vernietigd en de spelers de kaarten van de berg hebben verdeeld.
 • Een speler voegt een zesde kleur aan zijn rivier toe.
  Als een speler een zesde kleur aan zijn rivier toevoegt, eindigt het spel nadat alle spelers alle kaarten van de berg van de vernietigde mandala hebben verdeeld.

Leg overgebleven handkaarten en de kaarten in de niet afgewerkte mandala op de aflegstapel. De spelers mogen ze niet aan hun rivier toevoegen. Als laatste wordt de puntentelling toegepast volgens de puntentelling uit het spelregelsboek dat is meegeleverd.

Onze ervaring

De spelregels lijken veel maar in de praktijk valt het allemaal reuze mee en we hebben ze al heel snel onder de knie. De echte moeilijkheidsgraad zit hem vooral in de tactiek van het spel. Beide spelers proberen immers kaarten te bemachtigen met een bepaalde kleur. Omdat je zelf kunt bepalen hoeveel punten een kleur waard is kun je daarmee dan ook strategisch te werk gaan. Dat klinkt als appeltje eitje, maar de tegenspeler kan je flink dwarsbomen…

Al met al vinden wij Mandala een heel erg leuk spel. Leuk dat er gekozen is voor een stoffen “speelbord”. De achterkant van de kaarten zijn prachtig vorm gegeven en ook de speelzijde van de kaart hebben mooie kleuren. Het is allemaal niet zo modern zoals we dit wel eens zien bij andere spellen. Maar als je dan kijkt waar het spel naar afgeleid is, een oud religieus ritueel, zou het ook niet passend zijn om er een moderne uitstraling aan te geven. Al met al klopt dit spel dan ook tot in de puntjes.

Informatie

Mandala
Merk: 999 Games
Spelers: 2
Leeftijd: 10 – 99 jaar
Speeltijd: iets minder dan een half uur
Spelsoort: behendigheidsspel

Wat voor spelsoort geeft jouw voorkeur?

Geverifieerd door ExactMetrics