Mamma Mia is het kaartspel voor de pizzaliefhebbers onder ons. In dit smakelijke kaartspel ben jij namelijk de pizzabakker in een restaurant. Kijk naar de bestellingen en ingrediënten en stop ze in de oven. Aan het eind van de ronde wordt er gekeken welke pizza’s er goed gelukt zijn en na 3 rondes wordt de beste pizzabakker bekend gemaakt.

Mamma Mia! kaartspel

De ingrediënten worden geschud en iedere speler krijgt gedekt 6 kaarten. Deze neem je vervolgens op handen. De resterende ingrediënten kaarten vormen de voorraad en worden op een gedekte stapel in het midden van de tafel gelegd. Iedere speler krijgt vervolgens een set van 8 bestellingen met je eigen kleur op de achterzijde. Deze schud je goed en vervolgens leg je ze als gedekte stapel voor je op tafel. Deze stapel is de ober. De bovenste kaart van de stapel neem je op hand. Naast de voorraad van ingrediënten wordt plaats vrijgehouden voor de oven. Dit wordt een openliggende aflegstapel, waarop de uitgespeelde ingrediënten en bestellingen gelegd kan worden. De hongerigste speler begint. Vervolgens wordt er met de wijzers van de klok mee gespeeld.

Bij minder dan 5 spelers worden er een aantal kaarten uit het spel gehaald. Kijk in het spelregelsboekje na welke dit zijn en lees daarin ook de uitgebreide versie van de spelregels.

Speelronde

Mamma Mia!Tijdens een speelronde moet je minimaal één ingrediëntenkaart in de oven leggen. Heb je meerdere ingrediëntenkaarten van hetzelfde ingrediënt in hand mag je er meerdere in de oven leggen (bijvoorbeeld 4 olijven of 2 champignons. 1 champignon en 1 olijf mag niet). Spreek hardop wat en hoeveel je in de oven legt zodat iedere speler weet wat er in de oven ligt.

Liggen er genoeg ingrediënten in de oven (dit mogen dus ook de ingrediënten zijn die andere spelers in de oven hebben gestopt) en denk jij er je pizza mee te kunnen bakken, leg dan je bestelling in de oven. Voor elke kaart die je in de oven legt mag je nieuwe kaarten van de stapel pakken OF nieuwe bestellingen aannemen van de ober.

Is de ingrediëntenstapel op dan wordt de oven leeggemaakt. Een van de spelers neem de ovenstapel en draait deze om (zodat de kaarten gedekt naar boven liggen. Een voor een worden de kaarten nu omgedraaid en soort bij soort gelegd. Zodra er een bestelling komt, wordt gekeken of de juiste hoeveelheid ingrediënten aanwezig zijn. Is dit niet het geval dan mag er vanuit de hand worden bijgelegd. Is dat niet mogelijk dan blijven de ingrediënten liggen op tafel en krijgt de ober zijn bestelling terug.

De pizza’s die juist gemaakt zijn mogen open op tafel gelegd worden bij de bijbehorende speler. Daarna volgt nog een 2e en zelfs 3e ronde. Degene die na de derde ronde de meeste pizza’s heeft weten te bakken is de beste pizzabakker van het huis.

Conclusie

We hebben dit spel vorig jaar gekocht omdat het klein is van formaat. Ideaal dus om in de vakantiekoffer naar Italië te stoppen. Bovendien is het thema ook wel matchend met het local-food daar. Het was de eerste spelronde natuurlijk even wennen en vooral heel goed onthouden wat er allemaal in de oven zit. Maar naar mate het spel vaker gespeeld wordt vliegen de ingrediënten de oven in en uit. Daar kunnen de pizzabakkers in Italië nog wat van leren.

Leuk spel dat ook geen lange speeltijd behoeft. Bij sommige spellen heb je wel eens dat de speleregels 2 – 5 aangeven maar het spel het beste te spelen is met een x-aantal spelers. Bij dit spel maakt het echt niet uit hoeveel spelers er in het spel zijn.

Omdat ons huishouden uit 6 personen bestaat wijzen wij een persoon aan die de oven bediend (deze persoon haalt de kaarten uit de oven en telt ze) en de andere spelers maken de bestellingen.

Kijk voor meer puzzels (en spelregels) op Thuisleven.com. Ook besteden we met regelmaat aandacht aan puzzels en puzzels.

Welk spel zou jij nog in je collectie willen hebben?

Geverifieerd door ExactMetrics