Zoeken en vooral hét vinden blijft leuk voor het jonge schoolgaande kind. Lynx slaagt er in om de hele familie aan de zoektocht van dat ene plaatje deel te laten nemen. En dat ook nog eens snel, sneller, snelst. Terecht genomineerd voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019.

Lynx, laat je niet snel links liggen

Men neme een tafel, een forse tafel, en die ruim je helemaal af. Geen bekers drinken en vooral geen nootjes op tafel laten staan. Dan pak je de grote puzzelstukken van Lynx en er verschijnt al vlot een speelveld. Een bord vol met 368 plaatjes. Sommigen lijken ook nog eens verdacht veel op elkaar. Dan kies je één van de 6 kleuren en pak je de drie bijbehorende fiches en je grabbelt drie zoekplaatjes uit de pot. 3-2-1 START! Wanneer je 3 plaatjes gevonden zijn, dan roep je “LYNX!” De speelronde begint opnieuw tot de eerste 25 kaartjes heeft verzameld.
Tip: verwijder ook de stoelen rondom de tafel

Variaties op de spelregels van Lynx

In plaats van de fiches per kleur te verdelen, kan een ieder ook een fiche per kleur krijgen, dus 6 in totaal. Dan wordt één zoekopdracht gedraaid en zoekt een ieder naar hetzelfde plaatje. Eenmaal gevonden, mag de vinder het kaartje hebben tot de 15 of een willekeurig ander is bereikt. Je zou ook per persoon een minuut voor een zoekbeurt krijgen. Tijd over, dan mag de volgende zoeken. Deze variant moet je gezien de wachttijd niet met teveel spelers willen spelen.
Mocht je echt met het mes op tafel Lynx willen spelen, dan kan je degene die het zicht op het bord verhinderd bestraffen. Een zoekbeurt overslaan is dan een optie.
Zoals eerder gezegd kan je ook teams vormen en echt de hele familie om de tafel zetten.

Onze ervaring met Lynx

Het buitenpartijtje in Onze Natuurspeelplek- Speelbos ’t Laer dreigde in het water te vallen. Op het laatste moment hebben we het partijtje naar binnen verplaatst. Wat te doen met zes gasten rechtstreeks uit school? Laten we gewoon een gigantisch groepsspel van Lynx maken. Stoelen aan de kant, drink je drinken op en zet je zoekbril op!
Het zoekspel is snel opgezet, de onderdelen zijn stevig en de regels spreken eigenlijk voor zich. De kinderen kunnen vrij bewegen om de tafel heen en een gejuich klinkt iedere keer wanneer er een plaatje gevonden wordt. De spanning neemt vlot toe, niet iedereen kan daar goed tegen. Tijd om twee teams te maken en deze met de omgedraaide fiches tegen elkaar te laten zoeken. Zo zijn er meer winnaars en minder verliezers die ook nog eens samen hun verlies kunnen dragen.
Tip: wissel tussentijds de puzzelstukken eens van plek. Sommige kinderen onthouden werkelijk alles.

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019

Lynx is genomineerd voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar in categorie C ( 6 en 7 jaar). Het spel moet het opnemen tegen:

Andere genomineerde spellen van Identity Games zijn:

  • 10 & 11 jaar Escape Room The Game- Jumanji Family Edition;
  • 18+ Escape Room The Game- Two Players.

Ik was, zoals bekend, bij de opening van de stemming Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Daar heb ik het familiespel Lynx gekregen om te testen en mijn ervaring te delen. Ook jij kunt je stem uitbrengen voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019 t/m 3 november. Op 6 november 2019 worden de winnaars bekend gemaakt.

Lees ook:

Met welk spel leuk jij familiefeestjes op?

Geverifieerd door ExactMetrics