Thuisleven.com
Onze Natuurspeelplek- Speelbos 't Laer
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Natuur > Onze Natuurspeelplek- Speelbos ’t Laer

Onze Natuurspeelplek- Speelbos ’t Laer

Kinderen spelen steeds minder buiten en verliezen het contact met de natuur. Om deze reden worden er op diverse plaatsen in Nederland natuurspeelplekken ingericht. Initiatiefnemers zijn meestal de natuurbeschermingsorganisaties, als eigenaar van het gebied, tezamen met lokale sponsors. De opruimdagen van NLdoet, worden actief ingezet om deze plekken low-budget te onderhouden.

Fietsafstand

Wij voelen ons gezegend met speelbos ’t Laer op fietsafstand. Het is gratis toegankelijk tussen zonsopgang en -ondergang. Er zijn altijd kinderen te vinden, soms zelfs partijtjes of familiebijeenkomsten. Naast een dixi, wat bankjes en picknicktafels zijn er geen voorzieningen. Niet alleen de kinderen voelen zich er vrij, je kunt er altijd een praatje maken met andere gasten. We hebben al vaker meegemaakt dat de meisjes aan konden schuiven bij grote gezelschapsspelen, samen hutten bouwen en proviand delen.

Natuurlijke afzetting

Het terrein is rondom afgezet met natuurlijke afzetting, gevlochten sprokkelhout. Ideaal voor vogeltjes. Het landschap glooit en bovenop de centrale heuvel is een waterpomp. Het water stroomt als een beekje naar beneden tussen wat keien door. Ideaal voor het oefenen met waterwerken. De eerste keer dat onze jongste, toen nog dreumes, meeging viel ze, kort nadat we er waren aangekomen, in het stuwmeer. We waren als gewoonlijk op de fiets maar van alle kanten werden wollen dekens aangeboden, want droge kleding was ik in alle haast vergeten.

Geen prullenbakken bij speelbos ’t Laer, dan maar een goede daad verrichten

Er zijn geen prullenbakken en na een uurtje, helemaal alleen, in het zonnetje zitten besluit ik eens een rondje te maken en het plastic op te rapen. Van het hele grote terrein is dit de hele buit: wat weggewaaide rietjes-plastics. Gelijk mijn goede daad gedaan. Een ieder neemt zijn eigen afval weer mee en deponeert het soms bij de prullenbak op het naastgelegen parkeerterrein.

Er is met wat stammetjes een stappen-pad uitgezet, hartstikke leuk om te springen van de één naar de ander. Er liggen veel, héél veel boomstammetjes, al door menig kind van hot naar her gesleept. Hier en daar zijn verlaten hutten te vinden die de kinderen weer aanvullen of verbeteren. In een aantal omgevallen bomen is het goed klimmen en er is een ‘brug’ aangelegd over een greppel. In de herfst is het goed struinen door de bladeren, heuvel op, heuvel af. En er zijn veel dieren te horen en te zien. Die gevulde picknickmand komt nu zeker goed van pas.

Lees ook:

Ga jij wel eens naar een natuurspeeltuin?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Wat een leuke blog! Ik ben er dol op.. met de kinderen op pad in de natuur! Er is zoveel te ontdekken. We hebben bij ons in de buurt een natuur beleefpad met allemaal uitdagingen en moois te zien. Met het kinderfeestje ging onze zoon met 5 andere jongens actieve spellen doen in de natuur en ze riepen enthousiast `leukste feestje ooit!’ Ze hebben niet zoveel nodig. Lekker actief met elkaar op pad en ze hebben lol!

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics