Thuisleven.com
buitenspelen
Thuisleven.com > Buiten > Buitenspelen > Het belang van samen buitenspelen: een nieuw avontuur in onze buurt

Het belang van samen buitenspelen: een nieuw avontuur in onze buurt

Terwijl de meeste mensen op 1-1-2019 uitsliepen, waren wij bezig om de puntjes op de i te zetten voor de verhuizing. En met succes, want vanaf die datum mogen wij ons echte Beekenaren noemen. Gelukkig kennen we al een aantal mensen uit de omgeving, maar om er nog meer tussen te komen, besluit ik om wat actieve stappen te ondernemen. Zo vind ik het belangrijk dat kinderen samen buitenspelen.

Kinderen onderling

Kinderen zijn heel eerlijk naar elkaar toe, maar ook heel flexibel en dus ook makkelijk. Wat wij merken op hun nieuwe school is dat de kinderen ontzettend goed door klasgenootjes worden opgevangen. Niet één van de vier is een uitzondering. Ze hebben in de 1,5 week dat we hier nieuw zijn, zelfs al meerdere keren met klasgenootjes afgesproken. Om meerdere vriendjes te maken blijf ik stimuleren dat ze met verschillende vriendjes af mogen spreken. Een moeder, waar ik gisteren even bleef hangen toen ik dochterlief ophaalde, nodigde mij zelfs uit voor een kopje thee. Voor ik het wist had ik mij opgegeven als overblijfmoeder op school en kreeg ik nog wat namen mee van kinderen die ook heel rustig waren en waarschijnlijk een goede match zouden zijn voor dochter. Hoe leuk en lief is dat!

Aangezien de mama dichtbij mij woont, heb ik er ook nog eens een gezellig loopmaatje aan overgehouden. Zo makkelijk kan het dus zijn om er tussen te komen. Als je maar vriendelijk en open bent voor de uitnodigingen.

Buitenspelen

Hoewel het nu nog niet altijd het weer is om buiten te spelen, komt dat er wel langzaam aan weer aan. Nu is onze straat niet zo heel erg kind-proof, maar ook niet helemaal anti-kids. We hebben een straat waarin een klein looppad is langs de voortuinen en auto’s door. Dan is er een bredere straat waar twee auto’s elkaar makkelijk kunnen passeren en aan de andere kant van de straat is een beek (de Keutelbeek). Iets verderop is er een groen veldje waar kinderen regelmatig spelen. Het enige nadeel is hondenpoep.

Eerder lag op het veldje een speelparkje voor kleine kinderen. Leuk toen die van ons het nog leuk vonden op een wipkip, maar daar zijn ze allang uitgegroeid. De rest van de kinderen uit de straat overigens ook. En dus ging ik eens op zoek naar wat buitenspeelgoed dat niet te duur is waar kinderen samen mee kunnen spelen.

Buitenspeelgoed

Op de website van Buitenspeelgoed.nl zie ik meteen al een aantal leuke ideeën. Zoals een voetbaldoel, een picknicktafel en prachtige speeltoestellen. Oké, iets boven het budget, maar daarvoor in de plaats wel een stuk duurzamer. Ik besluit het daarom eens in de buurtgroep te gooien. Immers maken vele handen licht werk en hebben al onze kinderen er iets aan.

Veelgestelde vragen

 1. Hoe moedig ik mijn kinderen aan om met andere kinderen te spelen? Probeer je kinderen aan te moedigen om met verschillende vriendjes af te spreken en stimuleer een open houding ten opzichte van nieuwe vriendschappen. Ook kun je zelf actief contact leggen met andere ouders en buurtbewoners.
 2. Wat zijn goede manieren om nieuwe mensen in de buurt te leren kennen? Door vriendelijk en open te zijn voor uitnodigingen, zoals een kopje thee bij een andere ouder of deel te nemen aan lokale activiteiten, kun je gemakkelijk nieuwe mensen in de buurt leren kennen.
 3. Wat zijn leuke buitenspeelactiviteiten voor kinderen in de buurt? Afhankelijk van de beschikbare ruimte en voorzieningen in de buurt, kunnen activiteiten zoals voetballen, fietsen, verstoppertje spelen, of een watergevecht op warme dagen geweldige opties zijn.
 4. Hoe kan ik als ouder een bijdrage leveren aan het buitenspeelplezier van kinderen in de buurt? Door bijvoorbeeld buitenspeelgoed te delen met andere buurtkinderen, of door samen met andere ouders een buurtinitiatief op te zetten voor buitenspeelactiviteiten, kun je als ouder actief bijdragen aan het buitenspeelplezier van alle kinderen in de buurt.

Lees ook:

Lees meer over de Top 5 buitenspeelgoed van ‘meer met Mama’

Hoe laat jij kinderen buitenspelen?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

 • We hebben best wel een ruime tuin en een trampoline, schommel, glijbaan en zandbak. Ze spelen er veel in/op. Hier liefst spelen ze in de zandbak met water en pannetjes en stokjes en groen.
  Tip: haal bij de kringloop ofzo oude pannen, pollepels e.d. en ze vermaken zich uren. Zeker als ze wat bloemetjes en gras/onkruid mogen plukken.

  Verder springtouwen, ballen, hoepel, (loop)fietsjes enzo.

  We wonen in een groene wijk met echt veel speeltuintjes. 1 vlakbij is groot en word door buurtbewoners geopend en gesloten, dus het blijft netjes. Vooral zomers doen we na het eten een rondje speeltuinen.

 • Met wat vriendjes van school of uit de straat bij ons in de tuin of als ik er bij ben in een speeltuintje

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics