Selecteer een pagina

Steeds meer activiteiten verdwijnen van de kalender. Het schoolkamp en zomerkamp van Scouting staan al op losse schroeven. Wat maakt deze kampen nou zo leuk, op het overnachten buiten de deur na? De groepsactiviteiten en buitenspellen natuurlijk. Ik voel de bui al hangen en zoek contact met Trendy Speelgoed. Deze leuke speelgoed webshop is onlangs overgenomen door Nils en Stan. Zij willen van harte meewerken aan de review van één van de grote favorieten van onze dochters: KUBB.

KUBB Original

KUBB Original is een Zweeds familiespel met degelijke houten stokken en blokken. Je kunt het één tegen één spelen, maar ook in teams. Dit maakt spel het uitermate geschikt om te spelen tijdens een schoolkamp of op een familiedag. Maar met je eigen gezin of tijdens een kinderpartijtje is het ook een enorm leuk spel om buiten te spelen. Op een uitgestrekt veldje lekker samen spelen in de buitenlucht. Het vereist wel wat techniek om het uiteindelijke doel te bereiken. Eerst moeten alle Torens van de tegenpartij omgeworpen worden en dan tenslotte pas de (rode) Koning.

KUBB speelveld uitzetten

Voordat je kunt beginnen met het werpen van de stokken, moet het speelveld uitgezet worden. Idealiter is dit een veld van 5 meter breed en 10 meter lang op een zachte ondergrond. Dit kan gras maar ook zand of zelfs sneeuw zijn. De vier hoeken zijn af te zetten met de Hoekstokken. Over de breedte ligt de basislijn waar om de meter een Toren komt te staan. Precies in het midden van dit veld komt de (rode) Koning te staan. De spelers verdelen zich in tweeën en nemen weerszijde plaats achter de basislijn en het spel KUBB kan beginnen. Gooi per kant één werpstok onderhands naar de Koning maar gooi hem niet om. Degene wiens werpstok het dichtst bij de Koning terecht komt mag het spel beginnen.

KUBB Original speelveld

Het KUBB speelveld met de 6 werpstokken. Naast de hoekstok staan twee Torens op de basislijn en in het midden zie je de Koning

De eerste beurt

Het beginteam pakt de zes Werpstokken en blijft achter de basislijn. Ze proberen de Torens van de tegenpartij om te gooien. Het werpen moet onderhands en de stok mag niet draaien. Dit om ongelukken te voorkomen. Wanneer een Toren omgegooid wordt dan verandert deze in een Ridder. Daarna gaat de beurt naar het andere team aan de overkant.
Zij mogen de omgegooide Torens/ de Ridders in het speelvlak van de tegenpartij gooien. Hiervoor hebben ze per Ridder twee worpen. Als dit het tweede team niet lukt, dan mag team 1 deze Ridder op het eigen speelveld minimaal een werpstoklengte van de Koning neerzetten. Na afloop van iedere speelbeurt worden de omgevallen Ridders rechtop gezet.
De beurt is nog bij het tweede team. Ze moeten eerst alle Ridders in het eigen speelveld omverwerpen voordat ze op de Torens aan de overkant mogen mikken. Mocht het nou niet binnen 6 worpen lukken, dan mag het team aan de overkant zijn basislijn verplaatsen ter hoogte van de dichtstbijzijnde Ridder. Het speelveld wordt hierdoor verkleind en het wordt makkelijker om de Torens van de tegenpartij te raken.

Het vervolg van KUBB

In de tweede beurt zijn alle Ridders weer rechtop gezet en zachtjes aangedrukt. Het startteam heeft weer zes stokken. Ze moeten eerst de Ridders in het eigen speelveld omgooien. Daarna mogen ze pas op de Torens aan de overkant mikken. Deze worden dan weer als omgegooide Ridders in het speelveld gebracht op dezelfde wijze als uit de eerste beurt. Mocht een Toren geraakt worden wanneer er nog een Ridder staat, dan wordt deze weer rechtop gezet.
Als een team de Ridder op de verplaatste basislijn raakt, dan wordt het speelveld weer in ere hersteld. De hoekstokken vormen dan weer de basislijn van waar achter gegooid mag worden. Pas wanneer alle Ridders en vervolgens pas de Torens omgegooid zijn, dan mag er op de Koning gemikt worden. Hiervoor moet het team nog wel minimaal twee werpstokken in bezit hebben. Als de Koning omvalt heeft dat team gewonnen. Wanneer de Koning eerder omvergeworpen wordt, dan verliest dat team onmiddellijk. Kijk je de TikTok?

Bex Sport/ The Swedish Kubb Federation

Het KUBB Original spel dat Trendy Speelgoed verkoopt is een goedgekeurd product van Bex Sport. Deze werkt hiervoor samen met The Swedish Kubb Federation om het traditionele KUBB spel in ere te houden. Ze organiseren zelfs KUBB toernooien. Voor de vervaardiging van het buitenspel is rubberhout gebruikt. Dit zware rubberhout is uitermate geschikt voor gebruik buitenshuis. Vocht heeft weinig vat op de spelonderdelen. Ze gaan hierdoor langer mee en blijven langer mooi. Ook wordt het rubberhout pas geoogst wanneer de rubberboom geen rubber meer produceert. Dat is heel milieuvriendelijk.

Onze speelervaring

KUBB Original zit verpakt in een stevige doos. Als het spel in gebruik is genomen, dan is het transport makkelijk in de bijgevoegde katoenen tas. Wat zien de spelonderdelen er toch mooi uit. We zetten het speelveld uit. Er wordt driftig gestapt en ondertussen worden de teams verdeeld. Het scheelt dat de meiden al bekend zijn met KUBB tijdens de Scouting opkomsten, dus er wordt al snel geworpen. Het is zaak om iedereen op de basislijn op laten letten en een stap achteruit of opzij te laten doen, wanneer de tegenpartij aan het werpen is.
Wat een lol hebben we. De Koning is gelukkig niet te vroeg omver geworpen, maar die spanning is en blijft wel voelbaar. We spelen in wisselende samenstellingen zo’n vier potjes. Deze potjes zijn nooit hetzelfde, het spel verloopt altijd anders. Soms gaat het wat sneller, dan weer kost het meer moeite. Maar wat een plezier beleven we samen aan dit machtige, robuuste buitenspel.

KUBB Koning en werpstok

Bex Sports KUBB Koning en werpstok

Enkele afsluitende tips van onze kant

Als je het speelveld uit laat zetten door de jongste speler te laten stappen, dan haalt deze de overkant wel met werpen. Zo blijft KUBB voor alle deelnemers leuk.
Als de tegenpartij zijn zes stokken mag werpen, ga dan aan de zijkanten van je basislijn staan. Zorg dat iedereen zijn aandacht bij het spel heeft om ongelukken te voorkomen.
Voor het opbergen van de houten elementen, veeg je deze af en laat je ze even drogen aan de buitenlucht. Dat is meer dan voldoende zorg voor de houten spelonderdelen.

KUBB informatie en verkrijgbaarheid

KUBB Orginal is verkrijgbaar bij Trendy Speelgoed als erkend importeur van Bex Sport. Je hebt de keuze tussen een rode of een blanco Koning en er zit een katoenen draagtas bij. Mocht je graag aan de officiële  KUBB toernooien deel willen nemen, dan is er ook een KUBB Pro set verkrijgbaar. De afmetingen voldoen dan aan de gestelde eisen. De goedgekeurde KUBB WK-regels zijn op de site van Trendy Speelgoed in PDF opgenomen.
Mocht je reeds bekend zijn met KUBB Original neem dan eens een kijkje bij ‘Riddertoernooi‘. Waar je naast stokken ook met ballen mag werpen om de Prinses van de tegenpartij gevangen te kunnen nemen.

Lees ook:

Welk buitenspel speel jij graag?

Geverifieerd door ExactMetrics