Al zolang ik me kan herinneren maakt mijn moeder zelfgemaakte koekjes. Het recept heeft ze ooit eens uit een ouder kookboek gehaald en het viel zo goed in de smaak bij haar kinderen dat ze het bleef gebruiken. Ook ik maak het nu geregeld met mijn kinderen en zij smullen er ook flink van. Ze zijn ook dol op het snoepen van het koekjesdeeg.

Wat heb je nodig voor koekjesdeeg zonder ei

Pakje boter (250 gram). Ik gebruik altijd Blue Band.
375 gram bloem
175 gram basterdsuiker
Oven of combimagnetron
Bakpapier

Hoe maak je het?

Laat de boter op kamertemperatuur worden dan kneed het gemakkelijker. Ik snij hem altijd in kleine stukjes en voeg vervolgens de boter en de suiker toe en ga kneden. Kneden totdat het deeg aan elkaar blijft plakken (zie foto). Als het een mooi samenhangend deeg is, duw ik het plat met mijn handen of deegroller totdat het ongeveer 1 cm dik is. Daarna mogen de kinderen met hun vormpjes aan de slag.
Met de hoeveelheden zoals hierboven vermeldt, moet ik 2 x bakken. Meestal gaat de eerste portie  naturel de oven in en in de tussentijd mogen de kinderen wat koekjes versieren met b.v. smarties, nootjes of disco dip.
De adviestemperatuur is 150 – 175 graden voor ongeveer 20 – 25 minuten.
Hoe lang je bakt is ook afhankelijk van je oven. Ik gebruik een combi-magnetron en na een aantal keren proberen ontdekte ik dat 180 graden voor 18 minuten de perfecte koekjes opleverde. Dus mijn advies is even uit testen.

Bak tips:

* Voeg cacao, kokos of nougat toe
* Als ik de koekjes naturel houd dan gebruik ik basterdsuiker. Voeg ik cacao toe dan gebruik ik liever kristalsuiker.
* Gebruik halve porties, zo heb je verschillende smaken. Wel 2 x apart kneden
* Als je geen vormpjes wilt gebruiken dan kun je het deeg rollen en er ronde koekjes van snijden van ongeveer 1 cm dik.

Het resultaat, de koekjes!

Op de foto zie je het resultaat een hele koektrommel vol. Omdat er geen ei aan toegevoegd is, stoppen de kinderen regelmatig een stukje deeg in hun mond. Dat vinden ze nog bijna lekkerder dan de gebakken koekjes. Als ik ei in een bak recept gebruik ben ik altijd huiverig om ze deeg te laten snoepen, vandaar dat ik dit recept zo graag gebruik.
Kijk ook eens naar het koekjesdeeg recept van Miranda met ei.

Hebben jullie ook nog een lekker koekjesdeeg recept?

Geverifieerd door ExactMetrics