Ben je op vakantie rondom het Comomeer en overweeg je een wandeling (of mountainbike) in de bergen met weinig tot geen hoogteverschil? Dan moet je Il Tracciolino echt eens overwegen. Deze route is bijzonder vanwege de prachtige uitzichten op het Comomeer, de bergen en de prachtige natuur in de omgeving.

Ticket kopen

In het plaatsje Verceia dien je bij bar een ticket te kopen waarmee je met de auto over de weg mag rijden naar het startpunt van de wandeling. Dit ticket kost slechts €5,00 per auto en is de hele dag geldig. Wil je vaker terug komen dan is er een ander ticket te koop die voordeliger is.

Heb je het ticket op handen dan rijdt je met de auto naar de berg en rijdt je het pad omhoog. De weg is redelijk smal te noemen en na een reeks haarspeldbochten kom je uiteindelijk op een punt waarbij de weg nog smaller wordt (net als je denkt dat het niet meer kan) en onverhard. Ook hier kun je verder rijden. Wij hebben er voor gekozen om de auto daar te keren en langs het breedste stuk van de weg (vlakbij een huis) te parkeren en de laatste haarspeldbochten omhoog te klauteren.

Wil je liever verder omhoog rijden houdt er dan rekening mee, zeker in het hoogseizoen, dat meer mensen dit doen en het erg druk kan zijn. Draai de auto tijdig zodat je makkelijk weg kunt rijden.
Zodra je naar beneden rijdt, toeter je even voor je de bocht om rijdt. Zo weer de tegenligger dat je eraan komt. Ben tevens zo sociaal om oprijdend verkeer voorrang te geven!

Tijdens deze intensieve wandeling zijn we een hert, geiten en ontelbaar veel hagedissen tegen gekomen.

Tracciolino

Eenmaal boven aangekomen staat er een groot bord met informatie. Dit alles in het Italiaans. Loop je naar rechts dan kom je na ongeveer 20 minuten wandelen bij een stuwdam uit. Hierna moet je de weg weer terug wandelen naar het informatiebord. Daarna loop je rechtdoor (dus als je voor het bord staat en je kijkt naar het bord, dan loop je naar links) en begint de Tracciolino wandeling.

Als je de oude spoorlijn tegenkomt dan weet je dat je goed zit. Helaas waren wij op een niet zo’n gunstig moment daar. De weg was namelijk afgesloten i.v.m. omlaag vallend gesteente. Toch konden we, in overleg met de bewoners van het huisje die bij het begin van de route staat, een flink stuk wandelen. En maar goed ook anders waren we het hele stuk voor niks naar boven geklauterd.

Al meteen valt op dat je de hele tijd langs of over de oude spoorlijn loopt. Om niet naar beneden te vallen zijn overal hekken of stalen touwen gespannen die je tegen moeten houden. Toch raad ik aan, zeker met kleine kinderen, om aan de veilige kant van het spoor te lopen of op het spoor zelf.

 

Bruggen, tunnels en prachtige uitzichten

Tijdens de wandeling passeer je kleine en langere bruggen. Ook zijn er diverse tunnels waarvan er één een aantal honderden meters lang is. Bij de ingang zijn knoppen om het licht aan te maken. Echter na verloop van tijd valt het licht uit en loop je verder in het donker. Een lampje meenemen is wel zo handig, zeker omdat er water lekt en er plassen met water liggen.

Tijdens de wandeling, zeker in het begin, heb je prachtige uitzichten op Lago di Mezzola (deze ligt noordelijk van het Comomeer, die je ook kunt zien als het weer dit toelaat) en het bijbehorende natuurgebied (hier hadden wij ons vakantiehuisje). Na een aantal bruggen en tunnels hield aan de zijkant de hekken op en zagen we meer en meer puin op de route liggen. Hier hebben wij besloten om ons terug te draaien.

Je kunt echter wel verder door lopen (mits ze niet aan het werk zijn). Na ongeveer 2 uur lopen schijn je bij een brug aan te komen die over wat stromend water zou gaan. Na de brug kun je nog verder door lopen, tot aan Novata Mezzola. De eindbestemming is uiteindelijk Codera.

Overig

Tip: neem voldoende drinken en eten mee, er zijn geen mogelijkheden om onderweg iets te kopen zodra je de berg omhoog rijdt.

Voor meer blogs lezen rondom het Comomeer kun je terecht op Thuisleven. Veel lees- en vakantieplezier!

Ben jij al eens bij het Comomeer geweest?

Geverifieerd door ExactMetrics