Thuisleven.com
Thuisleven.com > Huishouden > Onderhoud > Houten tafel onderhouden

Houten tafel onderhouden

Houten tafels zijn onmisbaar in de woonkamer. Houten meubels zijn namelijk tijdloos en passen bij vrijwel elke lifestyle. Deze meubels gaan vaak lang mee, maar om de levensduur te verlengen is het verstandig om ze goed te onderhouden.

Je houten tafel in optimale conditie

Voor hout schommelt de ideale temperatuur rond de 21 graden overdag en 14 graden ’s nachts. Met een thermostaat kun je de kamer waarin jouw tafel staat op de juiste temperatuur houden. Daarnaast is het ook belangrijk om de luchtvochtigheid te houden tussen de 55 en 60%. Dit kan je meten met Hygrometer. Dit kun je doen met een luchtbevochtiger of ouderwets een bakje met water aan de verwarming hangen. Luchtbevochtigers helpen niet alleen met het creëren van een aangenaam binnenhuisklimaat, maar verhelpen ook geïrriteerde luchtwegen en voorkomen schade aan houten vloeren en meubilair als gevolg van te droge lucht. Ook is het belangrijk om je meubilair niet vol in het zonlicht te houden. Langdurig uv-licht op hout kan namelijk verkleuring veroorzaken.

Beschermlaag vernieuwen

Een goede bescherming begint met goed onderhoud. Als goede bescherming kan je hout insmeren met was. Voor een mooie glans kan je hier ook nog een laagje olie op doen echter moet je dit niet te vaak doen, drie keer per jaar is voldoende. Een beschermlaag moet je één keer in de zoveel tijd vernieuwen. Om te controleren of het weer tijd is voor een nieuwe beschermlaag kun je met een droge doek over de tafel boenen. Als de tafel hierdoor weer gaat glanzen is de beschermlaag nog goed, zo niet kan je de waslaag verwijderen met wood cleaner. Dit is een speciaal middel wat de waslaag verwijderd. Een ander handig truckje is met thee. Je maakt een sterke pot thee en laat deze afkoelen. Als deze is afgekoeld kun je de tafel ermee insmeren. Als de tafel eenmaal is gedroogd neem je de tafel af met een schone doek. En voilà, de tafel is weer goed voor een nieuwe beschermlaag.

Vlekken voorkomen

Morsen is iets dat je graag wil voorkomen en toch valt er weleens een glas om. Dan is het verstandig om zo snel mogelijk de tafel af te nemen. Zorg er zo snel mogelijk voor dat je tafel weer droog is, want dan is de kans op vlekken heel klein. Het kan altijd gebeuren dat er toch nog wel een vlek komt, dit kan je dan oplossen door je tafel voorzichtig even schuren op de plek van de vlek. Hierna kan je een beschermlaag erover heen doen, dus weer een was- en een olielaag eroverheen.

Lees ook:

Heb jij een houten (eet) tafel?

Linda Meester

Blogger op TuinenBuitenleven.com. Gehuwd en moeder van 3 dochters. Ik houd van wandelen, fietsen en in de tuin werken.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Ik heb een vlek op mijn tafel door te lang een potje bloemen die stond wel op een lapje maar was toch vochtig geworden

  • Wij hebben pas nieuwe meubels en we moeten de meubels nog steeds behandelen. Het is een klus de me veel energie gaat kosten en die eigenlijk manlief beter zou kunnen doen. Tot heden is dat nog niet gebeurd dus ik denk dat ik er binnenkort toch maar aan ga beginnen en dan maar in fases ben ik bang.

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics