Thuisleven.com > Lifestyle > Eten en drinken > Hoe gebruik je een mango optimaal?

Hoe gebruik je een mango optimaal?

Mango is een steeds populairder wordende fruitsoort. Maar wat doe je met de overschotten van een mango? In dit artikel deel ik een aantal tips met je.

Mango plant kweken

Het is niet zo ingewikkeld om een mangopit tot kieming te brengen en het duurt ook niet zo lang:

 • Maak de pit helemaal schoon met lauw water en laat deze drogen.
 • Haal vervolgens de harde schil er af en ook het stevige vlies (zie afbeelding 1, 2 en 3)
 • Plaats de pit (afbeelding 1) eerst in een natte keukenrol of wc-papier. Het makkelijkste is om de pit een paar keer in papier te rollen, vervolgens in een bakje te leggen en dan wat water toe te voegen. Zorg dat het papier goed nat blijft.
 • Na ongeveer 2 tot 3 dagen zie je de vorming van de wortel (afbeelding 4).
 • Plaats de pit met satéprikkers in een bak met water zoals in afbeelding 5). De komende dagen zal de wortel verder groeien en na enkele weken komt de stengel (afbeelding 6 en 7).
 • Wanneer de stengel enkele bladeren heeft is het mogelijk om de pit voorzichtig in grond te plaatsen, maar het is ook mogelijk om het plantje nog een tijdje in dezelfde positie verder te laten groeien.

Wat kun je met restjes mango doen?

 • Gebruik als topping voor je yoghurt of pannenkoeken.
 • Verwerk in een smoothie (lekker in combinatie met banaan).
 • Maak er chiapudding mee.
 • Vries de stukjes in om er later nicecream of een smoothie mee te maken.

De schil

De schil van de mango afhalen kan een vervelend klusje zijn. Zelf doe ik dit altijd met een dunschiller waarbij ik het eerste stukje even met een schilmes zodat de dunschiller beter grip heeft. Omdat de schil het stofje stofje urushiol bevat is het raadzaam om de schil van een mango niet op te eten. Vind je het echter zonde om de mangoschillen weg te gooien gebruik deze dan in een zelfgemaakt gezichtsmaskertje.

4 recepten voor gezichtsmaskers

Een gezichtsmaskertje van een mango kun je op vele manieren maken. Hieronder een paar recepten waarbij je de ingrediënten fijn moet malen (in een keukenmachine) en daarna op de huid kunt smeren.

 1. Mango, honing en amandelolie
  4 eetlepels fijngesneden mangopulp, 1-2 theelepels honing en 1 1/2 eetlepel amandelolie
 2. Muddamoddermasker
  1/4 van een mango (in stukjes gesneden), 1 eetlepel witte klei of fijngemalen haver, 1 eetlepel honing en 1/4 kop melk of slagroom (voeg meer toe voor consistentie)
 3. Mango, honing en yoghurt
  4 eetlepels mango, 2 eetlepels yoghurt en 2 theelepels honing
 4. Honing, avocado, olijfolie en mango
  2 eetlepels honing, 2 eetlepels avocado, 2 eetlepels olijfolie en 1 mango

Na het aanbrengen het masker lekker laten intrekken (zo’n 20 minuten) en daarna afspoelen met lauwwarm water.

Nog even dit…

Wist jij dat een mango tot dezelfde familie als die van de pistachenoten, gandaria en de cashewnoten behoren? Toen ik dit las was ik wel enigszins verbaasd.

foto: Pixaby

Nieuwsgierig wat je o.a. met wortels en/of avocado kunt doen? Check dan eens de “hoe gebruik je… optimaal” blogs uit deze serie

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Geverifieerd door ExactMetrics