Al een tijd volg ik Studio Sprankel en zag ik hele mooie projecten voorbij komen rond Pasen en Hemelvaart/Pinksteren, dus nu richting Kerst was ik erg blij dat ik zag dat er een geloofsopvoedingspakket voor de Kerst kwam. Het kreeg de naam Licht in de nacht, dus toen het kon gelijk een pre-order gedaan, vorige pakketten gingen erg hard vandaar.

Geloofsopvoedingspakket ‘Licht in de nacht’

En ja hoor deze week kwam het pakketje aan. Ik was zo nieuwsgierig dus snel de doos opengemaakt (wel voorzichtig doen, want die heb je het hele project nodig!) Het zag er allemaal netjes en verzorgd uit, helaas was onze kribbe een beetje gesneuveld, maar met een plakbandje doet het goed dienst. Snel heb ik alle spullen bekeken en ben ik het “draaiboek” gaan lezen wat wij die vijf weken gaan lezen/maken en met elkaar bespreken. Eigenlijk kan ik niet wachten, maar nog even geduld. In het ‘draaiboek’ staat netjes beschreven wat je moet voorbereiden om te starten en wat je per week gaat doen.

De inhoud van het geloofsopvoedingspakket

Twee grote en één klein poppetje, twee jasjes en een dekentje, drie kleurplaten, twee posters voor kerststal, twee posters ter decoratie, flyer met kortingscode, kaars, vier zakjes met touwtje en wasknijpertjes, krijtbordje, krijtstift, raamtekening A3, knutselmateriaal, kribbe van bamboe, miniflesje, kaarten, knipplaat, kerstkaartenkleurplaat, kinderboekenmagazine met flyer en een verrassing voor papa/mama/juf/leidsters/

Zoals je net hebt gelezen bestaat dit kerstproject uit vijf weken, dit zijn de 4 adventsweken en de week erna. Wat is dat een mooie keuze, wij leven allemaal toe naar de geboorte van Jezus en als de kerst voorbij is er daarna nog een week extra mee bezig zijn, heel fijn! De eerste adventszondag is 2 december.

Wat ga je deze 5 weken doen?

Ik ga natuurlijk niet precies vertellen wat je deze weken gaat doen maar wil wel wat dingen uitlichten. Je moet in ieder geval wel dingen voorbereiden. Je maakt voordat je gaat beginnen een adventsslinger met 4 zakjes eraan. Daarin zitten de spullen per week!

Week 1:

Gaat over Elizabeth en Maria, de vrouwen zijn allebei zwanger en blij elkaar te zien! Je gaat beginnen met het naspelen van het verhaal, daarvoor zitten er ook poppetjes bij. Zo wordt het ook duidelijk voor de wat jongere kinderen in het gezin. In elke week staan er liedjes om te zingen, dingen die je kan doen en filmpjes om te kijken. Zo wordt het natuurlijk erg interactief! De eerste week van advent, daar hoort natuurlijk een adventskaars bij om te branden.

Week 2:

Deze week gaat over de reis naar Bethlehem, de doos wordt de herberg. Er worden erg leuke tips gegeven om het tafereel aan te kleden. Het lied De Herbergier van Oke4kids (cd Kerst=Feest) kan je hierbij luisteren. Bij deze week zit ook weer een leuke knutsel! Natuurlijk laten wij de adventskaars verder branden in de 2de week!

Week 3:

Het heet in een stal… dat zegt genoeg over wat wij deze week gaan behandelen, Wij hebben het over de schapen, sterren. het is elke keer een verrassing wat er uit het zakje van de adventsslinger komt, deze week zullen mijn meiden daar erg blij mee zijn, echt wat voor hun!

Week 4:

Jezus is geboren, de kerststal wordt nog verder aangekleed en het verhaal van de geboorte van Jezus wordt gelezen en besproken. De kinderen hebben nu een prachtige kerststal die ze door de adventsweken heen hebben gemaakt en aangepast. Bijzonder om zo zichtbaar bezig te zijn met de geboorte van Jezus. De adventskaars is nu bijna helemaal opgebrand zo zien wij dat wij in de laatste week zijn voordat wij de geboorte van Jezus vieren.

Week 5:

De wijzen uit het Oosten krijgen een eigen week, ze komen na de geboorte van Jezus naar de stal. Nu komen de wijzen met hun cadeaus. wat is dat precies allemaal? Fijn om ook nog bij stil te staan.

Na deze 5 weken heb je als gezin toegeleefd naar/rondom Kerst. De kinderen hebben interactief gewerkt aan het kerstverhaal door het verhaal na te bootsen met de poppetjes en de creatieve knutsels die beschreven staan. Maar ook door de liedjes die je kan zingen of beluisteren en de video’s die je kan bekijken.

Wat vind ik van het geloofsopvoedingspakket?

Ik ben heel enthousiast over het pakket, als het aankomt ziet het er allemaal erg mooi en leuk uit. er staan duidelijk beschreven wat je allemaal moet doen. Ik heb wel drie extra poppetjes bij het pakket gekocht omdat je dan net wat meer mee kan spelen. Daarvoor betaal je €3,50.

De hoofdstukken bestaan uit verschillende subcategorieën namelijk:

  • opstelling
  • verhaal
  • lees
  • vragen
  • bespreek
  • zingen
  • doen
  • filmpje
  • knutselidee
  • danken en bidden

Je kan dus zelf de momenten kiezen wanneer je bezig wil zijn met het kerstproject, elke dag wat of een dag wat langer aandacht aan besteden. Wij willen de adventszondagen gebruiken om er wat langer aan besteden en de week voor de liedjes, filmpjes en het knutselen. Zo zijn wij er bewust mee bezig.

Zijn jullie ook zo enthousiast over dit kerstproject? Het is nog te bestellen bij Studio Sprankel.

Lees ook:

Ik wens iedereen een gezegende adventsweken toe!

Foto’s van het geloofsopvoedingspakket bij dit artikel zijn van Studio Sprankel

Geverifieerd door ExactMetrics