Het vervolg op ‘Vuurpreek’ (2015) en Hemelvuur (2016) van de Fire Sermon- trilogie is ‘Vlam en As’ (2018), het slot van deze huiveringwekkende trilogie. De filmrechten van Fire Sermon zijn verworven door DreamWorks, dus ik kijk al geruime tijd uit naar een ophanden zijnde verfilming.
De rode draad in deze YA- trilogie is het onderscheid tussen Alfa & Omega. In de verre toekomst is na een nucleaire vuurzee alles verwoest. Om onbekende redenen komt iedere nieuwgeborene als tweeling ter wereld. De Alfa is lichamelijk perfect en de Omega vertoont een afwijking. De Omega’s worden verstoten en zullen zelf moeten overleven. De catch is dat wanneer een Omega komt te overlijden, zijn Alfa broer of zus ook zal sterven. Dit zorgt voor een precair evenwicht in deze onevenredig verdeelde wereld.

Vlam en As

Zoals wel vaker bestaat er ook wel eens een uitzondering op de regel. Cass is juist uniek als Omega, zij heeft geen afwijking. Zij heeft een gave, ze heeft visioenen en kan in de toekomst kijken. Zij zou graag zien dat Alfa’s en Omega’s als gelijken naast elkander leven. Ze denkt dat een gebied aan de andere kant van de Oceaan, het Elders, deze veiligheid kan bieden. Ze is samen met haar Omega vrienden Piper en Zoë naarstig op pad richting de Verzonken kust.

Haar Alfa broer vergaart in de tussentijd meer en meer aanzien binnen de Raad van de Biechtmoeder. Hij zit haar echter op de hielen om haar in het Reservoir te krijgen, waar minimale voedselverstrekking en onderdak alle Omega’s net in leven moeten kunnen houden. Cass wordt in haar laatste en enige resterende poging op redding verscheurd door de loyaliteit richting haar broer Zach en haar drive voor een rechtvaardige wereld voor Alfa’s en Omega’s.

Mijn mening

Wat een prachtig verhaal waarin de Bewaarkamers, de Deadlands en regio Wyndham levensecht beschreven worden. Ik voelde de as van de Vuurzee tijdens het lezen op mijn gezicht. Dat alles zwart is en blijft en de tranen een lichter spoor in de roet vormen. En het meeleven met Cass, die gebukt gaat onder haar gave, maar strijd voor een oplossing die voor iedereen leefbaar is. Het mee rennen in haar vlucht, bijna buiten adem. Het zal allemaal bewaarheid kunnen worden in 400 jaar van nu.

Boekinformatie

‘Vlam en As’ van Francesca Haig, vertaald door Joost van der Meer en William Oostendorp, A.W. Bruna Uitgevers 2018 is o.a. hier te koop.

Lees ook:

Lees jij graag trilogieën?

*voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics