Privacy in je tuin is onbetaalbaar. Het is de basis voor een ontspannen buitenleven, waar je ongestoord kunt genieten van je ochtendkoffie, een goed boek, of gewoon de rust om je heen. Maar hoe creëer je een plek die zowel open als afgeschermd aanvoelt? Een houten schutting biedt de ideale oplossing. Niet alleen sluit deze naadloos aan bij de natuurlijke omgeving van je tuin, maar het biedt ook de gewenste privacy om alleen of samen met dierbaren optimaal te kunnen ontspannen. In deze blog verkennen we de mogelijkheden en voordelen van houten schuttingen, en geven we handige tips en  informatie die je nodig hebt om de perfecte keuze voor je tuin te maken.

De voordelen van een houten schutting

Een houten schutting staat niet alleen mooi, maar brengt ook tal van voordelen met zich mee. Het natuurlijke materiaal zorgt ervoor dat je tuin een warme en uitnodigende sfeer uitstraalt, terwijl het tegelijkertijd een stevige afscheiding vormt die privacy en een gevoel van veiligheid biedt. De keuze tussen complete tuinschermen en individuele planken biedt de flexibiliteit om de schutting geheel naar eigen wens te ontwerpen. Of je nu gaat voor een strakke, moderne look of een meer traditionele uitstraling, hout leent zich voor diverse stijlen en afwerkingen. Daarnaast is hout een zeer duurzame keuze die, mits goed onderhouden, bestand is tegen de wisselende weersomstandigheden die ons land kenmerkt. Deze combinatie van functionaliteit, duurzaamheid en veelzijdigheid maakt een houten schutting de ideale keuze voor je tuin.

Een gids voor houtsoorten

Bij het kiezen van een houten schutting sta je voor de keuze uit diverse houtsoorten, elk met unieke eigenschappen en voordelen. Twijfel je na het lezen van deze blog alsnog over welke houtsoort het beste is voor jouw schutting? Kijk dan eens bij deze houthandel in Drenthe voor meer informatie. Hieronder volgt een overzicht van de meest populaire houtsoorten voor schuttingen:

 • Grenen: Dit veel gebruikte naaldhout is afkomstig van de grove den en valt op door zijn lichte kleur en natuurlijke tekening. Grenen schuttingen zijn vaak geïmpregneerd om de duurzaamheid te verhogen, waardoor ze een levensduur van ongeveer 10 jaar hebben. Dit maakt Grenen een kostenefficiënte keuze voor wie zoekt naar een balans tussen prijs en kwaliteit.
 • Vuren: Net iets fijner dan Grenen, komt Vurenhout van de fijnspar. Het heeft een lichtere kleur, fijnere tekening en minder kwasten, wat resulteert in een subtielere look. Geïmpregneerd Vuren biedt een goede weerstand tegen de elementen en heeft een iets hogere prijs dan Grenen, maar staat bekend om zijn mooie afwerking en langere levensduur.
 • Douglas: Douglas hout, afkomstig van de Douglasspar, kent een groeiende populariteit dankzij de warme look en duurzaamheid. Zonder behandeling gaat Douglas hout ongeveer 15 jaar mee, hoewel het onder invloed van het weer een natuurlijk vergrijzingsproces doormaakt. Dit houttype is een uitstekende keuze voor wie duurzaamheid en een robuuste uitstraling hoog in het vaandel heeft staan.
 • Hardhout: Voor de ultieme duurzaamheid en een lange levensduur is hardhout de beste keuze. Hardhoutsoorten zoals Bankirai of Azobé kunnen wel 25 jaar of langer meegaan. Ze vereisen weinig onderhoud en zijn zeer bestand tegen rot en schimmels. De investering in hardhout is hoger, maar de lange levensduur en de minimale onderhoudsbehoefte maken het een waardevolle keuze.

Ontwerp tips voor jouw schutting

Het ontwerpen van jouw houten schutting biedt de kans om echt persoonlijke accenten aan jouw tuin toe te voegen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het ontwerpen van een schutting die niet alleen functioneel is, maar ook perfect past bij de stijl van jouw tuin:

 • Hoogte variëren: Speel met de hoogte van jouw schutting om dynamiek in je tuin te brengen of om specifieke delen meer privacy te bieden. Lagere secties kunnen dienen om lichte scheidingen aan te brengen, terwijl hogere delen voor volledige privacy zorgen.
 • Kleur en behandeling: Hout kan worden geverfd of behandeld met verschillende soorten beits om het een kleur te geven die past bij jouw tuinontwerp. Natuurlijke houttinten werken goed in de meeste tuinen, maar een kleuraccent kan een uniek en persoonlijk tintje geven.
 • Combineren van materialen: Overweeg het combineren van hout met andere materialen, zoals metaal of glas, voor een eigentijdse uitstraling. Dit kan ook de duurzaamheid en stabiliteit van jouw schutting verbeteren.
 • Creatief met ontwerp: Naast de traditionele verticale of horizontale planken, kun je experimenteren met patronen of geometrische vormen. Dit geeft een speels en uniek effect aan jouw tuinafscheiding.
 • Integratie van groen: Overweeg ruimte te laten voor klimplanten of het toevoegen van plantenbakken aan jouw schutting. Dit voegt niet alleen kleur toe, maar helpt ook de schutting op te laten gaan in de natuurlijke omgeving van jouw tuin.

Met deze tips kun je een houten schutting ontwerpen die meer is dan alleen een praktische tuinafscheiding; het wordt een integraal onderdeel van jouw tuinontwerp.

Zelf plaatsen of toch professionele installatie?

Het plaatsen van een houten schutting kan een bevredigend doe-het-zelf project zijn, maar het vereist wel enige voorbereiding en inspanning. Hier zijn enkele overwegingen en tips als je besluit om zelf de schutting te plaatsen:

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat je de juiste maten en materialen hebt. Het is belangrijk om vooraf te plannen waar de schutting moet komen en hoe deze geïntegreerd wordt met de rest van je tuin.
 • Gereedschap: Je hebt basis gereedschap nodig zoals een grondboor voor de palen, een waterpas om ervoor te zorgen dat alles recht staat, en het juiste bevestigingsmateriaal.
 • Grondwerk: Het is cruciaal om een goede basis te leggen voor je schutting. Dit betekent dat je mogelijk een geul moet graven voor de ondersteuning en de palen stevig in de grond moet zetten met beton of een andere stabiele ondergrond.

Het inschakelen van een professional kan een goede keuze zijn als:

 • Je niet zeker bent over het proces: Een expert kan ervoor zorgen dat de schutting correct en veilig wordt geïnstalleerd.
 • Je een complex ontwerp hebt: Bijzondere ontwerpen of het gebruik van verschillende materialen kan het beste overgelaten worden aan iemand met ervaring.
 • Tijdsdruk: Een professional kan de klus vaak sneller klaren, wat handig is als je de schutting op korte termijn nodig hebt.

Maak van jouw tuin een plek voor ontspanning

Een houten schutting biedt niet alleen de gewenste privacy en veiligheid, maar draagt ook bij aan de sfeer van jouw tuin. Door zorgvuldig de juiste houtsoort en ontwerp te kiezen, kun je een buitenruimte creëren die zowel uitnodigend als functioneel is. Of je nu kiest voor de doe-het-zelf aanpak of besluit een professional in te schakelen, het belangrijkste is dat jouw schutting aansluit bij jouw persoonlijke stijl en de behoeften van jouw tuin. Met de juiste voorbereiding en materialen kan jouw schutting jarenlang een prachtige aanvulling op jouw tuin zijn.

Een houten schutting is meer dan alleen een praktische oplossing voor privacy en veiligheid; het is een kans om jouw buitenruimte te personaliseren en te verrijken. Van de keuze van het hout tot het uiteindelijke ontwerp, elke stap in het proces biedt de mogelijkheid om iets unieks te creëren dat jouw tuin verrijkt. 

We hopen dat deze blog je heeft geïnspireerd en voorzien van de informatie die je nodig hebt om de perfecte houten schutting voor jouw tuin te kiezen. Onthoud dat jouw tuin een verlengstuk is van jouw huis en persoonlijke stijl, en met de juiste schutting kun je een ruimte creëren die zowel privé als mooi is. Begin vandaag nog met het plannen van jouw project en maak van jouw tuin het paradijs waar je altijd van gedroomd hebt.

Lees ook:

Hoeveel tijd breng jij in de tuin door?

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Geverifieerd door ExactMetrics