Thuisleven.com
Een warme start: voorkom brandwonden bij baby's.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Kinderen > Thuis & Veiligheid > Een warme start: voorkom brandwonden bij baby’s

Een warme start: voorkom brandwonden bij baby’s

In gezinnen met een beperkt inkomen lopen kinderen een verhoogd risico op brandwonden, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting (1). Ook kinderen met meerdere broertjes en zusjes of met een migratieachtergrond hebben een grotere kans op brandwonden. Elk jaar belanden ongeveer 4000 mensen met brandwonden op de spoedeisende hulp, waarvan meer dan een kwart jonger is dan vijf jaar.

Geboren in armoede

Kansongelijkheid vanaf de Wiegbaby’s die in armoede worden geboren, vormen een risicogroep met potentieel ernstige gevolgen. “We weten dat sociaaleconomische status, gezinssamenstelling en migratieachtergrond invloed hebben op het risico op een brandwondenongeval”, aldus Annebeth de Vries, kinder- en brandwondenchirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis. “Daarom moeten we meer doen om ernstige brandwondenongevallen bij deze extra kwetsbare groep te voorkomen.”

Een nieuwe kruik

Om dit aan te pakken, bundelen de Nederlandse Brandwonden Stichting en Stichting Babyspullen hun krachten. Een nieuwe kruik met duidelijke instructies voor ouders kan het risico op ongelukken bij baby’s in armoede verminderen. Vivencia Travel zamelt geld in voor Stichting Babyspullen om deze kruiken aan te schaffen. Ouders ontvangen ook een flyer met veiligheidsinstructies. Mary Kearney, directeur van Stichting Babyspullen, benadrukt het belang van deze samenwerking: “Zo kunnen we ervoor zorgen dat meer baby’s in Nederland een eerlijke én warme start krijgen.”

Over Stichting Babyspullen

Iedere dag worden 35 baby’s in Nederland in armoede geboren. Stichting Babyspullen voorziet deze baby’s van een babystartpakket met kleding, een kruik en verzorgingsproducten. De stichting maakt een totale impact van 6,5 miljoen euro en recyclet jaarlijks ruim 55.000 kilo aan babyspullen.

(1) Referentie: van Zoonen EE, Pijpe A, van Baar ME, Nieuwenhuis MK, van Schie CHM, Trommel N, Hartlief G, Beemsterboer-Haagsman MG, Meij-de Vries A. Aetiology of severe burn incidents in children under 5 years of age in the Netherlands: A prospective cohort study. Burns. 2022 May;48(3):713-722. doi: 10.1016/j.burns.2021.06.003. Epub 2021 Jun 15. PMID: 34602299.

Lees ook:

Heb jij al eens brandwonden opgelopen?

Foto: Stichting Babyspullen

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics