Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Een warme start: voorkom brandwonden bij baby's - Thuisleven.com

In gezinnen met een beperkt inkomen lopen kinderen een verhoogd risico op brandwonden, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting (1). Ook kinderen met meerdere broertjes en zusjes of met een migratieachtergrond hebben een grotere kans op brandwonden. Elk jaar belanden ongeveer 4000 mensen met brandwonden op de spoedeisende hulp, waarvan meer dan een kwart jonger is dan vijf jaar.

Geboren in armoede

Kansongelijkheid vanaf de Wiegbaby’s die in armoede worden geboren, vormen een risicogroep met potentieel ernstige gevolgen. “We weten dat sociaaleconomische status, gezinssamenstelling en migratieachtergrond invloed hebben op het risico op een brandwondenongeval”, aldus Annebeth de Vries, kinder- en brandwondenchirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis. “Daarom moeten we meer doen om ernstige brandwondenongevallen bij deze extra kwetsbare groep te voorkomen.”

Een nieuwe kruik

Om dit aan te pakken, bundelen de Nederlandse Brandwonden Stichting en Stichting Babyspullen hun krachten. Een nieuwe kruik met duidelijke instructies voor ouders kan het risico op ongelukken bij baby’s in armoede verminderen. Vivencia Travel zamelt geld in voor Stichting Babyspullen om deze kruiken aan te schaffen. Ouders ontvangen ook een flyer met veiligheidsinstructies. Mary Kearney, directeur van Stichting Babyspullen, benadrukt het belang van deze samenwerking: “Zo kunnen we ervoor zorgen dat meer baby’s in Nederland een eerlijke én warme start krijgen.”

Over Stichting Babyspullen

Iedere dag worden 35 baby’s in Nederland in armoede geboren. Stichting Babyspullen voorziet deze baby’s van een babystartpakket met kleding, een kruik en verzorgingsproducten. De stichting maakt een totale impact van 6,5 miljoen euro en recyclet jaarlijks ruim 55.000 kilo aan babyspullen.

(1) Referentie: van Zoonen EE, Pijpe A, van Baar ME, Nieuwenhuis MK, van Schie CHM, Trommel N, Hartlief G, Beemsterboer-Haagsman MG, Meij-de Vries A. Aetiology of severe burn incidents in children under 5 years of age in the Netherlands: A prospective cohort study. Burns. 2022 May;48(3):713-722. doi: 10.1016/j.burns.2021.06.003. Epub 2021 Jun 15. PMID: 34602299.

Lees ook:

Heb jij al eens brandwonden opgelopen?

Foto: Stichting Babyspullen

Geverifieerd door ExactMetrics