Je huiskamer een compleet nieuwe look geven? Wat dacht je van fraaie en praktische keramische tegels in houtlook-motief? Dit staat ook wel bekend als keramisch hout of houtlook tegels en wordt steeds populairder. En dat is niet zo vreemd, want het heeft dezelfde, warme uitstraling als een echte houten vloer maar biedt heeft veel voordelen. Zo geldt voor keramisch parket onder andere:

  • Het is slijt-, kras- en vuurvast;
  • Het behoeft minder onderhoud, dus schuren en lakken of regelmatig in de was zetten is niet nodig;
  • Het is uitstekend geschikt voor het gebruik van vloerverwarming;
  • Het is ook te gebruiken in natte ruimtes zoals de badkamer.

Zelf leggen?

Het leggen van tegels zoals keramisch parket kan je door een professional laten uitvoeren, maar je kan het ook prima zelf doen. Lees je in dat geval wel goed in en houd je aan een aantal basiszaken!

Als eerste moet je natuurlijk een plan maken. In dat plan moet je kijken naar wat voor tegels je wilt leggen en hoeveel je er dan nodig hebt om de grond te vullen. Als het gaat over de tegels kan je kiezen tussen verschillende soorten maten, kleuren en patronen. Je kan ook kiezen voor een keramisch parket. Dit zijn een soort van tegels, maar het lijkt hierbij alsof je laminaat hebt. Het voordeel hiervan is dat je hierbij heel goed vloerverwarming kan gebruiken. Als je eenmaal je tegels hebt gekozen moet je de vloer gaan meten en berekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Als je een aantal tegels hebt wordt er aangeraden dat je daar minimaal 5% tegels bij moet bestellen/kopen. Zo is er nog voldoende ruimte voor bijvoorbeeld foutjes in de berekening of tegels die kapot gaan.

Zorg voor een goede ondergrond

Je moet ervoor zorgen dat de onderliggende dekvloer schoon en vrij is van onthechtende middelen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de vloer voldoende gedroogd heeft. Bij de meeste nieuwbouwwoningen duurt dit droogproces vier weken. Soms is het nog langer. Als de dekvloer niet droog genoeg is op het moment van plaatsing van de tegels, kunnen de tegels later loskomen. Naast dat de ondergrond schoon en droog moet zijn, moet de ondergrond goed vlak zijn. Kleine oneffenheden kunnen wel opgevangen worden door de tegellijm, maar bij grote oneffenheden moet
je de vloer eerst egaliseren.

Droog genoeg?

Als je niet goed weet wanneer de ondergrond droog genoeg is kan je daarvoor een specialist om hulp vragen. Daarnaast is het handig om op het moment dat je tegels gaat leggen, de tegels uit verschillende dozen door elkaar te pakken. Er kan namelijk enige kleurverschil zitten in de verschillende dozen. Als je deze door elkaar legt geeft dit een mooi effect en sluit dit fraai op elkaar aan.

Lijm maken en tegels plaatsen

Lijm maken is niet moeilijk. Dit kan je gewoon doen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de lijm. Zorg ervoor dat er weinig tot geen klonten inzitten. Als de lijm is gemaakt, kan je beginnen. Verdeel met een lijmkam een bepaalde hoeveelheid tegellijm op de vloer. Dit moet je niet doen op een te groot oppervlak, anders droogt het al voordat de tegels erop zitten. Daarbij moet je met een lichte draaibeweging een tegel op zijn plek plaatsen. Niet te hard drukken, want dan pers je de lijm onder de tegel vandaan. Tussen de tegels moet je een beetje ruimte laten voor de voegen. Als alle vloeren geplaatst zijn moet je alles even laten drogen. Als alle lijm gedroogd is kan je beginnen met voegen.

Voor meer informatie over het kopen en leggen van keramisch parket kun je onder andere terecht bij Tegelhuis Montfoort in Waddinxveen. Vergeet de elektrische vloerverwarming niet…

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics