Thuisleven.com
vele voordelen van voorzetramen
Thuisleven.com > Woning > Klussen > De verrassende voordelen van voorzetramen

De verrassende voordelen van voorzetramen

Je hebt misschien wel eens gehoord van voorzetramen, maar je weet niet van de hoed of de rand. Toen ik mij in het onderwerp verdiepte, verraste het grote aantal voordelen van voorzetramen mij. De hoogste tijd om deze opgedane kennis met je te delen.

Wat zijn voorzetramen?

Een voorzetraam is een raam dat je voor of achter een bestaand raam kunt plaatsen. Het bestaande kozijn blijft in tact door het gebruik van schroeven of scharnieren. Deze oplossing wordt veelvuldig gebruikt bij monumenten, aangezien je daar niets aan de constructie mag veranderen. Tenminste niet zonder vergunning. Ook in andere historische panden met enkel glas worden voorzetramen gebruikt. Dit omdat het gebruik ervan een groot aantal voordelen kent. Je maakt zeer eenvoudig dubbel glas van het enkele glas met alle voordelen van dien.

De voordelen van een voorzetraam

Warmte isolatie

Bij het woord isolatie denk je onmiddellijk aan dubbel glas. Wanneer het niet eenvoudig of zelfs niet toegestaan is om dubbel glas te plaatsen, los je dit eenvoudig op met een voorzetraam. Dit is dan ook gelijk het grootste voordeel, de isolatie. Het plaatsen van een voorzetraam buiten of juist binnen het bestaande kozijn reduceert het warmteverlies tot zo’n 50%. Dat merk je direct in je maandelijkse energierekening. Zo verdient deze energiebesparende maatregel zichzelf al snel terug.

Geluidsisolatie

Ook het omgevingsgeluid wordt extra geïsoleerd. Dit zal zeker bij het wonen naast een doorgaande weg een groot voordeel zijn. En zorgt naast het tegengaan van tocht voor een gunstiger leefklimaat binnenshuis.

Inbraakbeveiliging

Je kunt je voorstellen dat het plaatsen van een extra raam en specifiek gelaagd glas zijn uitwerking heeft op de toegankelijkheid van je pand. Inbrekers moeten immers meer moeite doen om je woning te betreden. Ze slaan wellicht je deurtje over.

Brandbeveiliging

Daarnaast wordt de door- en overslag van brand vertraagd door de voorzetramen. Tenminste als deze gecertificeerd zijn. Deze extra tijd kan gebruikt worden om jezelf en/ of je spullen in veiligheid te brengen. Tevens wordt de schade beperkt en daar hebben ook de verzekeraars van monumentale, historische panden oren naar. Een en ander kan leiden tot de verlaging van de verzekeringspremie. Of überhaupt tot de mogelijkheid van het verzekeren van je pand.

De mogelijkheden

Een voorzetraam kan definitief geplaatst worden. Dan wordt het geschroefd in het bestaande kozijn. Wanneer er de mogelijkheid van ventilatie bestaat, dan wordt het voorzetraam met een scharnier of knevel gemonteerd. Zo kan je blijven ventileren. Het raam en het kozijn zijn in allerlei maten en diktes te verkrijgen. Zelfs een passende kleurstelling hoeft geen probleem te vormen. En wanneer je over goede meetinstrumenten beschikt kan je het voorzetraam zelfs online bestellen.

Lees ook:

Zet jij wel eens een raampje open?

Bron afbeelding: Glaskoning.nl

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Wij hebben een voorzetraam/hor boven in alle ramen. Ideaal. In de zomer kan je dan elke dag lekker de ramen op een kier zetten en er komen dan geen muggen en vliegen binnen.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics