Op zoek naar mooie kleding, stoere tassen of leuke accessoires? Dan ben je bij Bulbby aan het juiste adres. Natuurlijk kun je de spullen ook elders kopen, maar bij Bulbby kun je je uitgekozen producten personaliseren. Dit kan doormiddel van een leuke afbeelding en natuurlijk met tekst. In samenwerking met Bulbby mag ik voor Evi een pyjama en knuffel personaliseren dat te gebruiken is voor een heerlijk bed ritueel. In dit artikel lees je waarom een bed ritueel handig kan zijn voor baby’s (en op termijn voor kinderen) en hoe de artikelen bevallen.

Heerlijk bed ritueel

Evi in bed met haar boxpakje (pyjama van Bulbby) en knuffel. De poster is van Posterstore

Een vast bedritueel zorgt ervoor dat je kindje van begins af aan een patroon leert herkennen en weet wanneer hij/zij moet gaan slapen (of eten, drinken, naar school gaat, etc.). Door er een vast ritueel van te maken komt je kindje niet meer voor verassingen te staan en zal hij/zij ook makkelijker mee werken. Wel zo handig, toch? Maar wat is nou het juiste ritueel? Om maar gelijk eerlijk te zijn er is niet zoiets als het perfecte patroon. Je zult dus op zoek moeten gaan naar iets wat voor jou en je kindje werkt. En, niet onbelangrijk, dat patroon verandert natuurlijk ook naarmate de kleine groter wordt. Een baby hoeft namelijk nog geen tandjes te poetsen. Ook is bij een pasgeborenen een pyjama iets te veel gevraagd. Naarmate de tijd verstrijkt zal je vanzelf erachter komen wanneer er iets nieuws bij komt. En dat nieuwigheidje zal dan ook een stuk makkelijker aan te wennen zijn omdat de rest vertrouwd is.

Voorbeelden van bed rituelen

Hieronder deel ik graag een aantal voorbeelden met je van onderdelen van het bedritueel. Uiteraard kun je zelf bekijken of dit voor je werkt en in welke volgorde het praktisch is.

  • Bad (niet dagelijks)
  • Tandjes poetsen (vanaf het moment dat er tandjes doorkomen)
  • Luier verschonen
  • Pyjama aantrekken
  • Praten: dag doornemen bijvoorbeeld
  • Voorlezen
  • Knuffels slaap lekker wensen
  • Liedje zingen
  • Muziekdoosje af laten spelen

Het bed ritueel bij ons thuis

heerlijk bedritueel met knuffel en boekje

Voorlezen en knuffelen

Onze Evi is 7 weekjes te vroeg geboren. De eerste weken hebben we dan ook in het ziekenhuis doorgebracht. In Maastricht laten ze de ouders zoveel mogelijk zelf doen. En ofschoon ik al wat ervaring had met premature kindjes, had mijn verloofde dat nog niet. Als hij Evi wilde troosten of aanraken was het dan al snel met een wrijfbeweging. Heel erg logisch en begrijpelijk maar juist een kindje heeft behoefte aan geborgenheid. Een handje vast op het hoofd en eentje op de buik was iets dat beter aansloeg. Niet alleen om haar aan te raken maar ook om haar te troosten of op haar gemak te stellen tijdens een onderzoek / medische handeling. Opvallend was vooral dat Evi dat zo lekker vond dat ze er regelmatig van in slaap viel. Het vasthouden was in het ziekenhuis een vast ritueel en ook in de periode dat ze thuis is gekomen hielp dit veel.

Nu ze 4 maanden oud is merken we dat ze er juist onrustiger van wordt. Haar bed ritueel ziet er nu dan ook heel anders uit. Zo krijg ze rond 20:00 borstvoeding en daar neemt ze heel uitgebreid de tijd voor. Soms drinkt ze wel 1,5 uur of zelfs 2 uur lang aan de borst. In het begin is het nog echt drinken maar in de loop van de avond is het vooral tutten. Tot ze op een gegeven moment er genoeg van heeft. Dan verschoon ik haar en krijgt ze haar prachtige nieuwe pyjama van Bulbby aan.

Nadat de pyjama aan is gaan we naar bed waar ik haar nog even op de arm een verhaaltje voorlees uit een van de boeken. Evi heeft in die tijd haar roze Happy Horse konijn Richie met naam in het oortje geborduurd in haar handen. Echt knuffelen kan ze nog niet maar zo heeft ze een knuffel die naar mij en haarzelf ruikt. Door die vertrouwde geuren kan ze veel beter slapen. Sinds we dit doen slaapt ons lieve mupke namelijk de nachten door!

Welk bed ritueel gebruiken jullie bij de kinderen?

Geverifieerd door ExactMetrics