Als ik tegenwoordig het woord lenzenvloeistof hoor dan denkt deze moeder van drie aan het thuis maken van slijm. Dat is natuurlijk helemaal niet waar het oorspronkelijk voor bedoeld is. Het wordt gebruikt door dragers van contactlenzen om uiteenlopende redenen.

De verschillende functies van lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof wordt gebruikt om een contactlens in te kunnen brengen. Een vochtige lens zal eerder hechten op het oog en zodoende minder irritatie opleveren. De bewaarvloeistof herbergt de contactlens na draaguren, bijvoorbeeld gedurende de nacht. Dit voorkomt beschadiging en uitdroging. Een uitgedroogde contactlens vervormt namelijk en kan scheurtjes vertonen. Tijdens het dragen droogt de buitenzijde van de contactlens wat in. Het oog kan dit gedeeltelijk opvangen door te knipperen, maar wat vloeistof inbrengen verhoogd het draagcomfort. En een gedragen contactlens moet regelmatig gereinigd worden van stofdeeltjes en desïnfecteert vuil uit het traanvocht. Dit alles dient om je ooggezondheid op peil te houden.

Soorten

Afhankelijk van de beoogde functie zijn er verschillende soorten lenzenvloeistof verkrijgbaar. Denk hierbij aan een inzetvloeistof, een bewaarvloeistof en een aparte reinigingsvloeistof. Om het voor de consument, de contactlensdrager eenvoudiger te maken zijn er ook alles-in-één vloeistoffen.
Je dient je er goed van te vergewissen welke soort je nodig hebt. Eén en ander is ook afhankelijk van het soort contactlens dat je draagt. Draag je een harde of zachte contactlens? En ook je oog speelt hierbij een rol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vele soorten en merken lenzenvloeistof op de markt verkrijgbaar zijn. Het zal soms even zoeken zijn naar de passende voor jouw contactlenzen en draagplezier. Hoe dan ook, mocht de voorraad in je plaatselijke winkel uitverkocht zijn door die grote getale slijmmakers, dan kan je de contactlensvloeistof van Lens2day.nl niet mislopen.

Tips voor contactlensdragers

Vergeet ook niet om regelmatig je lenshouders te reinigen of te vervangen. Je moet immers de (vaat)wasmachine ook schoonmaken. Gebruik geen speeksel of water om je contactlens in te zetten, dit zou een besmetting tot gevolg kunnen hebben. Vervang je contactlenzen met enige regelmaat, net zoals je tandenborstel. Check net als bij al je verzorgingsproducten de houdbaarheid met enige regelmaat. De werkzame stoffen nemen af naar gelang de verpakking geopend is.

Lees ook:

Draag jij contactlenzen of ben je een brildrager?

Geverifieerd door ExactMetrics