Operatie Aintree ook bekend als de slag om Overloon is de geschiedenis ingegaan als de enige tankslag tijdens de geallieerde bevrijdingsoperaties die op Nederlands grondgebied plaatsvond. Door de heftige gevechten in de buurt van Overloon zijn heel erg veel materialen achter gebleven. Een inwoner van Overloon, van Daal, was zo geschokt dat hij begonnen is met het bouwen van een museum. Op 25 mei 1946 werd het Oorlogsmuseum in Overloon officieel geopend. Het dorp was toen nog niet eens geheel opgebouwd!
Het is het eerste museum in Nederland om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Het museum

Het Museum is erg groot waardoor je een hele lange tijd zoet bent. De afdeling met de voertuigen vind ik nog wel het mooiste/indrukwekkendste om door heen te lopen. Vooral het gedeelte waar een heel tafereel opgebouwd is spreekt ons het meeste aan.  Bij een groot deel van de voertuigen staat aangegeven waar deze gevonden zijn en in welke conditie. Zo is er een Churchill die uitgebrand is. Ook is er te lezen dat een aantal bemanningslieden de brand niet hebben overleefd. Een ander bemanningslid heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk van de bemanning te redden, dit was geen makkelijke klus aangezien de hele tank verhit was door de brand. Ik heb dan ook heel erg veel respect voor deze man (net zoals alle andere soldaten uit de oorlog).

LARC-60

Oorlogsmuseum Overloon1Verderop in het gebouw treffen we een LARC-60 aan, dit is een amfibievoertuig die door de Amerikanen gebruikt wordt. Het voertuig maakte zijn eerste reis in 1952 en werd voornamelijk gebruikt tijdens de Vietnam oorlog. Omdat het zo groot is is het natuurlijk leuk om hier een foto van toe te voegen waar ik zelf op sta.

Fototentoonstelling

Verderop in het museum komen we uit bij een hele fototentoonstelling. Zeker niet oninteressant om eens door heen te lopen. Ook komen we uit bij een ruimte waar we plaats moeten nemen in een vliegtuig. We zitten op houten bankjes, die trillen en we horen geluiden vanuit de verte steeds dichterbij komen. Het tafereel speelt daarna door op een plein met huizen, uiteindelijk belanden we in een kelder en moeten we de tijd uitzetten. Kortom er is veel te beleven en te doen in dit museum.

Informatie

OORLOGSMUSEUM OVERLOON
Museumpark 1
5825 AM Overloon
Nederland

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics