Intussen hebben we al heel wat gerechten uit Italië gemaakt en is het tijd om eens iets nieuws te maken. Maar ja waar begin je en hoe ga je ermee aan de slag als je niet precies weet hoe het gemaakt moet worden? Juist dan neem je een kookboek erbij die je aanspreekt uit een bepaald werelddeel. Deze keer is mijn oog gevallen op het boek Cyprus. De Griekse keuken bevalt mij namelijk wel.

Cyprus

We maken kennis met de Engelse Georgina Hayden. Haar grootouders van zowel vaders- als moederskant kwamen vanuit het Griekse naar Engeland toe en openden en runden ze ruim 30 jaar lang een Cypriotische taverne in Tufnell Park, Londen. Dit was het hart van de familie die ook Georgina draagt en voelt zich dan ook vooral Cyprioot (waarschijnlijk mede dankzij de Griekse lessen die ze op zaterdag moest volgen, om vervolgens in het restaurant te “helpen”).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Georgina uiteindelijk haar verhalen en recepten is gaan bundelen in het boek Cyprus. De Grieks-Cyptiotische keuken is een smeltkroes van zowel het Midden-Oosten als Oost-Europa. Deze combinatie levert heerlijke, pure gerechten op. In het boek staan familierecepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven. In het boek kun je terecht voor ontbijtjes, mezedes, gerechten met groenten, granen, vis of vlees, salades, zoetigheden en zelfs voor de heerlijkste drankjes. Dankzij de persoonlijke visie, ervaring en toelichting leer je de auteur en de Cyproitische keuken nog beter kennen.

Conclusie

Persoonlijk vind ik het echt onwijs leuk om de eigen ervaringen, toelichtingen en visie van de schrijver mee te nemen in de recepten. Dat geeft een gerecht net wat meer kracht en liefde. Opvallend is de hoeveelheid gerechten die er in staan zonder foto, zo zie je maar dat iets wat goed is niet altijd een foto behoeft. De hoeveelheden per recept variëren van 2 tot 8 of zelfs nog meer personen. Er zijn in het boek bekende recepten te vinden. Denk hierbij aan baklava, moussaka en souvlaki, maar ook eigen experimenten zoals gestolen lamsbout met oreganoaardappels: kleftiko. Hierdoor is het een heerlijke kennismaking met een rijke eilandkeuken.

Informatie

Cyprus
Auteur: Georgina Hayden
ISBN: 9789023016267
Uitgeverij: Becht

Geverifieerd door ExactMetrics