De meeste kinderen raken voor of tijdens hun derde levensjaar zindelijk, in enkele gevallen (zo’n 10% van de kinderen) lukt het niet. Wat moet je dan doen? In deze blog deel ik een aantal oorzaken van broekplassen bij kinderen, tips om broekplassen te voorkomen en een hulpmiddel om het broekplassen niet zichtbaar te maken voor anderen.

3 oorzaken van broekplassen kunnen zijn:

1) Lichamelijke problemen

Om te kunnen plassen moet je weten wanneer je kunt plassen. Sommige kinderen hebben wat meer moeite om deze aandrang goed te herkennen. Dat kan een van de lichamelijke klachten zijn die kinderen hebben. Er zijn echter nog veel meer voorbeelden van lichamelijke klachten.

2) Moeilijke situatie

Er kunnen situatie’s zijn die een kind ervaart dat zich uit in lichamelijke klachten. Zo hebben wij een periode gehad waarbij onze dochter niet makkelijk naar het toilet kwam omdat bij haar vader niet de juiste begeleiding was voor toilet gebruik. Dit verschil maakte het voor haar heel lastig op jonge leeftijd en dat uitte zich in het niet goed durven gaan. Het resultaat was een vuile broek, dat gaf schaamte waardoor ze het nog erger ophield. Een cirkel die op den duur doorbroken is door een tijd bij mij te blijven en niet naar haar vader te gaan.

3)  Overactieve blaas of verkeerd gebruik bekkenbodemspieren

Een overactieve baas kan zich ook al op jonge leeftijd voor doen, je kunt je dan voorstellen dat je dan vaak moet. Zeker op jonge leeftijd kan dat voor de nodige ongemakken, zoals broekplassen kinderen, zorgen. Ook bekkenbodemspieren kunnen een rol spelen bij het feit dat een kind met regelmaat in de broek plast.

Het is in elk geval verstandig om, als een van deze problemen zich voordoen, een arts te raadplegen.

3 tips tegen broekplassen

  1. Plasmomenten afspreken voor thuis, school en elders
  2. Niet boos worden maar belonen bij goed gedrag
  3. Plashorloge aanschaffen

Wat als het nou echt niet lukt?

Als bij het broekplassen kind niet meteen een oplossing gevonden wordt en de problemen zich voor blijven doen is een (tijdelijke) oplossing (oftewel iets waarbij de rest van de wereld het niet ziet) noodzakelijk. Zo zijn er voor de kinderen die te groot zijn voor een luier speciale onderbroeken tegen incontinentie kinderen.

Broekplassen kind, heb jij er al eens over gehoord?

Geverifieerd door ExactMetrics