‘Consuminderen met kinderen’ van Marieke Henselmans is het derde boek in de Genoeg reeks en is in 1999 voor het eerst uitgegeven. In de Feestelijke herziene editie (oktober 2014) past Marieke het boek naar huidige maatstaven aan. Ze blikt samen met haar drie kinderen terug naar Toen.

Bespaartips

Het boek staat niet alleen vol met bespaartips. Besparen binnen een gezin, samen met de kinderen, maar ook in de opvoeding. De mogelijke besparing wordt regelmatig met een heldere rekensom voorgerekend en een alternatief wordt geboden. Het boek leest makkelijk weg, ik heb geen moment een alinea terug hoeven lezen. De bespaar voorbeelden zijn verstrengeld met verhalen en met terugblikken. Hoe de auteur én haar kinderen terugkijken op de keuzes die toen zijn gemaakt en wat de gevolgen zijn geweest. Ook delen andere gezinnen in woord en beeld wat bespaar-tips. Een heel hoofdstuk gaat over de technieken van winkels en fabrikanten die nieuwbakken ouders verleiden tot de aanschaf van dure spullen. De auteur stelt dat het beste niet het duurste hoeft te zijn en komt regelmatig tot de conclusie dat ze zelf helemaal zonder had gekund.

Consuminderen gezin

Zelf ben ik opgegroeid in een consuminderen gezin. Mijn ouders maakten van de nood een deugd en bespaarden op van alles. De enige buitensporige uitgave die ik mij kan herinneren is een abonnement op de “Vrekkenkrant”, de voorloper van het tijdschrift Genoeg. Dankzij die Vrekkenkrant zitten wij sinds kort thuis weer met ovaal geknepen toiletrollen, zodat het toiletpapier niet door blijft rollen bij onze zindelijke kinderen. (denk aan de puppy-reclame) De parallel tussen de drie zonen van Marieke en ons gezin lijkt groot. Er werden geen extraatjes gegeven. We kregen een cadeautje op onze verjaardag, niet voor rapporten of diploma’s. Wanneer we echt iets graag wilden, in mijn geval Waterpolo, dan werd er zonder morren voor de juiste (dure) outfit gezorgd. “Je materiaal moet goed zijn”, zei mijn vader dan.

Vakantie of dagjes weg

Vroeger gingen wij eenmaal per jaar op kampeervakantie, een rondje fietsen was ons gezinsuitje. In de eerste twee levensjaren van onze oudste dochter hebben wij in onze spaarzame vrije tijd alle pretparken en dierentuinen in Nederland bezocht. Achteraf bezien zijn we er niet wijzer van geworden, alleen maar erg MOE. Wanneer ik onze dochtertjes nu vraag waar ze heen willen gaan is het steevast: “de grote speeltuin in de buurt”. Ze vinden eenmaal per jaar naar een ‘attractie’, zoals de kleuter het noemt, wel genoeg. Opgegroeid met besparen doe ik altijd met geld-terug-acties mee. Wanneer een nieuw wasmiddel wordt uitgebracht, wil de fabrikant het als ‘beste’ in de markt zetten. Daar maak ik dankbaar gebruik van, want natuurlijk wil ik graag het ‘beste’, maar dan wel gratis.

Uitgave van het boek in no-time terug verdienen

Dit boek verdient zichzelf in no-time terug. Het is niet alleen het besparen maar ook een manier van leven die de moeite waard is eens tot je te nemen. Niet alleen besparen omdat het moet, maar ook omdat het soms gewoon beter is voor je gezin. Consuminderen met kinderen van Marieke Henselmans, is uitgegeven door SimplifyLife (imprint van Forte Uitgevers BV).

Lees ook:

Consuminder jij al?

Geverifieerd door ExactMetrics