Chantal~ Begin juni heb ik mijn 30e verjaardag gevierd voor en met onze vriendengroep. Dat is altijd heel erg gezellig maar met zo’n grote groep mensen lopen de kosten nogal gauw op. Het zou dat weekend erg mooi weer worden dus vroeg ik mezelf af wat ik aan boodschappen zou doen. Het is namelijk altijd lastig in te schatten of er veel mensen zijn die op dat moment op hun gewicht letten en met warm weer hebben de meeste mensen ook weinig zin in gebak. Kaas en worst wordt er ook eerlijk gezegd niet echt lekkerder op als het echt warm is. Wat ging ik dan doen? En toen kreeg ik ineens een ingeving: een BBQ.

Onze vrienden zijn er net als wijzelf dol op, alleen is het vaak buiten de verjaardagen om erg lastig om nog eens een datum te prikken die iedereen kan aangezien we allemaal werken en sommigen zelfs wisselende diensten of in ploegen werken. Daarnaast hebben al een paar stellen een kindje dus wordt het plannen er niet makkelijker op. Vandaar dat ik onze vrienden wilde verrassen met een BBQ. Nu is het wel zo dat als je alles moet kopen het nogal een dure avond gaat worden aangezien vooral de mannen in de groep flinke eters zijn. Hierdoor ben ik na gaan denken en gaan zoeken naar lekkere en goedkope tips om zelf een goede BBQ te organiseren en met de volgende tips kunnen jullie dat vanaf nu ook ­čśÇ

Zelf kipsat├ę maken (ongeveer 30 a 35 stokjes):

Wat heb je allemaal hiervoor nodig?

 • 1 kg kipfilet
 • theelepel sambal
 • theelepel suiker
 • 4 eetlepels Ketjap Manis
 • 1 grote teen knoflook

Je snijdt of knipt de kipfilet in kleine blokjes en maakt de marinade aan met de benodigde ingredi├źnten. Daarna laat je de kipfilet minstens een halve dag in de marinade staan zodat de smaak lekker in de kipfilet kan trekken. Al laatste doe je de blokjes kipfilet aan de sat├ęstokjes.

Gekruide braadworsten/saucijzen:

Je neemt zoveel braadworsten of saucijzen als je in huis hebt of nodig denkt te hebben. Deze leg je 10 minuten in heet water zodat ze alvast even voor kunnen garen, dat scheelt later weer tijd en je weet zeker dat ze straks gaar zijn. Je smeert de worsten in met curry en legt ze in een bak. Later draai je ze nog een keer om omdat de curry naar beneden loopt en zo de andere kant ook lekker gekruid wordt.

Saucijzen met ontbijtspek:

Je snijdt de saucijzen in stukjes en wikkelt er een stuk ontbijtspek omheen. Vervolgens prik je de stukjes saucijs aan een sat├ęprikker om en om met stukjes ui en paprika er tussen voor de variatie en kleur.

Kleine gehaktballetjes aan een sat├ęstokje (evt. voor kinderen)

Draai zelf kleine gehaktballetjes en prik deze aan een sat├ęprikker. Voor de variatie kun je er ook steeds een stukje frikadel tussen doen en voor de kinderen die dat lekker vinden voor de kleur stukjes paprika.

Goedkope hamburgers:

Hamburgers doen het op elke BBQ goed aangezien heel veel mensen deze lekker vinden. Daardoor vliegen deze ook de BBQ over en zou het een flink bedrag kunnen worden als je dure hamburgers zou kopen. Wijzelf hebben vaak van het huismerk van de Albert Heijn en deze smaken heerlijk. Niet alleen wij vinden ze lekker, ook de kinderen smullen er flink van.

Ook voor de bijgerechten zoals salades hebben we natuurlijk lekkere en goedkope tips. Zo deelde ik eerder op ons blog al het recept voor Zomerse Macaronisalade. Maar daarnaast heb ik nog een tip voor je die wij elke zomer wel regelmatig klaar maken en waar we zelf veel complimenten over krijgen:

Smac salade

Wat heb je nodig voor deze heerlijke Smac salade? Hieronder is een richtlijn want je maakt hem volledig naar eigen smaak, afhankelijk van wat jij en je gasten lekker vinden.

 • Een blikje Smac-vlees (wij gebruiken hem van Unox)
 • 4 gekookte eieren
 • 3 tomaten
 • Zilveruitjes
 • Augurken
 • Slasaus (kan ook evt met mayonaise maar dat is persoonlijk)

Het is even wat werk maar het is zeker de moeite waard. Je snijdt alles in blokjes of kleine stukjes en doet het in een grote bak of schaal. Vervolgens maak je het af met de slasaus en dat is het. Wij eten deze salade regelmatig als het warm weer is op de boterham. Erg handig als je met warm weer geen fan bent van warm eten of koken maar wel een maaltijd wil vol groenten. daarnaast is het een waar feest om al deze kleuren op je bord te hebben.

Als afsluiter een heerlijk en speciaal toetje:

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Bananen
 • Blokjes (goedkope) chocolade
 • Aluminiumfolie

Maak heel voorzichtig een sneetje in de schil van de banaan en haal de banaan er voorzichtig uit. Snij de banaan overlangs door en doe de chocolade tussen de bananenhelften. Leg de banaan terug in de schil en doe er aluminiumfolie omheen. Nu kun je de banaan een paar minuten tussen de kolen of op de BBQ leggen. Succes gegarandeerd ­čśë

Als laatste geef ik je de tips mee dat een krop sla zelf snijden goedkoper is dan een zak voorgesneden sla. En maak gebruik van seizoensgroenten en -fruit want dat scheelt ook veel in de kosten aangezien dit vaak in de aanbieding is.

Lees ook:

Heb jij zelf nog lekkere en goedkope tips voor de BBQ?

Geverifieerd door ExactMetrics