Eens in de zoveel tijd gaan dingen stuk of moeten gerepareerd worden. De kleine klusjes in huis kunnen soms voor grote frustraties zorgen. Gelukkig zijn er een aantal problemen die je zelf gemakkelijk kunt oplossen zonder dat je de hulp van een professional moet inschakelen. 

In dit artikel bespreken we drie van deze klusjes die je gemakkelijk zelf kunt oplossen. Met een beetje handigheid en geduld kun je deze klusjes zelf oplossen en geld besparen op de kosten van een vakman.

Repareren van een lekkende kraan

Een lekkende kraan is iets irritants, het zorgt niet alleen voor verspilling van water, maar ook voor irritante geluiden en vochtplekken rondom de gootsteen.Dit probleem lijkt wellicht lastig op te lossen, maar dat is het niet! Het enige wat je nodig hebt is een schroevendraaier, een verstelbare moersleutel en een vervangend kraanleertje. Voor dit klusje kun je je handen uit de mouwen schudden en direct aan de slag gaan. 

Begin met het afsluiten van de watertoevoer naar de kraan en draai de schroeven los waarmee de kraan vast zit. Verwijder de oude kraanleertjes en vervang ze door een nieuwe. Draai de kraan weer vast en controleer even of het lek echt is verholpen. Dit is een makkelijk klusje waar je binnen een paar minuten mee klaar bent. 

Vervangen van een kapotte lamp

Een andere veel voorkomende klus in huis is het vervangen van een kapotte lamp. Het kan gebeuren dat een lamp plotseling stopt met werken. Gelukkig is het vervangen van een lamp een eenvoudige en goedkope klus die je zelf kunt doen. Het enige wat je nodig hebt is een nieuwe lamp die past in de fitting van de oude lamp.

Schakel eerst de stroom uit voordat je begint, anders krijg je hoogstwaarschijnlijk een schok. Verwijder de oude lamp uit de fitting en plaats de nieuwe lamp erin. Draai de lamp stevig vast en schakel de stroom weer in om te checken of de lamp weer werkt. 

Riool ontstoppen

Een ander veelvoorkomend probleem in huis is een verstopt riool. Een verstopt riool kan zorgen voor nare geuren, verstopte afvoeren en zelfs overstromingen in huis. Gelukkig is het riool ontstoppen, iets wat je zelf kunt doen met behulp van een ontstoppingsmiddel en een ontstopper. 
Giet een ontstoppingsmiddel in de afvoer en laat het een tijdje intrekken. Gebruik vervolgens een ontstopper om het riool verstopt los te maken en spoel de afvoer door met warm water. Als de verstopping hardnekkig is, kun je ook een speciale rioolveer gebruiken om de verstopping te verwijderen. Mocht dit allemaal niet helpen, dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen om het riool te ontstoppen want dan zit het probleem waarschijnlijk dieper. 

Lees ook:

Welke klus besteed jij liever uit?

Foto door Nithin PA
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics