Wil je een mooie en verzorgde tuin, maar heb je eigenlijk niet zoveel tijd of geen groene vingers? Dan is een onderhoudsarme tuin ideaal voor jou. Lees in dit artikel tips over hoe je je tuin zo onderhoudsarm mogelijk maakt.

Tip 1: Kies de juiste bestrating

Bij de tuinaanleg van een onderhoudsarme tuin denk je al snel aan bestrating. Tegels van graniet of basalt zijn zo hard en dicht dat deze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Kies voor grotere tegels, om het aantal voegen te beperken. Hoe meer voegen je in je bestrating hebt, hoe meer onkruid er tussen de tegels groeit. Onkruid weghalen is een eindeloze klus, en hoe minder onkruid je in je tuin hebt, hoe minder moeite het kost om het weg te halen.

Tip 2: Ga voor onderhoudsvriendelijke planten

Een tuin zonder planten is geen tuin, dus ook in een onderhoudsarme tuin mogen planten niet ontbreken. Gelukkig zijn er genoeg mooie planten die passen binnen je minimale tuinonderhoud. Denk bijvoorbeeld aan de bamboe ‘Fargesia’ die niet woekert en slechts een keer per jaar een snoeibeurt nodig heeft om hem laag te houden. Ook de ‘vrouwenmantel’, een bodembedekker, heeft maar een keer per jaar onderhoud nodig. Door deze planten in grote groepen bij elkaar te zetten heb je een prachtige tuin waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken.

Tip 3: Gebruik grind of split

Een erg makkelijke oplossing voor zo min mogelijk tuinonderhoud is om je hele tuin vol te storten met grind, maar dit geeft weinig sfeer. Kies er daarom voor om bepaalde delen van de tuin te voorzien van grind of split. Hierin plaats je dan bijvoorbeeld siergras dat weinig onderhoud nodig heeft. Er zijn veel verschillende soorten grind of split, waardoor je zeker iets vindt dat bij je past. Leg een worteldoek onder het grind of split om onkruid te voorkomen.

Tip 4: Gebruik kunstgras

Wil je toch graag een grasveldje in je tuin, maar heb je geen zin om elke keer het gras te maaien? Kies dan voor kunstgras. Je hebt dan geen last van kale plekken waar geen gras groeit, geen modder en geen onderhoud. Goed kunstgras is tegenwoordig niet meer van gewoon gras te onderscheiden, is bestand tegen alle weersomstandigheden en blijft voor altijd groen.

Lees ook:

En over de voordelen van kunstgras bij Lodiblogt.

Heb jij nog meer tips voor een onderhoudsarme tuin?

Geverifieerd door ExactMetrics