Op Thuisleven delen we wel vaker recensies. Dit keer een bijzondere, want ik schrijf samen met Sara, de dochter van Rianne deze recensie. Zij zit in het lezerspanel van uitgeverij Billy Bones. En ik heb Piraat Blunderbaard aangevraagd voor onze middelste dochter en mezelf. Wij houden van het lezen van supergrappige boeken namelijk.

Billy Bones

De uitgeverij Billy Bones heeft nieuwe aanduidingen op de leesboeken. Op de rug van de kaft staat een 7+ als leeftijdsaanduiding. Op de achterzijde is met langere of kortere botten (bones) aangegeven de mate van avontuur, humor en makkelijk lezen. Blijkt dat dit boek erg humoristisch is, zeer avontuurlijk en een beetje makkelijk te lezen.

Piraat Blunderbaard

Piraat Blunderbaard wordt expres ingeschreven voor de PIRAAT VAN HET JAAR-TROFEE. Hij wordt gepest door zijn eigen piratenfamilie, omdat hij geen echte gevreesde zeepiraat lijkt. Hij is namelijk bang voor vissen en dat is niet zo handig voor een piraat. Ook is hij niet handig in het vinden van de weg, laat staan het vinden van schatten. En zijn schip is gezonken. Toch blijft hij zijn best doen om zijn goede voornemens voor dit jaar te vervullen. Hij zou graag stoppen met nagelbijten en een briljante machine uitvinden.

Mijn mening over Piraat Blunderbaard

Ik heb nog niet eerder een boek van Amy Sparkes & Ben Cort gelezen. Wel van de vertaler Edward van de Vendel. Het is mij wel duidelijk geworden dat piraat Blunderbaard echt geen goede piraat is. Soms vind ik het niet zo leuk dat hij gepest wordt door zijn familie, maar hij blijft het wel steeds proberen.
Het verhaal blijft doorratelen. Op hoog tempo maakt piraat Blunderbaard iedere dag van alles mee. Onze dochter (8) leest heel snel door het boek maar is later bang dat ze veel van het verhaal is vergeten. Hier kan mezelf wel in vinden. Ik grinnik veel tijdens het lezen en heb het boek héél snel uit. De rode draad van het verhaal blijft goed hangen. Ook het meeleven met de hoofdpersoon. Maar de details heb ook ik overheen gelezen. Ik vind het grote lettertype erg fijn, dit boek kan ik zonder leesbril lezen!
De illustraties in de vorm van pentekeningen ondersteunen het verhaal en zijn erg grappig. Op veel van de pagina’s bijvoorbeeld is een ezelsoor getekend.

De mening van Sara (bijna 8 jaar)

Het boek ziet er mooi uit met een mooie tekening van piraat Blunderbaard op de voorkant. Meestal zijn piraten in boeken een beetje eng maar piraat Blunderbaard ziet er aardig uit en hij doet ook aardig.

Ik vind het een boek voor jongens en meisjes. Het boek heb ik zelf gelezen maar ik moest wel wennen. Soms zijn de zinnen een beetje kort. Dat komt omdat de avonturen van de piraat niet in een gewoon verhaal zijn geschreven maar in een dagboekvorm. Na een poosje lezen was ik wel gewend.

Piraat Blunderbaard wil heel graag een echte piraat zijn, maar hij denkt dat hij het niet kan. Dat komt vooral ook omdat hij steeds een beetje pech heeft en daardoor dingen mis gaan. En dan moest ik toch wel lachen. Maar ik vond het ook soms zielig. Want hij wil het zo graag aan de anderen ook laten zien dat hij piraat wil worden. En ze lachen hem ook vaak uit. Terwijl hij zijn best doet.

Ik kon het hele boek zelf goed lezen, maar toch zaten er best vaak moeilijke woorden in. Niet om te lezen, maar dan wist ik niet wat het betekende. Zoals het woord ‘piraatvaardighedencompetitie. Dan moest ik het vragen aan mama wat het betekende. Maar zo leer ik dan ook van dit verhaal.

Het is ook leuk dat er zoveel tekeningen in het boek staan. Dat zijn mooie en leuke tekeningen die ook heel goed bij het verhaal passen.

Het verhaal was spannend want ik wilde graag dat piraat Blunderbaard ging winnen. Maar het was ook vaak grappig. In het begin van het boek vertelde Blunderbaard over de vang een rat machine. Zijn duim kwam steeds vast te zitten en hij ging kijken waarom. En toen kwam zijn neus vast te zitten. Dat soort dingen gebeuren dan steeds en dat is grappig.

Boekinformatiepiraat Blunderbaard

Piraat Blunderbaard. Slechtste. Piraat. Ooit.’
Amy Sparkes & Ben Cort
Vertaler: Edward van de Vendel
Uitgeverij Billy Bones
Januari 2019
140 pagina’s

Lees ook:

Ben jij ook zo dol op piraten?

Geverifieerd door ExactMetrics